Vesti
Drugi pišu

Optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića

Stejt dipartment je svojim najnovijim izveštajem o sankcijama u skladu sa Magnicki aktom prema kosovskim biznismenima Zvonku Veselinoviću i Milanu Radojičiću de fakto (ako već ne i de jure) napisao optužnicu za ubistvo Olivera Ivanovića, navodi u kolumni za nova.rs Mihailo Jovićević.
Optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića
Mihailo Jovićević (Foto nova.rs)

Stejt dipartment je svojim najnovijim izveštajem o sankcijama u skladu sa Magnicki aktom prema kosovskim biznismenima Zvonku Veselinoviću i Milanu Radojičiću de fakto (ako već ne i de jure) napisao optužnicu za ubistvo Olivera Ivanovića.

Zvuči bizarno: kako to službenici Bajdenove administracije znaju više o tome šta se dešava na teritoriji severnog Kosova od Beograda i Prištine? Bizarno može da zvuči samo onome koji ne poznaje prilike na ovom području poslednjih bar 20 godina, onome koji nije video dugu ruku (ili makar uho) Bele kuće u svim ključnim događajima.

Da se vratimo zaključku iz naslova ovog teksta. Kakve veze izveštaj o Veselinoviću i Radojičiću ima sa ubistvom Ivanovića? Najpre, u njemu se navodi da je pomenuti dvojac formirao organizovanu kriminalnu grupu (OKG), koja je uključena u šemu podmićivanja sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji omogućavaju ovoj grupi ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Ima li onda tu logike da je grupa pomislila da bi neki političar koji nije deo njihovog „tala“ mogao da im bude pretnja? Neki, recimo, opozicioni političar, sa integritetom i renomeom, neko ko bi mogao da kanališe nezadovoljstvo i strah meštana protiv te grupe? Ima li takvog? Od 16. januara 2018. godine više ga nema.

Šta ima još u izveštaju? Ima još ovo: makar jedan pripadnik grupe – Marko Rošić – pod istragom je zbog učestvovanja u ubistvu Ivanovića. I ovo: Željko Bojić, jedan od čelnika policije na severu Kosova, koji je trenutno u bekstvu, takođe se povezuje sa grupom. Za njegovog sina Vasilija, tužilac Hodža rekao je da je radio po nalogu Milana Radojičića.

Ovo je odranije poznato: Radojičiću i Veselinoviću neko je, nema sumnje, dojavio da napuste teritoriju Kosova pre akcije ROSU, čija su meta bili, a zbog ovih i sličnih optužbi. Ko se toga seća, ima od toga bar dve-tri godine… Od tada se kriju u Beogradu, Zvonka Veselinovića možete slučajno sresti na Vračaru (ako baš želite), a njegova firma uveliko gradi po prestonici.

„Dobro, nije to dokaz da je ova grupa ubila čoveka“, reći će advokat Zvonka Veselinovića dok bude čitao ovaj tekst. Nije, tako je, niti je posao Stejt dipartmenta da te tvrdnje dokazuje. Isto tako, optužnica nije presuda, već uobličava sumnje dovedene do nivoa osnovanosti, na koje onda njeni akteri moraju da odgovaraju. Javlja mi se da OKG iz Magnicki akta neće dati odgovor na ove optužbe. Javlja mi se da specijalnom tužiocu Nenadiću na um ne pada da se raspita o njihovim aktivnostima. Osim ako ne računamo onaj poligraf koji su pripadnici OKG prošli. Ako je to bila istraga – onda dobro.

Biće zanimljivo u narednim danima videti šta će o ovom izveštaju reći brat i porodica ubijenog Olivera. U dosadašnjim obraćanjima medijima uvek su isticali strpljenje u suočavanju sa istragom, i onom prištinskom i beogradskom.

Inače, evo još jednog zabavnog detalja: u ovom izveštaju osim Srbije pominje se i El Salvador. Tamošnji vladini zvaničnici, prema izveštaju, organizovali su tajne sastanke sa liderima najozloglašenijih gangova, poput „Mala Salvatruće“, pružali im finansijsku potporu i čak kontrolu kovid-karantina među meštanima. To je to – mi i „Mala Salvatruća“, društvo otkinutih glava i narko-službenika.

 

Tekst je prvi put objavljen na portalu nova.rs.Ostale vesti

Da li je beskrupulozno izveštavanje o samoubistvu tvoja novinarska misija?
Obraćam se tebi, dragi/a kolega/koleginice, u nadi da mi nećeš zameriti što ti ne persiram. Nije to odsustvo kućnog vaspitanja - ne persiram ti jer te doživljavam kao člana svojevrsne proširene porodice sa kojom već četvrt veka delim ovaj grki novinarski hleb. Obraćam ti se u nadi da ćeš konačno razumeti zašto uporno pokušavam da doprem do tebe ne bi li konačno zaista shvatio/la koliku odgovornost imaš kao delatnik koji bi trebalo da štiti interes javnosti, posebno kada izveštavaš o tako ozbiljnim i osetljivim temama kao što je fenomen samoubistva.
  • 21.01.2022
Nevolje sa udžbenicima
Mada između ova dva entiteta postoji ogroman politički i društveni jaz, kada je reč o udžbenicima istorije đaci u Srbiji i na Kosovu izloženi su sličnim oblicima dezinformisanja o sukobima 1998 – 1999.
  • 20.01.2022
Kako nam nedostaje Oliver
Kosovska Mitrovica na današnji dan pre četiri godine – grad bez osmeha, s ljudima koji plaču na ulici. Komadić grada u koji je Ivanović ugradio svoj život izgledao je prazno i zaleđeno.
  • 16.01.2022
Kako je vo nadmudrio kosovske specijalce
Hiljade građana Kosova sabira se u tržnim centrima, ali gračanički Srbi ne mogu da se okupe na improvizovanom geto trgu između opštine i policije.
  • 15.01.2022
Fijasko u jugoistočnoj Evropi
„Uz ogroman finansijski i ljudski angažman EU i SAD su želele da reformišu Balkan i usidre ga na Zapadu", piše časopis Međunarodna politika i navodi primere tog „ogromnog neuspeha“.
  • 03.01.2022
Tužba Kosova protiv Srbije za genocid: Hoće li pretnja ostati na rečima?
Prošlo je gotovo osam meseci otkako je portparolka kosovske Vlade Rozafa Keljmendi objavila da će Kosovo tužiti Srbiju za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Sagovornici Al Džazire smatraju da je pretnja izrečena zbog političkih poena, te da je za Kosovo bolje da ne pokreće tužbu.
  • 31.12.2021