Vesti
Drugi pišu

"Ni Crnogorac ne pomaže u rasvetljavanju ubistva Ivanovića"

Specijalni tužilac Sulj Hodža rekao je da je Mario Milošević saslušan u sklopu prikupljanja dokaza, a ne kao okrivljeni u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.
Oliver Ivanović (Foto Kim arhiva)

On je dodao da za sada Specijalno Tužilaštvo nema ništa konkretno u vezi sa istragom ovog slučaja i da još nije identifikovalo nijednog osumnjičenog da bi se obuhvatio u ovom slučaju, pišu novine „Zeri“.

Povećavaju se poteškoće za rasvetljavanje ovog slučaja, kaže specijalni tužilac Sulj Hodža (Syl Hoxha), i to kao posledica nesaradnje srpskih zvaničnika sa kosovskim. Hodža je potvrdio da istražni organi Srbije ne daju informacije kojima raspolažu.

„Imamo nekakvu saradnju, ali nismo zadovoljni rezultatima saradnje. Mi komuniciramo preko Odeljenja za međunarodnu pravnu saradnju. Policija je imala nekoliko sastanaka, sastali smo se i komuniciramo, ali nismo zadovoljni saradnjom. Ne daju nam podatke, kojima raspolažu,“ rekao je tužilac Hodža (Hoxha).

„Zeri“ je kontaktirao i srpske zvaničnike kako bi dobio odgovor u vezi sa ovim slučajem, ali zvaničnici Ministarstva pravde Srbije nisu dali nikakvo objašnjenje povodom ovog slučaja.

Islami: Srbija namerno ne daje informacije

Sa druge strane, poznavaoci pitanja bezbednosti potvrđuju da politička ubistva, kao što je u ovom slučaju i ubistvo Olivera Ivanovića, kad ih izvrše struktura jedne države – ona se ili nikad ne rasvetle, ili se rasvetle posle 50 godina, onda kada se izgubi svaki smisao slučaja.

Profesor bezbednosnih nauka Univerziteta u Prištini, Avni Islami, potvrđuje da Albanci nisu umešani u ubistvo Ivanovića i njegovo ubistvo nije bilo u interesu Albanaca. Islami kaže da su ovo ubistvo izvršile visoke državne strukture Srbije, te za ovo zvaničnici ove države nikad neće dati tačne dokaze koji bi pomogli rasvetljavanju slučaja – i kada bi imali dokaze.

Kaže da, samom činjenicom da na mestu gde je izvršeno ubistvo, a bile postavljene sigurnosne kamere – nijedan trag nije ostao na mestu događaja, ili u daljem bekstvu osumnjičenih, ovo ubistvo izvršeno je na organizovan i profesionalan način srpske države.

„Mislim da država Srbija, bilo tužilaštvo ili policija, nikada neće dati informacije ili dokaze ko je izvršio njegovo ubistvo. Premda zvaničnici Srbije sarađuju sa zvaničnicima Kosova eventualno, oni nikada neće da upute u pravcu rasvetljavanja slučaja, već će ih što više dezorijentisati, kako se ubistvo ne bi rasvetlilo“, rekao je Islami.

Maria Miloševića je 18. jula uhapsila Policija Kosova, zajedno sa tri druga osumnjičena, jednim Crnogorcem, jednim Srbinom i jednim građaninom Kosova. Njihovo hapšenje izvršeno je u toku policijske operacije izvedene na dve lokacije u Prištini, a tokom pretresa osumnjičenih, pronađena i oduzeta su dva komada oružja, određena količina narkotika, jedno vozilo, dokumenta za koja se sumnja da su falsifikovana, određeni iznos novca i druge stvari. Milošević ima međunarodni nalog za hapšenje – u INTERPOL-u, od strane Crne Gore, a pod sumnjom da je izvršio krivično delo „ubistvo“ prvog stepena.

Ivanović je pogođen vatrenim oružjem dok je išao u svoju kancelariju ujutru, 16. januara ove godine. Nekoliko dana kasnije istražni organi pronašli su jedno izgorelo vozilo u Zvečanu, za koje se sumnja da su ga osumnjičeni koristili u toku izvršenja ubistva Ivanovića. U međuvremenu, pre ovog napada nad Ivanovićem, izvršen je još jedan drugi pokušaj atentata u julu 2017, kada je njegovo vozilo u Mitrovici zapaljeno.Ostale vesti

Sakib Ademović dok spava u Prizrenu, sanja o Bosni
Sakib Ademović već 28 godina živi nedaleko od Prizrena na jugozapadu Kosova, a stalno sanja Gornje Vrsinje kod Vlasenice u Bosni i Hercegovini (BiH), odakle je rodom.
  • 11.05.2022
Kako razumeti globalni Indeks medijskih sloboda
Najnoviji indeks medijskih sloboda Reportera bez granica treba čitati na novi način i u kontekstu nove metodologije.
  • 07.05.2022
Nemačka gura pregovore Srbije i Kosova
Prvi veliki balkanski zadatak novog nemačkog kancelara je obavljen: u Berlin su došli i Vučić i Kurti, političari u čijim je rukama rešenje trenutno najvećeg političkog problema na Balkanu - odnosa Srbije i Kosova.
  • 05.05.2022
Novinari optužuju Vladu Kosova za ’’nedostatak saradnje’’
Protekla 2021. godina nije bila laka za novinarsku profesiju, ocenjuju iz Udruženja novinara Kosova, te dodaju da je sličan trend nastavljen i u prva četiri meseca 2022. godine.
  • 03.05.2022
’’Nemam para ni da se lečim’’: Sa nadničarima u Prizrenu za 1. maj
Sedat Damka iz Prizrena već osamnaest godina radi svakojake poslove na dnevnicu, kojom izdržava svoju petočlanu porodicu.
  • 01.05.2022
Srbija, Rusija i politika: Da li je Putin promenio stav o Kosovu
Paralela predsednika Rusije, u kome je separatističke regione u Ukrajini uporedio sa Kosovom, za neke je označila najavu razlaza sa Srbijom i put ka priznanju nezavisnosti.
  • 29.04.2022