Vesti
Drugi pišu

Nemačka gura pregovore Srbije i Kosova

Prvi veliki balkanski zadatak novog nemačkog kancelara je obavljen: u Berlin su došli i Vučić i Kurti, političari u čijim je rukama rešenje trenutno najvećeg političkog problema na Balkanu - odnosa Srbije i Kosova.
Nemačka gura pregovore Srbije i Kosova
Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare posle razgovora u Berlinu (Foto FoNet/Instagram predsednika Srbije)

Osim redovnih izjava o poboljšanju ekonomskih i političkih odnosa, zatim o državljanima dveju zemalja koji žive i rade u Nemačkoj i koji služe kao „most između domovine i Nemačke“, u centru pažnje je ipak i pre svega nastavak zamrznutih pregovora Srbije i Kosova čiji intenzitet je na najnižem nivou otkako je 2013. potpisan Briselski sporazum.

Poseban sastanak Aleksandra Vučića Vučića i Aljbina Kurtija u sredu uveče, koji se održao uz prisustvo Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika Evropske unije za pregovore Beograda i Prištine, daje dodatnu težinu prethodnim susretima u kancelarskom kabinetu.

Nije više fatamorgana?

Olafu Šolcu je očigledno stalo da se faza pojačanog bavljenja Nemačke Zapadnim Balkanom nastavi i tokom njegovog šefovanja kancelarskim kabinetom. „Zemljama Zapadnog Balkana je mesto u Evropskoj uniji: to nije isprazno obećanje, to nije floskula“, rekao je Šolc. Vučić će nešto kasnije na zajedničkoj konferenciji za novinare reći kako mu je kancelar rekao da perspektiva „nije fatamorgana, nije iluzija“, već nešto što će se „zaista i dogoditi“.

Šolc je važnost sporazuma pokušao da objasni metodom štapa i šargarepe: od dogovora između Srbije i Kosova profitiraće žitelji obe zemlje, posebno mlađi. Jer, kako je rekao nemački kancelar, sporazum će doneti stabilnost, investicije i blagostanje. To je šargarepa.

Štap se, barem za Srbiju, krije u jednom važnom aspektu kojeg je nemačka strana svih ranijih godina spominjala u sporednim rečenicama, ali ipak prilično nedvosmisleno: konačni sporazum moraće da sadrži i priznanje Kosova. Danas je to po prvi put potpuno otvoreno izgovorio i jedan predsednik nemačke vlade. On je nakon razgovora s kosovskim premijerom Kurtijem rekao kako zamišlja normalizaciju odnosa dve države:

„To će funkcionisati samo kroz konkretne sporazume koje postignu dve zemlje. Tu ima mnogo detalja, ali naravno da u to spada ono što je Nemačka već odavno učinila, a to je priznanje Kosova“, rekao je Šolc.

Nekoliko sati kasnije, nakon razgovora s Vučićem, Šolc je izbegao spominjanje priznanja, već je govorio o „sveobuhvatnom sporazumu“ čije postizanje će zahtevati „mnogo hrabrosti i odlučnosti“. Vučić je nakon toga rekao da Srbija ne bi trebala da bude ta koja će morati jedina da „proguta knedlu“ na putu do konačnog „sveobuhvatnog sporazuma“.

„Verujem da ćemo imati snage da dođemo do određenog napretka u pregovorima, iako neće biti lako. Daćemo sve od sebe da pronađemo kompromisno rešenje“, rekao je predsednik Srbije. Nemački mediji u svojim izveštajima jesu doduše tu konstataciju okarakterisali kao „približavanje Kosovu“, ali za one koji prate te pregovore ta izjava nije nova i ne navodi na ushićenje. Šolc je obećao da će Nemačka podržati nastavak pregovora Srbije i Kosova, što je izjava koju potvrđuju i svi ovi događaji 4. maja u Berlinu.

Zapadni Balkan i dalje na oku

Nasuprot očekivanjima, rat u Ukrajini spomenut je relativno kratko. Uprkos tome, Šolc je i tu temu povezao s izgledima za članstvo u EU. „Sada Evropska unija, kao i kandidati za članstvo, moraju da deluju zajednički“, naglasio je kancelar.

On se uzdržao od kritike zbog odbijanja Srbije da uvede sankcije Rusiji rekavši sa smatra da se višestrukom osudom ruske agresije Beograd jasno opredelio. „Srbija je vrlo jasno stala na stranu Evrope optužujući agresiju“, rekao je Šolc.

Nemački kancelar je Vučiću, kako je rekao, izrazio svoju zabrinutost zbog „secesionističkih tendencija“ u Bosni i Hercegovini, čime je u razgovor uveo drugi najveći bezbednosni aspekt kada je Zapadni Balkan u pitanju.

Predsednik Srbije u četvrtak (5.5.) pre podne posetu Berlinu nastavlja razgovorom s ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok, nakon čega se vraća u Beograd gde mu u goste dolazi nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht, što takođe pokazuje aktuelnu nemačku sveprisutnost na Balkanu.

Kancelar je sa svoje strane, najavom skorašnje posete Beogradu i Prištini, te organizacijom nove konferencije o Zapadnom Balkanu u sklopu Berlinskog procesa, a koja bi se trebalo da se održi na jesen, stavio do znanja da Berlin taj deo Evrope i dalje namerava da drži na oku.

Vučić je inače na početku konferencije za novinare podsetio na to koliko je puta bio gost na tom istom mestu za vreme vladavine Angele Merkel. Možda se u tom moglo osetiti i nešto sete, no svojim dosadašnjim aktivnostima na Balkanu, nova nemačka vlada ne daje prostora onima koji bi da žale za vremenima kada je politikom u Berlinu upravljala kancelarka.Ostale vesti

RSE: Elektrosever još nije ispunio obaveze iz licence za Kosovo
Srpska kompanija Elektrosever, koja je dobila licencu za distribuciju električne enrgije u opštinama na severu Kosova, još nije ispunila kriterijume za poslovanje koji proizilaze iz Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma. Oni su dogovoreni u okviru dijaloga Kosova i Srbije 21. juna, podseća Radio Slobodna Evropa.
  • 14.09.2022
Disklejmerom ću te, disklejmerom ćeš me
I "disklejmer" i "Srpski blok" i "Prajd" i pripiti predsednik, polazak u školu i mreža prostitucije, sve je ovog prvog septembra bilo tu. Nije se desilo baš ništa što su provladini dnevni listovi (znači skoro svi koji postoje) najavljivali u poslednjih skoro mesec dana, ali to njih ne opterećuje preterano. Naprotiv, to je jedan uigrani proces koji, neverovatno, uvek upali. Daćemo mu radni naziv "Ne pitajte me za obijanje trafika dok gori Hilandar", odnosno, nema dovoljno velikog problema, a da novine ne mogu da izmisle neki još gori.
  • 05.09.2022
Parče neba na zemlji
Na ovom mestu se sve pomešalo: izbeglištvo, sećanja i strahovi od zaborava, ali se sačuvala nada da ništa nije izgubljeno dok god se pamte male svetinje ukopane u zemlju.
  • 30.08.2022
Izbeglice iz Avganistana zaglavljene na Kosovu
Evakuisani iz Avganistana, prema tvrdnjama SAD, trebalo je da budu samo privremeno smešteni na Kosovu. Godinu dana kasnije i dalje su tamo. Neki od njih kažu da se osećaju kao da su u zatvoru.
  • 30.08.2022
Sporazum Srbije i Kosova: Šta to u praksi znači?
Nakon deset dana diplomatske ofanzive, Srbija i Kosovo postigli su dogovor o slobodi kretanja u delu koji se tiče ličnih karata. Kada će stupiti na snagu i šta će to u praksi značiti?
  • 29.08.2022
Vranje – déjà vu
Već viđeno, da nastavim u duhu filmskih referenci, tako bih mogao da okarakterišem sve ono što mi se događa od trenutka kada sam 15. juna kročio u Vranje.
  • 25.08.2022