Vesti
Drugi pišu

O nastavku dijaloga treba da odluči kosovska skupština

O formatu dijaloga u Briselu, nastavljenom na nivou predsednika, treba da odluči kosovska skupština, prenose prištinski mediji, navodeći mišljena analitičara, koji ističu da je kosovski predsednik Hašim Tači jednostranom odlukom o susretu sa Aleksandrom Vučićem, prekršio Ustav Kosova.
O nastavku dijaloga treba da odluči kosovska skupština
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Nakon formiranja novog sastava Vlade, kosovska skupština mora da zaseda i odlučuje o budućnosti dijaloga Prištine i Beograda, odnosno da odredi legitimne kosovske predstavnike u Briselu.

Neimenovani analitičari kažu da u ovoj fazi dijaloga na Kosovu treba da postoji politički i društveni konsenzus.

Prema njima, u ovoj rundi pregovora treba rešavati mnoga pitanja koja se odnose na rat i druge teme, izostale tokom ovih godina, piše Zeri.

Međutim, prema rečima ministarke za dijalog Edite Tahiri, nova kosovska vlada treba da preduzme korake koji bi promenila format dijaloga.

Politički analitičari ističu da ni na koji način predsednik Tači ne bi trebalo da vodi proces dijaloga, jer neće doneti nikakvu korist od razgovora.

"Takav potez, predstavljao bi kršenje Ustava Kosova".

List navodi da iz kancelarije kosovskog predsednika nisu dobili detalje u odgovoru oko sledeće faze dijaloga sa Beogradom.Ostale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021