Novi princip ili strategija za priznavanje nezavisnosti Kosova?

Stav predsednika Srbije Alekandra Vučića o razgraničenju sa Albancima je otvaranje pandorine kutije, ali može biti i novi princip koji će biti prihvaćen od strane zapada, ako se postigne dogovor između Beograda i Prištine, smatra analitičar Fadilj Lejpaja. S druge strane Nenad Radosavljević je mišljenja da je to deo strategije da Beograd prizna nezavisnost Kosova.

Podeli ovaj članak sa:
 • Vučić, Mogerini, Tači (Foto VOA)

Analitičar Fadilj Ljepaja za Glas Amerike kaže da zalaganje predsednka Srbije Aleksandra Vučića za razgraničenje sa Albancima zvuči dobronamerno, ali je kako je kazao dosta teško igrati se granicama.

“Već smo videli da su pokrenute političke snage u Preševskoj dolini, bilo je puno priča i oko severa i sve u svemu svodi se na neku ideju dobrovoljne razmene teritorija, što ja mislim da će teško proći i sa albanske i sa srpske strane. S druge strane to će imati domino efekat u regionu, jer će biti puno takvih problema i u Bosni i u Makedoniji. U svakom slučaju ostaje da se vidi šta će od toga da bude, jer Vučić dosta priča o tom istorijskom pomirenju sa Albancima i u principu to sve zvuči dobronamerno”, rekao je Ljepaja.

Analitičar Nenad Radosavljević iz Leposavića smatra da je stav predsednika Srbije o razgraničenju sa Albancima zapravo dogovor koji je Aleksandar Vučić postigao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

“Ako Srbi zaborave na Vučićevo obećanje da će Kosovo ostati u Srbiji i prihvatiti obećanje da će Srbija i Srbi dobiti bar nešto, onda je iz ugla Vučića razgraničenje u stvari ispunjenje obećanja. To je potpuno u skladu s onim što Tači govori i prilično liči da je to njihov međusobni dogovor”, kazao je Radosavljević.

Ljepaja smatra da se izjava predsednika Srbije o razgraničenju bazira na kako je kazao stavu američke administracije po kome će svaki nenametnuti dogovor između dve strane biti prihvaćen od strane američke administracije, ali i evropske diplomatije.

“Teško je poverovati da se može otvoriti ta pandorina kutija, ali ipak to može da bude jedan novi princip po kome na kraju krajeva što se vi dogovorite, dobrovoljno i bez nametanja, biće prihvaćeno sa svih strana, ali to bi značilo ulazak u prekrajanje i jedan proces kome se ne vidi kraj”, smatra Ljepaja.

Radosavljević smatra da zahtev Albanaca sa juga Srbije koji traže da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu je zapravo maska i skretanje pažnje sa suštine, a to je kako kaže deo ukupne strategije za priznavanje Kosova od strane režima u Beogradu.

“U suštini nije problem što je ta strategija osmišljena od strane Tačija ili obe vlasti, već zato što se ta strategija promoviše od strane Beograda prema sopstvenom stanovništvu i narodu na Kosovu kao odlično rešenje”, kazao je Radosavljević.

Predsednik Kosova Hašim Tači više puta je u poslednje dve nedelje rekao je da se zalaže za korekciju granice Kosova, što kako je kazao, podrazumeva pripajanje Preševa Medveđe i Bujanovca Kosovu. Po njegovim rečima to ne znači da bi u tom slučaju došlo do podele, razgraničenja niti autonomije za Srbe na Kosovu.

Ostale vesti

 • Ljiljana Dražević, žena koja je usvojila dečaka iz Romskog kampa

  Ljiljana Dražević, žena koja je usvojila dečaka iz Romskog kampa

  Nije se ostvarila kao biološka majka, ali je igrom sudbine majka ipak postala. Posle 16 neuspelih pokušaja vantelesne oplodnje, hrabra žena, mitrovčanka Ljiljana Dražević je zajedno sa svojim suprugom, uspela da odgaji prelepog romskog dečaka Š.N., kojeg su od milošte oni i prijatelji nazivali Šećerko, a koji za dva meseca postaje punoletan.

 • Uprkos zahtevu za smenu, Rikalo sve češće na poslu

  Uprkos zahtevu za smenu, Rikalo sve češće na poslu

  Nakon zahteva za smenu kosovskog ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, Nenada Rikala koji je postavila opoziciona PSD kao uslov za svoje glasove za nacrt Zakona o budžetu za 2019. godinu, a koji je kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenio kao „legitiman“, ovaj ministar iz Srpske liste se sve učestalije pojavljuje na svom radnom mestu, dok je Srpska lista kako zvanično kaže, „u ostavci“, ali i „u opoziciji“.

 • Šta smo saznali o ubistvu Olivera Ivanovića za godinu dana

  Šta smo saznali o ubistvu Olivera Ivanovića za godinu dana

  Sledeće nedelje navršava se godinu dana od ubistva opozicionog lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića. Srpske vlasti, koje nezavisno od kosovskih, vode svoju istragu, više puta su najavljivale da će objaviti podatke iz istrage, da su na korak od toga da saopšte i ime ubice. To se, međutim, do danas nije desilo.

 • Viland posetio grob Adema Jašarija

  Viland posetio grob Adema Jašarija

  Potpredsednik Evropskog parlamenta Rajner Viland boravio je na Kosovu proteklih dana i tom prilikom posetio je grob osnivača Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija u Prekazu, objavili su prištinski mediji.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane