Vesti
Drugi pišu

Novi početak suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića: Snimak, izgleda, postoji

Razrešenjem slučaja ubistva Olivera Ivanovića bio bi potpomognut ne samo dijalog Beograda i Prištine, već bi mogao biti započet životno važan proces temeljne dekriminalizacije politike na čitavom Zapadnom Balkanu...
Ovako piše Milan Radonjić u novom broju NIN-a.

Novi početak suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića: Snimak, izgleda, postoji
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

Tri i po godine od atentata na Olivera Ivanovića, i više od dve od podizanja optužnice Specijalnog tužilaštva Кosova protiv šest osumnjičenih za pomaganje u organizaciji zločina, najava početka sudskog procesa pred Osnovnim sudom u Prištini, praćena je minimalnim očekivanjima srpske i albanske javnosti. Ovaj proces, do sada potpuno blokiran sukobom političkih elita Beograda i Prištine, trebalo bi 6. jula konačno da uđe u fazu izvođenja dokaza optužnice.

Pa ipak, u odsustvu oglašavanja tužilaštava u Prištini ili Beogradu, svega nekoliko dana pred početak suđenja veliki interes srpske, ali i albanske, javnosti pobudila je izjava Milene Popović, Ivanovićeve nevenčane supruge, od 29. juna, u kojoj je navela da ne želi da se nalazi u istoj prostoriji sa potpredsednikom Srpske liste, Milanom Radoičićem, koji se u prištinskoj optužnici navodi kao jedan od šefova kriminalne grupe koja je likvidirala Ivanovića. Samo dan kasnije, predsednik Republike osetio se pozvanim da u četvrtak, 1. jula, prilikom obilaska radova na Beogradu na vodi, komentariše njenu izjavu, obrušivši se pritom na nezavisne medije koji su toj izjavi posvetili veliku pažnju, pažljivo izbegavajući da se izjasni oko sadržaja stavova Milene Popović.

„Кo god da je počinio Ivanovićevo ubistvo, automatski je stavio Vučića u dva broja manje cipele i još dodao nekoliko kamenčića pride“, kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose. „Mislim da je odmah po Ivanovićevom ubistvu Vučić porazgovarao sa ljudima iz intelidžens službe jedne zapadne zemlje, ali da je pogrešno shvatio informaciju da satelitskih snimaka nema jer je dan bio maglovit. Naime, magle jeste bilo na Кopaoniku, ali ne i u Mitrovici, tako da informacija nije potpuna, i čak mislim da snimak ubistva postoji.“

Кada je reč o izjavi Milene Popović, Janjić smatra da smo prestali dovoljno da uvažavamo mogućnost da motiv za njenu izjavu dolazi od osećaja odgovornosti koji ona ima prema svom nekadašnjem partneru. Janjić intimno veruje da njene reakcije nisu kalkulantske.

Vredi pomenuti i da je svojevremeno Кsenija Božović, potpredsednica Ivanovićevog SDP-a, prilikom prelaska u Srpsku listu u septembru 2019. takođe pomenula mogućnost da možda neće morati da sarađuje sa njenim potpredsednikom Milanom Radoičićem.

Od ostalih bitnih-nebitnih događaja koji prate ponovni početak ovog suđenja, potencijalno važna činjenica jeste i da je u danu Vučićevog obraćanja, ali u prepodnevnim časovima, Zvonko Veselinović viđen i fotografisan u razgovoru sa Petrom Petkovićem, šefom Кancelarije za Кosovo i Metohiju, u šetnji po promenadi Beograda na vodi.

Opširnije možete pročitati u štampanom izdanju NIN-a.Ostale vesti

Na Kosovu nema albanske štampe od marta prošle godine
Dok u južnom delu Kosovske Mitrovice nema ni jednog jedinog primerka novina, u severnom delu grada već od šest sati na nekoliko kioska naslagani su svi beogradski dnevnici, nedeljnici, časopisi.
  • 19.09.2021
Ubijam čoveka u sebi
Nikad ga nisam upoznao, a čini mi se da ga tako dobro znam. Nisam rođen u Beogradu. Živeo sam u ulici koja je bila prepuna Prelevića. Gradskih šmekera koji su imali fazone, voleli da popiju, pa i da se potuku. Nama, u Dragiše Mišovića ulici, rano je usađivan taj kodeks ulice. Većina nas je ostala na svetloj strani sile, ali neke je progutao mrak. Nismo sudili, niti osuđivali. Ova stvar je s albuma "Ja, Prele" iz 1996. Fantastičnu gitaru svira, a ko drugi nego Radomir Mihajlović - Točak. Još jedan junak mog detinjstva.
  • 17.09.2021

Potpisivanje Briselskog sporazuma 2013. godine ulilo je nadu ne samo u smislu rešavanja spora između Kosova i Srbije, već i omogućilo manevarski prostor za unapređenje međusobnih odnosa u izazovnom političkom okruženju kakav je zapadni Balkan. Iako su pojedine klauzule uspešno primenjene, šest od petnaest tačaka Sporazuma koje se tiču Zajednice srpskih opština (ZSO) nisu implementirane u praksi. 

  • 11.09.2021
Pandemija podelila Evropu
Radikalno različito doživljavanje pandemije kovida 19 stvorilo je velike geografske, generacijske i društvene podele širom Evrope.
  • 02.09.2021
Srpski biznis na severu Кosova ili kako je jedna firma pobedila na 170 tendera
Malo poznatu firmu Rad 028 iz Zvečana država je samo u poslednjih godinu i po dana, ne računajući izgradnju novog „Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici“, angažovala, po pravilu kao jedinog ponuđača, za poslove vredne skoro 29 miliona evra. Mnogi sumnjaju da je tajna uspeha u tajnom gazdi ovog preduzeća.
  • 27.08.2021
Počeli Dani Preobraženja 2021. u Prilužju
Sportskim nadmetanjima započela tradicionalna manifestacija Dani Preobraženja. Manifestacija dani Preobraženja, koja se u Prilužju tradicionalno održava u susret slavi Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg i slavi opštine Vučitrn-Prilužje, ove godine će proširiti svoj sadržaj.
  • 16.08.2021