Vesti
Drugi pišu

Optužnica za Tačija do kraja godine?

Hašim Tači bi mogao da bude među onima koji će biti optuženi pred Specijalnim sudom za zločine OVK do kraja godine, rekao je za AFP neimenovani zapadni diplomata, prenosi Dojče vele.
Optužnica za Tačija do kraja godine?
Hašim Tači (Foto Vlada Kosova)

U tekstu se navodi da će optužnice biti zasnovane na rezultatima do kojih su u istrazi došli članovi specijalnog tela EU formiranog 2011. da ispita navode iz izveštaja Saveta Evrope.

Bivši glavni tužilac tog tela je još 2014. izjavio da su rezultati istrage poprilično konzistentni i da obuhvataju „čvrste dokaze" koji omogućavaju da se optuže neki rukovodeći ljudi OVK za zločine protiv Srba, Roma, drugih etničkih manjina i albanskih političkih protivnika.

„Na osnovu toga, Tači bi mogao da spada u one koji će biti optuženi do kraja godine", rekao je za agenciju AFP neimenovani zapadni diplomata, dodajući da će solidno pripremljen proces protiv najuticajnije političke figure Kosova zavisiti od toga „ko je spreman da svedoči protiv njega".

Isti diplomata koji je želeo da ostane anoniman konstatuje da će Tačijev izbor na funkciju predsednika Kosova ipak „podići ulog za svaku optužnicu".

Novi šef Specijalnog suda za zločine OVK, Dejvid Švendiman je nedavno naglasio da izborom na predsedničko mesto Tači nije, niti stekao imunitet, niti ima pravo na amnestiju, podseća Dojče vele.

U opširnoj analizi agencije AFP o situaciji na Kosovu, podseća se da je Savet Evrope u svom izveštaju 2011, kada je Hašim Tači bio premijer, izneo teške optužbe da je Tači na čelu mreže koja funkcioniše slično mafiji, i koja je umešana u ubistva, otmice i trgovinu ljudskim organima zarobljenih ili otetih Srba.

 Dojče vele navodi da su i Srbi i Albanci na Kosovu skeptični kada je reč o ciljevima i motivaciji novog suda.

Analitičari smatraju da je zastrašivanje svedoka najveća prepreka, dok su neki svedoci već umrli, a druge loše služi pamćenje.

Postavlja se pitanje zašto ta suđenja nisu bila moguća za vreme uprave UN ili zašto to nije uradio Euleks? Trebalo bi podsetiti da su svedoci nestajali ili su umirali pod sumnjivim okolnostima još za vreme prethodnih suđenja vođama OVK, navodi Dojče vele.

Nemački mediji za dosadašnji neuspeh pravosuđa navode dva uzroka - zid ćutanja „kao kod Koza nostre“ i to da se zapadna politička elita pomirila sa postojećim odnosom moći na Kosovu.

Tači je pod međunarodnim pritiskom podržao osnivanje Specijalnog suda, ali njegovi politički protivnici, među kojima su njegovi bivšu saborci, protive se tom koraku, označavajući ga neustavnim nazivajući ga uvredom za gerilsku borbu.

Mediji iz nemačkog govornog područja u svojim analizama stvari vide nešto drukčije -Tačijeva hipoteka već teško opterećuje zemlju ogrezlu u korupciju i kriminal.

U opširnom tekstu u Noje cirher cajtung (NŽ) još prošlog leta je konstatovano da je OVK kao ratni plen nakon rata preuzela benzinske pumpe i do danas drži veštački visoku cenu benzina, da je Tači na čelu jedne interesne piramide koja deluje na mafijaški način, ali i da je svojevremeno nemačka obaveštajna služba BND u svojim izveštajima navela da je Tači naručivao ubistva.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021