Vesti
Drugi pišu

O demarkaciji sa Crnom Gorom u avgustu

Predsedništvo Skupštine Kosova je na zahtev 25 poslanika Skupštine Kosova odlučilo da se 3. avgusta održi stručno-naučna rasprava o demarkaciji granične linije s Crnom Gorom.
O demarkaciji sa Crnom Gorom u avgustu
Skupština Kosova (Foto KIM)

Kako prenosi KTV, odluku je potvrdila potpredsednica Skupštine i Pokreta "Samoopredeljenje" Aida Durguti.

Ona je kazala da se očekuje da rasprava pomogne u formiranju stavova poslanika, pošto se većina nije izjasnila da li je za ratifikovanje Sporazuma o demarkaciji granične linije, potpisanog 26. avgusta 2015. godine u Beču.

Poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Kosova su raznim akcijama i korišćenjem suzavca onemogućili ratifikaciju sporazuma o demarkaciji.

Mediji su ranije najavili da bi Vlada Kosova na sednici u sredu mogla da utvrdi Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma, ali je to pitanje, rekao je premijer Isa Mustafa, odloženo kako bi se omogućila rasprava.

Pokret "Samoopredeljenje" je najavio da neće birati sredstva da onemogući ratifikaciju sporazuma i da će, ako treba, ponovo koristiti i suzavac.

Iz Alijanse za budućnost Kosova i Incijative za Kosovo, koji bojkotuju rad Skupštine, rekli su da će učestvovati na sednici kada se na dnevnom redu bude našao Zakon o ratifikaciji sporazuma, ali su odbacili mogućnost korišćenja suzavca i drugih sredstava.Ostale vesti

Štampa na nemačkom o severu Kosova: Popuštati je pogrešno
Neredi na severu Kosova idu na ruku predsedniku Vučiću, ocenjuje minhenski Zidojče cajtung. A švajcarski Noje Cirher cajtung piše da su se „protesti na Kosovu mogli predvideti“, ali i da „Kurtijeva igra nosi rizike“.
  • 31.05.2023
’’Nikog on ne sili na miting, ali kad te pogleda u oči...’’
Vladajuća stranka organizuje u petak u Beogradu „najveći skup ikada“. Opozicija tvrdi da se ljudi prisiljavaju da idu na taj miting, aktivisti SNS-a prave spiskove za odlazak autobusima, a neki su tamo krenuli i pešice.
  • 24.05.2023
Vorgučić: Ne verujem da su kapitalni projekti prioritet za aktuelna rukovodstva na severu
“Institucije Kosova, umesto da rade na poboljšanju standarda, više se trenutno bave pokazivanjem mišića na dominantno srpskom severu, čime pokušavaju da podignu nizak rejting”, rekao je izvršni direktor Radija Kim Isak Vorgučić za BUKA magazin.
  • 15.05.2023
Živ je Prizren, živo je srce naše

Kažu neki nema Srba u Prizrenu, nema pravoslavnih u Prizrenu – kako nema?! Tamo gde se služi Sveta liturgija, gde god se okupljamo, gde je evharistija, gde je episkop sa sveštenicima i narodom – tu je cela crkva, ne samo prizrenska crkva, nego crkva božija, rekao je u besedi iguman Sava.

  • 08.05.2023
Izbori na severu Kosova: Bojkot, kontejneri i duge cevi
U nedelju će verovatno tek šačica birača glasati na lokalnim izborima na severu Kosova, s obzirom da srpskih kandidata praktično i nema.
  • 22.04.2023
Ko će žrtvama platiti odštetu koju od Kosova traži Specijalni sud u Hagu?
Vlada Kosova, čini se, nema konkretan plan za eventualnu odštetu žrtvama u slučaju Saljiha Mustafe, bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kojeg je Specijalni sud u Hagu osudio za ratne zločine.
  • 19.04.2023