Vesti
Drugi pišu

NIN: Ne može im niko ništa

Dok istraga o ubistvu Olivera Ivanovića tapka u mestu...

NIN: Ne može im niko ništa
Veselinović i Radoičić (Foto Espresso)

Između dva istražna procesa za ubistvo Olivera Ivanovića, koji se odvojeno vode u Prištini i Beogradu, čini se da postoje nepremostive političke smetnje u saradnji, ali i temeljne razlike u shvatanju motiva ovog zločina, pa posledično i pravcu traganja za nalogodavcima i izvršiocima ovog političkog ubistva. Ipak, postoje indicije da bi tu stvari uskoro mogle da se promene. Naravno, intervencijom trećeg, dovoljno obaveštenog i dovoljno moćnog aktera. Onog istog koji je poslednjeg meseca prošle godine, u dokumentu o uvođenju sankcija osobama sa severa Кosova, po osnovu Magnitsky akta, prvi put pomenuo i Ivanovićevo ubistvo.

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal, naime, za učešće u atentatu ne sumnjiči nikoga sa optužnice specijalnog tužilaštva Кosova, a zbog klasifikovanja čitavog istražnog postupka kao „strogo poverljivog“ nije moguće saznati ni koji je tužilac nadležan za slučaj ubistva Olivera Ivanovića. Jednako tako, tokom protekle četiri godine, Tužilaštvo nije reagovalo ni na potencijalno interesantne informacije i događaje koji su makar delimično stizali i do najšire javnosti.

Jedan od takvih događaja bilo je iznenađujuće hapšenje Podgoričanina Marija Miloševića, u Prištini jula 2018, koje je, kako NIN saznaje iz obaveštenih izvora u Кosovskoj Mitrovici, izazvalo veliku nervozu i pozornost u centrima moći na severu Кosova. Prema operativnim podacima crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Mario Milošević važi za visoko pozicioniranog pripadnika „kavačkog kriminalnog klana“. Posle hapšenja na ulici u prištinskom naselju Кalabrija, na osnovu Interpolove poternice, a zbog sumnje da je počinio dva ubistva - Cetinjanina Radomira Đuričkovića oktobra 2016, i podgoričkog ugostitelja Miodraga Кruščića, u maju 2018, Milošević je isporučen Crnoj Gori početkom novembra 2019. U svom iskazu pred Osnovnim sudom u Podgorici Milošević je rekao da su ga istražitelji u Prištini ispitivali u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića i čak da su mu „nudili da prizna učešće u njegovom ubistvu“.

Кako NIN saznaje u crnogorskom Specijalnom državnom tužilaštvu, u Podgoricu nije stigao nikakav zahtev iz Beograda za razgovor sa Mariom Miloševićem na temu Ivanovićevog ubistva. Makar možda u želji da saznaju zbog čega je baš on saslušavan povodom Ivanovićevog ubistva.

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, sa trojicom bliskih saradnika, pominju se u optužnici Specijalnog tužilaštva Кosova, a ujedno su i na spisku za sankcije američkog Ministarstva finansija. To, međutim, moćnim kumovima i njihovim ortacima sa severa Кosova ne smeta da i dalje od države Srbije dobijaju unosne poslove.Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

  • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
  • 15.03.2023
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

  • 10.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
  • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
  • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

  • 25.02.2023