Novi princip ili strategija za priznavanje nezavisnosti Kosova?

Stav predsednika Srbije Alekandra Vučića o razgraničenju sa Albancima je otvaranje pandorine kutije, ali može biti i novi princip koji će biti prihvaćen od strane zapada, ako se postigne dogovor između Beograda i Prištine, smatra analitičar Fadilj Lejpaja. S druge strane Nenad Radosavljević je mišljenja da je to deo strategije da Beograd prizna nezavisnost Kosova.

Podeli ovaj članak sa:
 • Vučić, Mogerini, Tači (Foto VOA)

Analitičar Fadilj Ljepaja za Glas Amerike kaže da zalaganje predsednka Srbije Aleksandra Vučića za razgraničenje sa Albancima zvuči dobronamerno, ali je kako je kazao dosta teško igrati se granicama.

“Već smo videli da su pokrenute političke snage u Preševskoj dolini, bilo je puno priča i oko severa i sve u svemu svodi se na neku ideju dobrovoljne razmene teritorija, što ja mislim da će teško proći i sa albanske i sa srpske strane. S druge strane to će imati domino efekat u regionu, jer će biti puno takvih problema i u Bosni i u Makedoniji. U svakom slučaju ostaje da se vidi šta će od toga da bude, jer Vučić dosta priča o tom istorijskom pomirenju sa Albancima i u principu to sve zvuči dobronamerno”, rekao je Ljepaja.

Analitičar Nenad Radosavljević iz Leposavića smatra da je stav predsednika Srbije o razgraničenju sa Albancima zapravo dogovor koji je Aleksandar Vučić postigao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

“Ako Srbi zaborave na Vučićevo obećanje da će Kosovo ostati u Srbiji i prihvatiti obećanje da će Srbija i Srbi dobiti bar nešto, onda je iz ugla Vučića razgraničenje u stvari ispunjenje obećanja. To je potpuno u skladu s onim što Tači govori i prilično liči da je to njihov međusobni dogovor”, kazao je Radosavljević.

Ljepaja smatra da se izjava predsednika Srbije o razgraničenju bazira na kako je kazao stavu američke administracije po kome će svaki nenametnuti dogovor između dve strane biti prihvaćen od strane američke administracije, ali i evropske diplomatije.

“Teško je poverovati da se može otvoriti ta pandorina kutija, ali ipak to može da bude jedan novi princip po kome na kraju krajeva što se vi dogovorite, dobrovoljno i bez nametanja, biće prihvaćeno sa svih strana, ali to bi značilo ulazak u prekrajanje i jedan proces kome se ne vidi kraj”, smatra Ljepaja.

Radosavljević smatra da zahtev Albanaca sa juga Srbije koji traže da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu je zapravo maska i skretanje pažnje sa suštine, a to je kako kaže deo ukupne strategije za priznavanje Kosova od strane režima u Beogradu.

“U suštini nije problem što je ta strategija osmišljena od strane Tačija ili obe vlasti, već zato što se ta strategija promoviše od strane Beograda prema sopstvenom stanovništvu i narodu na Kosovu kao odlično rešenje”, kazao je Radosavljević.

Predsednik Kosova Hašim Tači više puta je u poslednje dve nedelje rekao je da se zalaže za korekciju granice Kosova, što kako je kazao, podrazumeva pripajanje Preševa Medveđe i Bujanovca Kosovu. Po njegovim rečima to ne znači da bi u tom slučaju došlo do podele, razgraničenja niti autonomije za Srbe na Kosovu.

Ostale vesti

 • Glasovi sa severa: Kosovski čvor odvezati dijalogom

  Glasovi sa severa: Kosovski čvor odvezati dijalogom

  Nakon što su predstavnici Srpske liste na Kosovu otvoreno rekli da se zalažu da se pitanje odnosa Srba i Albanaca mora rešiti, te da se u tom kontekstu svakodnevno spominje i tzv. "razgraničenje" o kome sve više govori zvanični Beograd, mišljenja stanovnika Severne Mitrovice su podeljena, dok civilni sektor navodi da se dijalog mora nastaviti, a da je predloženo rešenje samo jedno od mogućih.

 • Vučić i Tači kandidati za

  Vučić i Tači kandidati za "Nobela"?

  Ako kosovski čvor bude raspleten do proleća 2019, velike su šanse da predsednici Kosova i Srbije Hašim Tači i Aleksandar Vučić i posrednica u briselskim pregovorima Federika Mogerini budu nominovani za Nobelovu nagradu za mir, piše list Danas pozivajući se na međunarodne diplomatske krugove.

 • "Zeri" o razgraničenju Beograda i Prištine

  Šest srpskih eksperata, prema tvrdnji dnevnika Zeri, pripremilo je predlog sporazuma o razgraničenju prema kojem bi "Kosovu pripala opština Preševo, a Srbiji četiri severne opštine, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica".

 • Specijalno tužilaštvo: Znamo da javnost očekuje prve optužnice

  Specijalno tužilaštvo: Znamo da javnost očekuje prve optužnice

  Specijalno tužilaštvo za zločine počinjene na Kosovu svesno je da javnost nestrpljivo očekuje podizanje prvih optužnica, što će biti i učinjeno kada to dozvole dokazi i okolnosti neophodne da se ispune najviši standardi međunarodne pravne prakse, izjavio je danas portparol kancelarije Specijanog tužilaštva Kristofer Benet.

 • Zločin je zaledio život

  Zločin je zaledio život

  Gospodsko lice Senke Jovović, majke ubijenog Ivana, liči na kamen koji je postavljen iznad mesta gde je izdahnuo njen sin. Stoji uspravna i nema, gleda u svoje dete, gleda u nas i u godine koje je odnelo zlo.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane