Vesti
Drugi pišu

Novosti: Kosovo u EU samo kao region Srbije

Madrid ne popušta u svom stavu da se Kosovu blokiraju evrintegracije, pišu Novosti i navode da će Španija pristati na Kosovo u EU, ali samo kao region Srbije.
Novosti: Kosovo u EU samo kao region Srbije
Ilustracija (Foto srpskacafe)

Stav Madrida je, kako saznaju Novosti da Kosovo može biti deo Unije samo kao posebna uprava, u okviru Srbije. U tom smislu, Španci su vrhu EU uputili ne samo jednu pisanu primedbu, kao što se pominjalo prethodnih dana, već više protestnih dokumenata.

To je potvrđeno Novostima iz španskog ministarstva spoljnih poslova iz kog je još poručeno i da zvanični Madrid u tome neće popustiti.

"Stav Španije o nepriznavanju jednostrano proglašene deklaracije o nezavisnosti Kosova je zasnovan na odbrani principa teritorijalnog integriteta država, poštovanju međunarodnog prava i vladavine prava", rečeno je beogradskom listu u službi za odnose sa javnošću Ministarstva spoljnih poslova Španije.

Novosti još navode i da je situacija sa Katalonijom trajno je učvrstila odnos Španije prema pitanju Kosova.

Madrid ne želi da čuje ni za kakve presedane, jer bi to onda, između ostalog, mogli da iskoriste i neki njeni regioni.

Posle referenduma o nezavisnosti Katalonije i ocene Evropske komisije da se ona ne može porediti sa Kosovom, jer je Španija u EU, a Srbija nije, naša Vlada spremila je protestno pismo Briselu.

Međutim, vlasti u Beogradu odlučile su da ga ipak ne pošalju i to, kako je tada objasnio predsednik Aleksandar Vučić, zbog direktne molbe Španaca da to ne činimo jer im otežavamo poziciju. Vučić je tada rekao da je Španija uvek bila fer prema nama, da zna ko je sve pritiskao njihovog premijera Marijana Rahoja da popusti i prizna Kosovo, ali da on nije hteo.

Podsetimo, Koha ditore ranije je objavila da je, samo nedelju dana pre usvajanja Strategije proširenja za zemlje Zapadnog Balkana 6. februara, Španija na kolegijumu komesara u Strazburu ponovo dovela u pitanje ne samo Strategiju već i ceo proces, zbog oštrog protivljenja u vezi s uključivanjem Kosova u bilo kakav proces.

Kako je navedeno, Španija je u pismu, za koje se kaže da je Evropskoj komisiji poslato u "non-pejper" formi navela da se protivi korišćenju termina WB6 (skraćenica za šest zemalja Zapadnog Balkana) i navela da "Kosovo nije deo procesa proširenja".Ostale vesti

Pavlović: Firme Radoičića i Veselinovića u 2019. zaradile 63 miliona evra
Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović rekla je u "Utisku nedelje" da su prihodi samo dve firme kontraverznih biznismena Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića bliskih vlastima u Srbiji, a koje popločavaju ulice u Beogradu, u 2019. godini iznosili 63 miliona evra i da je važno da se spomenu veze koje oni imaju u politici.
  • 19.01.2021
Koha: Bez puno nade za viznu liberalizaciju i napredak Kosova ka EU
Diplomate u Briselu su skeptične prema Kosovu i liberalizaciji viza. Kombinacija nedostatka rezultata u Prištini i nedostatka volje u EU, mogla bi da ostavi liberalizaciju viznog režima na čekanju. Na kraju bi nešto moglo da se pomeri u drugoj polovini godine, kada Slovenija preuzima predsedavanje EU.
  • 04.01.2021
U Prištini prozivaju vladu zbog ćutanja na izveštaj o ugroženosti Visokih Dečana

Prištinski list Koha ditore ocenjuje da situacija koju je predstavila Evropa Nostra o ugroženosti manastira Visoki Dečani "ne predstavlja stvarno stanje i da kosovska vlada mora da reaguje, čak i oštro".

  • 15.12.2020
Borelj: Razgraničenje više nije opcija
Razgraničenje Srbije i Kosova više nije opcija, poručio je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj i tako ponovo ostavio prostor za pitanje od milion dolara: "Šta jeste?", piše Blic.
  • 30.11.2020
Sud za ratne zločine u Beogradu nije obavešten o masovnoj grobnici kod Raške
Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu nije dostavljeno obaveštenje o pronalasku posmrtnih ostataka u blizini Raške, rečeno je juče za Radio Slobodna Evropa (RSE) u toj instituciji.
  • 18.11.2020
Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020