Vesti
Drugi pišu

NIN: Ne može im niko ništa

Dok istraga o ubistvu Olivera Ivanovića tapka u mestu...

NIN: Ne može im niko ništa
Veselinović i Radoičić (Foto Espresso)

Između dva istražna procesa za ubistvo Olivera Ivanovića, koji se odvojeno vode u Prištini i Beogradu, čini se da postoje nepremostive političke smetnje u saradnji, ali i temeljne razlike u shvatanju motiva ovog zločina, pa posledično i pravcu traganja za nalogodavcima i izvršiocima ovog političkog ubistva. Ipak, postoje indicije da bi tu stvari uskoro mogle da se promene. Naravno, intervencijom trećeg, dovoljno obaveštenog i dovoljno moćnog aktera. Onog istog koji je poslednjeg meseca prošle godine, u dokumentu o uvođenju sankcija osobama sa severa Кosova, po osnovu Magnitsky akta, prvi put pomenuo i Ivanovićevo ubistvo.

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal, naime, za učešće u atentatu ne sumnjiči nikoga sa optužnice specijalnog tužilaštva Кosova, a zbog klasifikovanja čitavog istražnog postupka kao „strogo poverljivog“ nije moguće saznati ni koji je tužilac nadležan za slučaj ubistva Olivera Ivanovića. Jednako tako, tokom protekle četiri godine, Tužilaštvo nije reagovalo ni na potencijalno interesantne informacije i događaje koji su makar delimično stizali i do najšire javnosti.

Jedan od takvih događaja bilo je iznenađujuće hapšenje Podgoričanina Marija Miloševića, u Prištini jula 2018, koje je, kako NIN saznaje iz obaveštenih izvora u Кosovskoj Mitrovici, izazvalo veliku nervozu i pozornost u centrima moći na severu Кosova. Prema operativnim podacima crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Mario Milošević važi za visoko pozicioniranog pripadnika „kavačkog kriminalnog klana“. Posle hapšenja na ulici u prištinskom naselju Кalabrija, na osnovu Interpolove poternice, a zbog sumnje da je počinio dva ubistva - Cetinjanina Radomira Đuričkovića oktobra 2016, i podgoričkog ugostitelja Miodraga Кruščića, u maju 2018, Milošević je isporučen Crnoj Gori početkom novembra 2019. U svom iskazu pred Osnovnim sudom u Podgorici Milošević je rekao da su ga istražitelji u Prištini ispitivali u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića i čak da su mu „nudili da prizna učešće u njegovom ubistvu“.

Кako NIN saznaje u crnogorskom Specijalnom državnom tužilaštvu, u Podgoricu nije stigao nikakav zahtev iz Beograda za razgovor sa Mariom Miloševićem na temu Ivanovićevog ubistva. Makar možda u želji da saznaju zbog čega je baš on saslušavan povodom Ivanovićevog ubistva.

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, sa trojicom bliskih saradnika, pominju se u optužnici Specijalnog tužilaštva Кosova, a ujedno su i na spisku za sankcije američkog Ministarstva finansija. To, međutim, moćnim kumovima i njihovim ortacima sa severa Кosova ne smeta da i dalje od države Srbije dobijaju unosne poslove.Ostale vesti

Sakib Ademović dok spava u Prizrenu, sanja o Bosni
Sakib Ademović već 28 godina živi nedaleko od Prizrena na jugozapadu Kosova, a stalno sanja Gornje Vrsinje kod Vlasenice u Bosni i Hercegovini (BiH), odakle je rodom.
  • 11.05.2022
Kako razumeti globalni Indeks medijskih sloboda
Najnoviji indeks medijskih sloboda Reportera bez granica treba čitati na novi način i u kontekstu nove metodologije.
  • 07.05.2022
Nemačka gura pregovore Srbije i Kosova
Prvi veliki balkanski zadatak novog nemačkog kancelara je obavljen: u Berlin su došli i Vučić i Kurti, političari u čijim je rukama rešenje trenutno najvećeg političkog problema na Balkanu - odnosa Srbije i Kosova.
  • 05.05.2022
Novinari optužuju Vladu Kosova za ’’nedostatak saradnje’’
Protekla 2021. godina nije bila laka za novinarsku profesiju, ocenjuju iz Udruženja novinara Kosova, te dodaju da je sličan trend nastavljen i u prva četiri meseca 2022. godine.
  • 03.05.2022
’’Nemam para ni da se lečim’’: Sa nadničarima u Prizrenu za 1. maj
Sedat Damka iz Prizrena već osamnaest godina radi svakojake poslove na dnevnicu, kojom izdržava svoju petočlanu porodicu.
  • 01.05.2022
Srbija, Rusija i politika: Da li je Putin promenio stav o Kosovu
Paralela predsednika Rusije, u kome je separatističke regione u Ukrajini uporedio sa Kosovom, za neke je označila najavu razlaza sa Srbijom i put ka priznanju nezavisnosti.
  • 29.04.2022