Vesti
Drugi pišu

Novi princip ili strategija za priznavanje nezavisnosti Kosova?

Stav predsednika Srbije Alekandra Vučića o razgraničenju sa Albancima je otvaranje pandorine kutije, ali može biti i novi princip koji će biti prihvaćen od strane zapada, ako se postigne dogovor između Beograda i Prištine, smatra analitičar Fadilj Lejpaja. S druge strane Nenad Radosavljević je mišljenja da je to deo strategije da Beograd prizna nezavisnost Kosova.
Novi princip ili strategija za priznavanje nezavisnosti Kosova?
Vučić, Mogerini, Tači (Foto VOA)

Analitičar Fadilj Ljepaja za Glas Amerike kaže da zalaganje predsednka Srbije Aleksandra Vučića za razgraničenje sa Albancima zvuči dobronamerno, ali je kako je kazao dosta teško igrati se granicama.

“Već smo videli da su pokrenute političke snage u Preševskoj dolini, bilo je puno priča i oko severa i sve u svemu svodi se na neku ideju dobrovoljne razmene teritorija, što ja mislim da će teško proći i sa albanske i sa srpske strane. S druge strane to će imati domino efekat u regionu, jer će biti puno takvih problema i u Bosni i u Makedoniji. U svakom slučaju ostaje da se vidi šta će od toga da bude, jer Vučić dosta priča o tom istorijskom pomirenju sa Albancima i u principu to sve zvuči dobronamerno”, rekao je Ljepaja.

Analitičar Nenad Radosavljević iz Leposavića smatra da je stav predsednika Srbije o razgraničenju sa Albancima zapravo dogovor koji je Aleksandar Vučić postigao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

“Ako Srbi zaborave na Vučićevo obećanje da će Kosovo ostati u Srbiji i prihvatiti obećanje da će Srbija i Srbi dobiti bar nešto, onda je iz ugla Vučića razgraničenje u stvari ispunjenje obećanja. To je potpuno u skladu s onim što Tači govori i prilično liči da je to njihov međusobni dogovor”, kazao je Radosavljević.

Ljepaja smatra da se izjava predsednika Srbije o razgraničenju bazira na kako je kazao stavu američke administracije po kome će svaki nenametnuti dogovor između dve strane biti prihvaćen od strane američke administracije, ali i evropske diplomatije.

“Teško je poverovati da se može otvoriti ta pandorina kutija, ali ipak to može da bude jedan novi princip po kome na kraju krajeva što se vi dogovorite, dobrovoljno i bez nametanja, biće prihvaćeno sa svih strana, ali to bi značilo ulazak u prekrajanje i jedan proces kome se ne vidi kraj”, smatra Ljepaja.

Radosavljević smatra da zahtev Albanaca sa juga Srbije koji traže da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu je zapravo maska i skretanje pažnje sa suštine, a to je kako kaže deo ukupne strategije za priznavanje Kosova od strane režima u Beogradu.

“U suštini nije problem što je ta strategija osmišljena od strane Tačija ili obe vlasti, već zato što se ta strategija promoviše od strane Beograda prema sopstvenom stanovništvu i narodu na Kosovu kao odlično rešenje”, kazao je Radosavljević.

Predsednik Kosova Hašim Tači više puta je u poslednje dve nedelje rekao je da se zalaže za korekciju granice Kosova, što kako je kazao, podrazumeva pripajanje Preševa Medveđe i Bujanovca Kosovu. Po njegovim rečima to ne znači da bi u tom slučaju došlo do podele, razgraničenja niti autonomije za Srbe na Kosovu.Ostale vesti

Srbija - Kosovo: Šta sledi posle dogovora u Briselu?
Kako dogovor o tablicama postignut u Briselu ocenjuju Srbi, a kako Albanci? Šta kažu u Beogradu, a šta u Prištini? I šta se može očekivati dalje?
  • 25.11.2022
Berlin traži da Srbija i Kosovo reše spor
Nemačka vlada je pozvala vlasti u Srbiji i na Kosovu da međusobne napetosti reše konstruktivnim dijalogom. "Razočarani smo što dve strane nisu mogle da se dogovore o rešavanju aktuelne krize", rekao je portparol vlade u Berlinu Štefen Hebeštrajt.
  • 23.11.2022
Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština Kosova rešenje za problema sa ZSO
Usvajanje novog zakona pod nazivom "Zakon o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji", bilo bi rešenje za prevazilaženje višegodišnjeg ćorsokaka oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), piše u nedavno procurelom "non-pejperu" u koji je imao uvid portal prištinskog lista Koha.net.
  • 15.11.2022
Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu
Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving u intervjuu za Dojče vele ocenjuje koje su to prednosti, a koje mane nemačko-francuskog predloga rešenja za Kosovo i Srbiju.
  • 15.11.2022
Peca Popović: Dobrota nije privilegija jednog naroda
„Sve najlepše dolazi sa Kosova - najlepše pesme, najlepše boje, najlepši ukusi i najčasniji ljudi“, ovim rečima se pre nekoliko dana mitrovičkoj publici obratio jedan od najvećih muzičkih novinara na jugoslovenskim prostorima, Petar Peca Popović citirajući svog prijatelja, istoričara, profesora i diplomatu, Dušana Batakovića, kojem je obećao da će zajedno sa njim doći na Kosovo.
  • 12.11.2022
Nemačko-francuski predlog: najbolja moguća ponuda?
Nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema nije naišao na odobravanje u Beogradu. Da li je to ipak prilika za "kompromis" ili pre svega ponuda da "Srbija prizna realnost"?
  • 10.11.2022