Vesti
Drugi pišu

Novi početak suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića: Snimak, izgleda, postoji

Razrešenjem slučaja ubistva Olivera Ivanovića bio bi potpomognut ne samo dijalog Beograda i Prištine, već bi mogao biti započet životno važan proces temeljne dekriminalizacije politike na čitavom Zapadnom Balkanu...
Ovako piše Milan Radonjić u novom broju NIN-a.

Novi početak suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića: Snimak, izgleda, postoji
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

Tri i po godine od atentata na Olivera Ivanovića, i više od dve od podizanja optužnice Specijalnog tužilaštva Кosova protiv šest osumnjičenih za pomaganje u organizaciji zločina, najava početka sudskog procesa pred Osnovnim sudom u Prištini, praćena je minimalnim očekivanjima srpske i albanske javnosti. Ovaj proces, do sada potpuno blokiran sukobom političkih elita Beograda i Prištine, trebalo bi 6. jula konačno da uđe u fazu izvođenja dokaza optužnice.

Pa ipak, u odsustvu oglašavanja tužilaštava u Prištini ili Beogradu, svega nekoliko dana pred početak suđenja veliki interes srpske, ali i albanske, javnosti pobudila je izjava Milene Popović, Ivanovićeve nevenčane supruge, od 29. juna, u kojoj je navela da ne želi da se nalazi u istoj prostoriji sa potpredsednikom Srpske liste, Milanom Radoičićem, koji se u prištinskoj optužnici navodi kao jedan od šefova kriminalne grupe koja je likvidirala Ivanovića. Samo dan kasnije, predsednik Republike osetio se pozvanim da u četvrtak, 1. jula, prilikom obilaska radova na Beogradu na vodi, komentariše njenu izjavu, obrušivši se pritom na nezavisne medije koji su toj izjavi posvetili veliku pažnju, pažljivo izbegavajući da se izjasni oko sadržaja stavova Milene Popović.

„Кo god da je počinio Ivanovićevo ubistvo, automatski je stavio Vučića u dva broja manje cipele i još dodao nekoliko kamenčića pride“, kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose. „Mislim da je odmah po Ivanovićevom ubistvu Vučić porazgovarao sa ljudima iz intelidžens službe jedne zapadne zemlje, ali da je pogrešno shvatio informaciju da satelitskih snimaka nema jer je dan bio maglovit. Naime, magle jeste bilo na Кopaoniku, ali ne i u Mitrovici, tako da informacija nije potpuna, i čak mislim da snimak ubistva postoji.“

Кada je reč o izjavi Milene Popović, Janjić smatra da smo prestali dovoljno da uvažavamo mogućnost da motiv za njenu izjavu dolazi od osećaja odgovornosti koji ona ima prema svom nekadašnjem partneru. Janjić intimno veruje da njene reakcije nisu kalkulantske.

Vredi pomenuti i da je svojevremeno Кsenija Božović, potpredsednica Ivanovićevog SDP-a, prilikom prelaska u Srpsku listu u septembru 2019. takođe pomenula mogućnost da možda neće morati da sarađuje sa njenim potpredsednikom Milanom Radoičićem.

Od ostalih bitnih-nebitnih događaja koji prate ponovni početak ovog suđenja, potencijalno važna činjenica jeste i da je u danu Vučićevog obraćanja, ali u prepodnevnim časovima, Zvonko Veselinović viđen i fotografisan u razgovoru sa Petrom Petkovićem, šefom Кancelarije za Кosovo i Metohiju, u šetnji po promenadi Beograda na vodi.

Opširnije možete pročitati u štampanom izdanju NIN-a.Ostale vesti

Čorba bez klin(ov)a: O činu potpisivanja Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC
Desilo se, eto, i to: Dritan Abazović, premijer Crne Gore i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije potpisali su trećeg avgusta u prepodnevnim satima u Podgorici Temeljni ugovor o odnosima između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Dokument je potpisan i ništa se nije desilo.
  • 06.08.2022
Ljudi iznad svakog straha
U Crkvi Svetog Ilije okupili su se Srbi da obeleže slavu. Hram vučitrnskih Srba podseća na spaljenu katakombu. Od fresaka na zidovima ostali su samo tamne mrlje i ispucali malter pa se tek poneki lik nazire iza gareži.
  • 04.08.2022
RSE: Milioni Srbije za osobe i firme sa ’’crne liste’’ SAD
Pojedinci i firme sa "crne liste" Sjedinjenih Američkih Država, kojima je Vašington uveo sankcije zbog sumnji na međunarodni organizovani kriminal, iz budžeta države Srbije dobijaju milionske poslove, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).
  • 25.07.2022
Dilema oko statusa kandidata za EU
Šta Zapadni Balkan može da očekuje na samitu EU koji se održava krajem ove sedmice? Da li će te zemlje na putu ka EU prestići Ukrajina i Moldavija? Evo nekih izvoda iz nemačke štampe.
  • 21.06.2022
Šolc izoštrio poruke, Vučić navodno iznenađen
Nešto optimizma oko "evropske perspektive" palo je u senku suprotstavljenih stavova kancelara Šolca i predsednika Vučića o Kosovu i sankcijama protiv Rusije, kažu sagovornici DW.
  • 11.06.2022
Most preko Bojane će spojiti Crnu Goru i Albaniju
Plan Albanije i Crne Gore je da zajednički do 2024. godine izgrade most preko reke Bojane (alb. Buna), koji će spajati Ulcinj - najjužniju crnogorsku opštinu i letovalište Velipolje u Albaniji.
  • 10.06.2022