Vesti
Drugi pišu

Neustavna ratifikacija sporazuma o Specilanom sudu?

Ratifikacija Sporazuma o osnivanju Specijalog suda za ratne zločine pripadnika bivše OVK samo potpisom predsednice Atifete Jahjage je neustavna i nalaže saglasnost i dve trećine poslanika u kosovskoj skupštini, prenosi prištinski list "Koha ditore".

Neustavna ratifikacija sporazuma o Specilanom sudu?
Skupština Kosova (Foto arhiva)

Sporazum o osnivanju suda između vlada Holandije i Kosova postignut je u januaru.

List piše da kosovski Ustav zahteva da Skupština glasovima dve trećine svih poslanika ratifikuje međunarodne sporazume o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. Pravnici u Prištini tvrde da sporazum o Specijalnom sudu spada u tu kategoriju, javlja dopisnik RTS-a.

U ustavu Kosova piše da međunarodni ugovori treba da budu ratifikovani u Skupštini Kosova sa dve trećine poslanika. U članu 18  (Ratifikacija Međunarodnih Sporazuma),  tačka 1, Ustava Kosova stoji:

"Međunarodni sporazumi koji se tiču dole navedenih pitanja se ratifikuju sa dve trećine glasova svih poslanika Skupštine: (1) teritorija, mir, savez, politička i vojna pitanja; (2) prava i osnovne slobode; (3) članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama; (4) preuzimanje odgovornosti nad finansijskim obavezama od strane Kosova.

Međutim, tačke 2 i 3 ovog člana omogućuju predsedniku Kosova da ratifikuje međunarodne sporazume, te da kasnije obavesti Skupštinu o svakom potpisanom međunarodnom sporazumu.  

Sporazum sa Holandijom Jahjaga je potpisala 4. februara, a kasnije ga je potpisao i Hašim Tači, u svojstvu ministra spoljnih poslova.

Tači je u međuvremenu izabran za predsednika Kosova. Kako su preneli prištinski mediji, Tači je u telefonskom razgovoru sa američkom državnim sekretarom  za Evropu i Evroaziju, Hojt Brajanom Jiom obećao da će biti okončano formiranje Specijalonog suda.

"Sa gospodinom Jiom smo potvrdili okončanje formiranja Specijalnog suda i izrazio sam svoju posvećenost da će Kosovo nastaviti da produbljuje odlične odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Mi ćemo nastaviti da radimo sa svim zapadnim partnerima za članstvo u NATO, liberalizaciju viznog režima i punu implementaciju evropske agende ", rekao je Tači.

Mediji u Prištini navode da se prve optužnice u Specijalnom sudu čije će sedište biti u Hagu, očekuju u septembru.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021