Vesti
Drugi pišu

Novi izbori?

Mediji u Prištini danas razmatraju da li će na Kosovu biti raspisani vanredni izbori, te šta će biti nakon odluke Ustavnog suda.
Novi izbori?
Biračko mesto (Foto arhiv Kim)

Tako dnevnik Koha ditore, pozivajući se na izvore koalicije DSK-ABK-IK, navodi da ta koalicija neće dozvoliti da se predsednik skupštine bira iz redova DPK Hašima Tačija obrazlažući to činjenicom da ima potrebnu većinu i tvrdi da su vanredni izbori neminovni u slučaju da samo DPK bude imala pravo da predlaže kandidata za predsednika skupštine.

Protiv DPK je i Samoopredelenje Albina Kurtija, koje neće podržati ni koalicioni blok DSK-ABK-IK ukoliko se ogluši o njihove zahteve, pa time ni Samoopredelenje ne isključuje vanredne izbore.

Na drugoj su strani predstavnici Liste Srpska i ostali nealabanski poslanici, koji su se izjasnili da će podržati onu stranu koja ima većinu, dok analitičari prognoziraju dalje produbljivanje krize.

Fisnik Korenica iz Grupe za politička i pravna pitanja rekao je za Koha ditore da treba sačekati kompletnu odluku Ustavnog suda, jer samo na osnovu obaveštenja ne može da se zaključi kako će se stvari odvijati, ocenivši da je nelogično smatrati da je Ustavni sud svojom odlukom zatvorio mogućnost da koalicioni Blok predloži predsednika skupstine.

U intervju za dnevnik Epoka e Re zamenik ministra inostranih poslova i član glavnog odbra DPK Petrit Seljimi odbacio je mogućnost vanrednih izbora tvrdeći da oni nikome ne idu u prilog tim pre što, kako je naveo, za najveći broj važnih odluka koje treba doneti u narednih šest meseci, neophodna je apsolutna većina u skupštini.

Mediji spekulišu da bi Ustavni sud u naredna dva dana mogao da objavi kompletnu odluku nakon čega bi se detaljnije znao raspored događaja konstituisanju skupštine.

Ustavni sud Kosova doneo je odluku da Demokratska partija Kosova (DPK) najpre predlaže kandidata za predsednika skupštine, a ukoliko ne uspe da ga izabere, to pravo će imati koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo (DSK-ABK-IK).

Takvom odlukom, preneli su ranije prištinski mediji, DSK-ABK-IK nije priznata kao najveća parlamentarna grupa, već je, kao i u slučaju mandatara, mogućnost za predlaganje data najpre Tačijevoj DPK.Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

  • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
  • 15.03.2023
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

  • 10.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
  • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
  • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

  • 25.02.2023