Vesti
Drugi pišu

“Od aprila Srbija priznaje diplome sa Kosova”

Očekuje se da Srbija od petka 1. aprila prizna diplome od osnovnog do nivoa doktorata - izdate od strane Kosova, potvrdila je za Kosova Press savetnica Edite Tahiri, Arjeta Redžaj.
“Od aprila Srbija priznaje diplome sa Kosova”
Foto Kossev

Prema njenim rečima, na poslednjim pregovorima u Briselu održanim prošle sedmice o ovom pitanju dogovoreno je da postignuti sporazumi, pre sada već pet godina, u vezi sa priznavanjem diploma - počnu sa implementacijom od 1. aprila 2016. godine.

Takođe, Redžaj je rekla da će, počevši od 1. aprila, u roku od tri meseca biti priznate sve diplome koje već pet godina nisu priznate.

" Srbija nije sprovodila sporazum o međusobnom priznavanju diploma više od pet godina, od postizanja dogovora 2011. godine. Novi sporazum postignut je 29. septembra 2015. godine, na osnovu onog iz 2011. godine i proširen je na uključivanje priznavanja svih stepena diploma - od osnovne škole do doktorata. Umesto primene, Srbija se opet protivila nekim spornim delovima svojim političkim tendencijama, ali je kosovska strana kategorički odbacila predložene promene. Nakon povlačenja zahteva od strane Srbije, 19. januara 2016. godine, potvrđen je prethodno postignut dogovor od 29. septembra 2015. godine. 1. aprila počinje implementacije sporazuma," rekla je Redžaj u odgovoru putem mejla.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021