Vesti
Drugi pišu

Neustavna ratifikacija sporazuma o Specilanom sudu?

Ratifikacija Sporazuma o osnivanju Specijalog suda za ratne zločine pripadnika bivše OVK samo potpisom predsednice Atifete Jahjage je neustavna i nalaže saglasnost i dve trećine poslanika u kosovskoj skupštini, prenosi prištinski list "Koha ditore".

Neustavna ratifikacija sporazuma o Specilanom sudu?
Skupština Kosova (Foto arhiva)

Sporazum o osnivanju suda između vlada Holandije i Kosova postignut je u januaru.

List piše da kosovski Ustav zahteva da Skupština glasovima dve trećine svih poslanika ratifikuje međunarodne sporazume o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. Pravnici u Prištini tvrde da sporazum o Specijalnom sudu spada u tu kategoriju, javlja dopisnik RTS-a.

U ustavu Kosova piše da međunarodni ugovori treba da budu ratifikovani u Skupštini Kosova sa dve trećine poslanika. U članu 18  (Ratifikacija Međunarodnih Sporazuma),  tačka 1, Ustava Kosova stoji:

"Međunarodni sporazumi koji se tiču dole navedenih pitanja se ratifikuju sa dve trećine glasova svih poslanika Skupštine: (1) teritorija, mir, savez, politička i vojna pitanja; (2) prava i osnovne slobode; (3) članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama; (4) preuzimanje odgovornosti nad finansijskim obavezama od strane Kosova.

Međutim, tačke 2 i 3 ovog člana omogućuju predsedniku Kosova da ratifikuje međunarodne sporazume, te da kasnije obavesti Skupštinu o svakom potpisanom međunarodnom sporazumu.  

Sporazum sa Holandijom Jahjaga je potpisala 4. februara, a kasnije ga je potpisao i Hašim Tači, u svojstvu ministra spoljnih poslova.

Tači je u međuvremenu izabran za predsednika Kosova. Kako su preneli prištinski mediji, Tači je u telefonskom razgovoru sa američkom državnim sekretarom  za Evropu i Evroaziju, Hojt Brajanom Jiom obećao da će biti okončano formiranje Specijalonog suda.

"Sa gospodinom Jiom smo potvrdili okončanje formiranja Specijalnog suda i izrazio sam svoju posvećenost da će Kosovo nastaviti da produbljuje odlične odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Mi ćemo nastaviti da radimo sa svim zapadnim partnerima za članstvo u NATO, liberalizaciju viznog režima i punu implementaciju evropske agende ", rekao je Tači.

Mediji u Prištini navode da se prve optužnice u Specijalnom sudu čije će sedište biti u Hagu, očekuju u septembru.Ostale vesti

Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020
Neprovereni navodi o smrti Srbina sa Kosova u Libiji
Telo plaćenika pronađeno je južno od Tripolija, prenela je Anadolija pozivajući se na zvanične izvore u Libiji. Neki od vodećih kosovskih medija, između ostalih i javni servis, su s druge strane vođeni neproverenim informacijama sa Tvitera preneli i to da je reč o Srbinu sa Kosova, koji je učestvovao i u sukobima 1999. godine, objavljujući između ostalog fotografiju Tibora Cerne, pripadnika Vojske Jugoslavije koji je nastradao tokom bitke na Košarama
  • 27.05.2020
Kud se dede Metohija?
Kako piše Petrit Imami u knjizi „Srbi i Albanci kroz vekove“, tokom Drugog svetskog rata, postojao je sukob između Albanaca kvislinga-nacionalista i antifašista. Fadilj Hodža kao odgovor na zloupotrebu Prizrenske lige iz 1878, u listu KPJ Sloboda (1943) najavljuje: „Narodi Kosova i Metohije, organizovaće konferenciju, možda ne u Prizrenu, koja će imati veću važnost nego ona 1878. g. (Imami, 2016: 469)“. 
  • 19.05.2020
Izjava Škeljzena Gašija iz Samoopredeljenja o ubistvu oko hiljadu nedužnih Srba ima težinu jer je to prvi put da dolazi iz neke od jačih albanskih partija, piše beogradska Politika.
  • 02.05.2020
Dvostruki policijski čas kao dobar naslov u teatru apsurda
Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici je institucija Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i u svom radu se u potpunosti i isključivo rukovodi regulativama i instrukcijama vlade u Beogradu i svog resornog ministarstva, što važi i za slučaj pandemije virusa korona.
  • 23.04.2020
Vaskrs utrnulog sveta
Etnička izolovanost, strah od drugoga i formiranje geta već 20 godina su način života i model opstanka za Srbe na Кosmetu.
  • 20.04.2020