Vesti
Drugi pišu

Novi početak suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića: Snimak, izgleda, postoji

Razrešenjem slučaja ubistva Olivera Ivanovića bio bi potpomognut ne samo dijalog Beograda i Prištine, već bi mogao biti započet životno važan proces temeljne dekriminalizacije politike na čitavom Zapadnom Balkanu...
Ovako piše Milan Radonjić u novom broju NIN-a.

Novi početak suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića: Snimak, izgleda, postoji
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

Tri i po godine od atentata na Olivera Ivanovića, i više od dve od podizanja optužnice Specijalnog tužilaštva Кosova protiv šest osumnjičenih za pomaganje u organizaciji zločina, najava početka sudskog procesa pred Osnovnim sudom u Prištini, praćena je minimalnim očekivanjima srpske i albanske javnosti. Ovaj proces, do sada potpuno blokiran sukobom političkih elita Beograda i Prištine, trebalo bi 6. jula konačno da uđe u fazu izvođenja dokaza optužnice.

Pa ipak, u odsustvu oglašavanja tužilaštava u Prištini ili Beogradu, svega nekoliko dana pred početak suđenja veliki interes srpske, ali i albanske, javnosti pobudila je izjava Milene Popović, Ivanovićeve nevenčane supruge, od 29. juna, u kojoj je navela da ne želi da se nalazi u istoj prostoriji sa potpredsednikom Srpske liste, Milanom Radoičićem, koji se u prištinskoj optužnici navodi kao jedan od šefova kriminalne grupe koja je likvidirala Ivanovića. Samo dan kasnije, predsednik Republike osetio se pozvanim da u četvrtak, 1. jula, prilikom obilaska radova na Beogradu na vodi, komentariše njenu izjavu, obrušivši se pritom na nezavisne medije koji su toj izjavi posvetili veliku pažnju, pažljivo izbegavajući da se izjasni oko sadržaja stavova Milene Popović.

„Кo god da je počinio Ivanovićevo ubistvo, automatski je stavio Vučića u dva broja manje cipele i još dodao nekoliko kamenčića pride“, kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose. „Mislim da je odmah po Ivanovićevom ubistvu Vučić porazgovarao sa ljudima iz intelidžens službe jedne zapadne zemlje, ali da je pogrešno shvatio informaciju da satelitskih snimaka nema jer je dan bio maglovit. Naime, magle jeste bilo na Кopaoniku, ali ne i u Mitrovici, tako da informacija nije potpuna, i čak mislim da snimak ubistva postoji.“

Кada je reč o izjavi Milene Popović, Janjić smatra da smo prestali dovoljno da uvažavamo mogućnost da motiv za njenu izjavu dolazi od osećaja odgovornosti koji ona ima prema svom nekadašnjem partneru. Janjić intimno veruje da njene reakcije nisu kalkulantske.

Vredi pomenuti i da je svojevremeno Кsenija Božović, potpredsednica Ivanovićevog SDP-a, prilikom prelaska u Srpsku listu u septembru 2019. takođe pomenula mogućnost da možda neće morati da sarađuje sa njenim potpredsednikom Milanom Radoičićem.

Od ostalih bitnih-nebitnih događaja koji prate ponovni početak ovog suđenja, potencijalno važna činjenica jeste i da je u danu Vučićevog obraćanja, ali u prepodnevnim časovima, Zvonko Veselinović viđen i fotografisan u razgovoru sa Petrom Petkovićem, šefom Кancelarije za Кosovo i Metohiju, u šetnji po promenadi Beograda na vodi.

Opširnije možete pročitati u štampanom izdanju NIN-a.Ostale vesti

“Školica sporta”- idealno rešenje za savladavanje prvih sportskih koraka
Dete nije mali čovek, već ima svoje specifične potrebe. Među njima je i mnogo više vremena provedenog u kretanju, što je jedan od najvažnijih faktora zdravlja. Kroz fizičku aktivnost deca razvijaju telesne i psihičke veštine. Većina njih tu svoju potrebu zadovoljava kroz igru, ali je sve više mladih koji se rano usmere na određenu vrstu sporta i počnu intenzivan trening, a sve radi takmičenja.
  • 26.01.2022
Predistražni postupak za ubistvo Ivanovića: Strogo poverljiva istina
Prema slovu zakona odrednica "strogo poverljivo" postavlja se radi sprečavanja nastanka teške štete po interese Republike Srbije. Nije li upravo nepopravljiva šteta već nastala Ivanovićevim ubistvom, piše u najnovijem broju NIN-a novinar Milan Radonjić.
  • 25.01.2022
Agencija za borbu protiv korupcije Kosova pokrenula postupke protiv funkcionera Srpske liste
Agencija za borbu protiv korupcije Kosova je pokrenula istražni postupak protiv funkcionera iz redova Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba, koja ima podršku zvaničnog Beograda.
  • 24.01.2022
Da li je beskrupulozno izveštavanje o samoubistvu tvoja novinarska misija?
Obraćam se tebi, dragi/a kolega/koleginice, u nadi da mi nećeš zameriti što ti ne persiram. Nije to odsustvo kućnog vaspitanja - ne persiram ti jer te doživljavam kao člana svojevrsne proširene porodice sa kojom već četvrt veka delim ovaj grki novinarski hleb. Obraćam ti se u nadi da ćeš konačno razumeti zašto uporno pokušavam da doprem do tebe ne bi li konačno zaista shvatio/la koliku odgovornost imaš kao delatnik koji bi trebalo da štiti interes javnosti, posebno kada izveštavaš o tako ozbiljnim i osetljivim temama kao što je fenomen samoubistva.
  • 21.01.2022
Nevolje sa udžbenicima
Mada između ova dva entiteta postoji ogroman politički i društveni jaz, kada je reč o udžbenicima istorije đaci u Srbiji i na Kosovu izloženi su sličnim oblicima dezinformisanja o sukobima 1998 – 1999.
  • 20.01.2022
Kako nam nedostaje Oliver
Kosovska Mitrovica na današnji dan pre četiri godine – grad bez osmeha, s ljudima koji plaču na ulici. Komadić grada u koji je Ivanović ugradio svoj život izgledao je prazno i zaleđeno.
  • 16.01.2022