Vesti
Drugi pišu

O demarkaciji sa Crnom Gorom u avgustu

Predsedništvo Skupštine Kosova je na zahtev 25 poslanika Skupštine Kosova odlučilo da se 3. avgusta održi stručno-naučna rasprava o demarkaciji granične linije s Crnom Gorom.
O demarkaciji sa Crnom Gorom u avgustu
Skupština Kosova (Foto KIM)

Kako prenosi KTV, odluku je potvrdila potpredsednica Skupštine i Pokreta "Samoopredeljenje" Aida Durguti.

Ona je kazala da se očekuje da rasprava pomogne u formiranju stavova poslanika, pošto se većina nije izjasnila da li je za ratifikovanje Sporazuma o demarkaciji granične linije, potpisanog 26. avgusta 2015. godine u Beču.

Poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Kosova su raznim akcijama i korišćenjem suzavca onemogućili ratifikaciju sporazuma o demarkaciji.

Mediji su ranije najavili da bi Vlada Kosova na sednici u sredu mogla da utvrdi Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma, ali je to pitanje, rekao je premijer Isa Mustafa, odloženo kako bi se omogućila rasprava.

Pokret "Samoopredeljenje" je najavio da neće birati sredstva da onemogući ratifikaciju sporazuma i da će, ako treba, ponovo koristiti i suzavac.

Iz Alijanse za budućnost Kosova i Incijative za Kosovo, koji bojkotuju rad Skupštine, rekli su da će učestvovati na sednici kada se na dnevnom redu bude našao Zakon o ratifikaciji sporazuma, ali su odbacili mogućnost korišćenja suzavca i drugih sredstava.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021