Vesti
Drugi pišu

Oebs: Specijalni sud stvorio tenzije

U Izveštaju Oebsa o stanju na Kosovu konstatovane su tenzije i nasilje, a kratko je zabeleženi slučaj suđenja Oliveru Ivanoviću, uz napomenu da su je jedan broj Srba zbog tog suđenja organizovao proteste.
Oebs: Specijalni sud stvorio tenzije
(Foto Kim)

Za tenzije je, kako se navodi, odgovorana odluka o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK, zatim nasilni protesti veterana te paravojne formacije, ali i sahranjivanje u uniformama OVK ubijenih Albanaca u majskim sukobima u Kumanovu, u Makedoniji.

Dokument, koji nosi datum 3. septembar 2015, navodi se da su tenzije proizvod ponovnog izjašnjavanja parlamenta o ustavnim amandmanima i formiranju Specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK.

U izveštaju Oebsa se navodi i da pitanje formiranja Specijalnog suda nije završeno, odnosno da je i dalje aktuelno jer opozicija zahteva ustavnu interpelaciju.Ostale vesti

Štampa na nemačkom o severu Kosova: Popuštati je pogrešno
Neredi na severu Kosova idu na ruku predsedniku Vučiću, ocenjuje minhenski Zidojče cajtung. A švajcarski Noje Cirher cajtung piše da su se „protesti na Kosovu mogli predvideti“, ali i da „Kurtijeva igra nosi rizike“.
  • 31.05.2023
’’Nikog on ne sili na miting, ali kad te pogleda u oči...’’
Vladajuća stranka organizuje u petak u Beogradu „najveći skup ikada“. Opozicija tvrdi da se ljudi prisiljavaju da idu na taj miting, aktivisti SNS-a prave spiskove za odlazak autobusima, a neki su tamo krenuli i pešice.
  • 24.05.2023
Vorgučić: Ne verujem da su kapitalni projekti prioritet za aktuelna rukovodstva na severu
“Institucije Kosova, umesto da rade na poboljšanju standarda, više se trenutno bave pokazivanjem mišića na dominantno srpskom severu, čime pokušavaju da podignu nizak rejting”, rekao je izvršni direktor Radija Kim Isak Vorgučić za BUKA magazin.
  • 15.05.2023
Živ je Prizren, živo je srce naše

Kažu neki nema Srba u Prizrenu, nema pravoslavnih u Prizrenu – kako nema?! Tamo gde se služi Sveta liturgija, gde god se okupljamo, gde je evharistija, gde je episkop sa sveštenicima i narodom – tu je cela crkva, ne samo prizrenska crkva, nego crkva božija, rekao je u besedi iguman Sava.

  • 08.05.2023
Izbori na severu Kosova: Bojkot, kontejneri i duge cevi
U nedelju će verovatno tek šačica birača glasati na lokalnim izborima na severu Kosova, s obzirom da srpskih kandidata praktično i nema.
  • 22.04.2023
Ko će žrtvama platiti odštetu koju od Kosova traži Specijalni sud u Hagu?
Vlada Kosova, čini se, nema konkretan plan za eventualnu odštetu žrtvama u slučaju Saljiha Mustafe, bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kojeg je Specijalni sud u Hagu osudio za ratne zločine.
  • 19.04.2023