Vesti
Drugi pišu

OEBS: Uskoro o načinu glasanja na Kosovu

Datum održavanja parlamentarnih izbora koje je raspisala Republika Srbija se približava, a na konačnu odluku OEBS-a kako i gde će se na Kosovu glasati još uvek se čeka.

OEBS: Uskoro o načinu glasanja na Kosovu
OSCE(Foto inserbia.info)

Predstavnici OEBS-a sa Kosova boravili su u utorak u Beogradu, a konsultacije se i danas nastavljaju u Prištini. Obećavaju da će uskoro upoznati javnost sa načinom glasanja i brojem biračkih centara, kako ih Beograd naziva, odnosno centara za prikupljanje, kako ih naziva Priština.

Bojan Klačar iz Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) kaže da je poznato da Vlade u Beogradu i Prištini svaka iz svog ugla gleda na izbore i ne spori da njihovo održavanje na Kosovu ima svoje specifičnosti.

"Ono što je najvažnije jeste da mi tu govorimo o jednom manjem broju biračkih mesta nego što je to bilo u prošlosti, da se uglavnom vodi računa da ta biračka mesta budu bezbedna i da se proces odvija pod pokroviteljstvom OEBS-a. Glasovi se ne prebrojavaju niti se utvrđuju rezultati na samom biračkom mestu, nego se sve to nakon zatvaranja biračkog mesta spakuje i odnese u Rašku, odnosno Vranje, gde to broje nadležni organi u Srbiji," rekao je za RTK2 Klačar.

Za bezbednost je zadužena policija Kosova, a portparol Baki Keljani kaže da će dva ili tri dana pred izbore imati operativni plan.

Bez obzira na izjave Edite Tahiri, da srpskih izbora na Kosovu neće biti, pokrajinska vlada ne spori biračko pravo državljanima Srbije, a savetnik premijera Bajram Gecaj kaže da bi glasanje bilo otežano kada bi bilo organizovano samo u Kancelariji oficira za vezu Dejana Pavićevića. Iako OEBS i RIK Srbije odlučuju o tome gde i kako će se glasati, a CIK Kosova ističe da ima nadležnost samo za kosovske, ali ne i za srpske izbore, opoziciona stranka Samoopredeljenje najvljuje da će na narednom sastanku CIK-a pokrenuti ovo pitanje, a od Vlade zatražiti zabranu održavanja srpskih izbora.

Glauk Konjufca poslanik Samoopredeljenja danas je zbog toga sazvao konferenciju za medije

"Vlada Kosova je u službi Ustava Srbije, a krši Ustav Kosova i ne radi na tome da spreči izbore. Ovo nisu samo izbori jedne susedne države, čiji državljani glasaju u ambasadi te zemlje, već ih izborna komisije Srbije organizuje na terotoriji Kosova," rekao je Konjufca.

Konjufca je dodao da ovo srpsku zajednicu približava Srbiji, a šteti njenoj inetegraciji u kosovsko društvo. Samoopredeljenje se protivi i održavanju predizborne kampanje, posebno kada u njoj učestvuju srpski predstavnici u kosovskim institucijama.

"U izbornoj kampanji koju na Kosovu organizuju zvaničnici Srbije, koji dolaze iz Vučićeve partije, Branimir Stojanović poziva narod da glasa. Prema tome, on se više oseća kao ministar Aleksandra Vučića i funkcioner SNS-a, nego kao potpredsednik Vlade Kosova koji treba da predstavlja naše interese," kazao je Konjufca.

Osim što organizuje izbore, OEBS je i međunarodni posmatrač, a domaćim posmatračima srpskih izbora, CESID-u i CRTI, ova misija nije dozvolila da nadgledaju proces glasanja na Kosovu.

"Nemamo pravo da posmatramo izbore na Kosovu. Na tome smo insistirali 2012. godine, međutim odluka je doneta i ona je važila i 2014. godine i sada, da mi ne možemo da posmatramo izbore. Tako da mi imamo veoma skroman uvid kako se taj izborni proces odvija," rekao je Bojan Klačar iz CESID-a.

U CESIDU procenjuju da na Kosovu ima oko 100 hiljada birača, a da će glasati između 30 i 40 hiljada.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021