Vesti
Drugi pišu

"Opasne namere Marka Đurića"

Marko Đurić, šef Kancelarije za KiM, ne govori istinu kada tvrdi da je neko podmetnuo papire bez pečata i potpisa za integraciju Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i da on ne stoji iza toga, pišu Vesti online.

Dragan Jablanović (Foto TV Mir)

Istina je da je sve to sa grupom ljudi koji su imali lične interese zamutio upravo Đurić. On je u pokušaju gašenja deset fakulteta hteo da izigra studente, profesore, narod na Kosovu, Vladu Srbije, a verovatno i premijera Vučića koji, prema pouzdanim informacijama koje imam, nije bio obavešten o Đurićevim namerama i radnjama.

Ovo za "Vesti" ističe Dragan Jablanović, član (predstavnik Vlade Srbije) Saveta Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i predsednik opštine Leposavić. On naglašava da je Đurić "nameravao da na brzinu, lažno predstavljajući stanje na univerzitetu neodrživim" navodio izmišljene razloge za "nekakvu integraciju". Kaže i da je šef Kancelarije za KiM hteo da "ugasi sve fakultete, formira privremeni Savet univerziteta u kome bi bili njegovi ljudi, za v.d. rektora postavi svog čoveka i da potom sa univerzitetom, koji je stub opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, radi šta hoće i preda ga kome hoće".

Kancelarija za KiM: Lažne vesti

Vlada Srbije ni sada ne dozvoljava ni u budućnosti neće dozvoliti smanjenje, gašenje pojedinačnih fakulteta, kao ni ukidanje ili utapanje u institucije samoproglašene tzv. Republike Kosovo, saopštila je Kancelarija za KiM, povodom, kako se navodi "lažnih vesti vezanih za Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koje su nepotpisane plasirane preko pojedinih prištinskih medija".

- Sve odluke već su bile unapred spremljene. Šokiran sam Đurićevim ponašanjem. Umesto da prizna grešku, izvini se i ćuti, on i izmišljotinama i pritiscima na kosovske i druge medije pokušava da prikrije puč koji je pripremao - dodaje Jablanović. On ocenjuje da je Đurićev pokušaj bio probni balon i priprema za integrisanje univerziteta u Kosovskoj Mitrovici u institucije tzv. Republike Kosovo.

- Sve se ovo što je pripremao Đurić uklapa u planove Prištine da na Kosovu formira samo jedan integrisani univerzitet za nacionalne manjine. Time bismo ušli u kosovski sistem i sami bismo priznali da smo nacionalna manjina. Na svim savetima fakulteta jasno je rečeno da bi "Đurićeva integracija" direktno vodila u integraciju Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici u institucije države Kosovo - kaže Jablanović.

Ne veruje u demanti

Potpredsednik DSS-a i kandidat za narodnog poslanika Slaviša Ristić je na vanrednoj konferenciji Patriotskog bloka za KiM rekao da je, iako Kancelarija za KiM i Marko Đurić to demantuju, "činjenica da su zatražili od Ministarstva prosvete Srbije da se izvrši tzv. integracija Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici".
 Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021