Vesti
Drugi pišu

Novi početak suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića: Snimak, izgleda, postoji

Razrešenjem slučaja ubistva Olivera Ivanovića bio bi potpomognut ne samo dijalog Beograda i Prištine, već bi mogao biti započet životno važan proces temeljne dekriminalizacije politike na čitavom Zapadnom Balkanu...
Ovako piše Milan Radonjić u novom broju NIN-a.

Novi početak suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića: Snimak, izgleda, postoji
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

Tri i po godine od atentata na Olivera Ivanovića, i više od dve od podizanja optužnice Specijalnog tužilaštva Кosova protiv šest osumnjičenih za pomaganje u organizaciji zločina, najava početka sudskog procesa pred Osnovnim sudom u Prištini, praćena je minimalnim očekivanjima srpske i albanske javnosti. Ovaj proces, do sada potpuno blokiran sukobom političkih elita Beograda i Prištine, trebalo bi 6. jula konačno da uđe u fazu izvođenja dokaza optužnice.

Pa ipak, u odsustvu oglašavanja tužilaštava u Prištini ili Beogradu, svega nekoliko dana pred početak suđenja veliki interes srpske, ali i albanske, javnosti pobudila je izjava Milene Popović, Ivanovićeve nevenčane supruge, od 29. juna, u kojoj je navela da ne želi da se nalazi u istoj prostoriji sa potpredsednikom Srpske liste, Milanom Radoičićem, koji se u prištinskoj optužnici navodi kao jedan od šefova kriminalne grupe koja je likvidirala Ivanovića. Samo dan kasnije, predsednik Republike osetio se pozvanim da u četvrtak, 1. jula, prilikom obilaska radova na Beogradu na vodi, komentariše njenu izjavu, obrušivši se pritom na nezavisne medije koji su toj izjavi posvetili veliku pažnju, pažljivo izbegavajući da se izjasni oko sadržaja stavova Milene Popović.

„Кo god da je počinio Ivanovićevo ubistvo, automatski je stavio Vučića u dva broja manje cipele i još dodao nekoliko kamenčića pride“, kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose. „Mislim da je odmah po Ivanovićevom ubistvu Vučić porazgovarao sa ljudima iz intelidžens službe jedne zapadne zemlje, ali da je pogrešno shvatio informaciju da satelitskih snimaka nema jer je dan bio maglovit. Naime, magle jeste bilo na Кopaoniku, ali ne i u Mitrovici, tako da informacija nije potpuna, i čak mislim da snimak ubistva postoji.“

Кada je reč o izjavi Milene Popović, Janjić smatra da smo prestali dovoljno da uvažavamo mogućnost da motiv za njenu izjavu dolazi od osećaja odgovornosti koji ona ima prema svom nekadašnjem partneru. Janjić intimno veruje da njene reakcije nisu kalkulantske.

Vredi pomenuti i da je svojevremeno Кsenija Božović, potpredsednica Ivanovićevog SDP-a, prilikom prelaska u Srpsku listu u septembru 2019. takođe pomenula mogućnost da možda neće morati da sarađuje sa njenim potpredsednikom Milanom Radoičićem.

Od ostalih bitnih-nebitnih događaja koji prate ponovni početak ovog suđenja, potencijalno važna činjenica jeste i da je u danu Vučićevog obraćanja, ali u prepodnevnim časovima, Zvonko Veselinović viđen i fotografisan u razgovoru sa Petrom Petkovićem, šefom Кancelarije za Кosovo i Metohiju, u šetnji po promenadi Beograda na vodi.

Opširnije možete pročitati u štampanom izdanju NIN-a.Ostale vesti

Srbija - Kosovo: Šta sledi posle dogovora u Briselu?
Kako dogovor o tablicama postignut u Briselu ocenjuju Srbi, a kako Albanci? Šta kažu u Beogradu, a šta u Prištini? I šta se može očekivati dalje?
  • 25.11.2022
Berlin traži da Srbija i Kosovo reše spor
Nemačka vlada je pozvala vlasti u Srbiji i na Kosovu da međusobne napetosti reše konstruktivnim dijalogom. "Razočarani smo što dve strane nisu mogle da se dogovore o rešavanju aktuelne krize", rekao je portparol vlade u Berlinu Štefen Hebeštrajt.
  • 23.11.2022
Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština Kosova rešenje za problema sa ZSO
Usvajanje novog zakona pod nazivom "Zakon o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji", bilo bi rešenje za prevazilaženje višegodišnjeg ćorsokaka oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), piše u nedavno procurelom "non-pejperu" u koji je imao uvid portal prištinskog lista Koha.net.
  • 15.11.2022
Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu
Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving u intervjuu za Dojče vele ocenjuje koje su to prednosti, a koje mane nemačko-francuskog predloga rešenja za Kosovo i Srbiju.
  • 15.11.2022
Peca Popović: Dobrota nije privilegija jednog naroda
„Sve najlepše dolazi sa Kosova - najlepše pesme, najlepše boje, najlepši ukusi i najčasniji ljudi“, ovim rečima se pre nekoliko dana mitrovičkoj publici obratio jedan od najvećih muzičkih novinara na jugoslovenskim prostorima, Petar Peca Popović citirajući svog prijatelja, istoričara, profesora i diplomatu, Dušana Batakovića, kojem je obećao da će zajedno sa njim doći na Kosovo.
  • 12.11.2022
Nemačko-francuski predlog: najbolja moguća ponuda?
Nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema nije naišao na odobravanje u Beogradu. Da li je to ipak prilika za "kompromis" ili pre svega ponuda da "Srbija prizna realnost"?
  • 10.11.2022