Vesti
Drugi pišu

"Nema ZSO bez oslobađanja mosta na Ibru"

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je izjavio da bez oslobađanja mosta na Ibru i primene sporazuma nema formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Kadri Veselji (Foto Kim arhiva)

Veselji je u intervjuu za albanski program Glasa Amerike rekao da će Kosovo nastaviti proces dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije jer su u interesu Kosova dobrosusedski odnosi.

"Međutim, u narednom periodu dijalog treba da bude praćen incijativama od strane Kosova. Dijalog takođe treba da bude konkretniji, posebno u oblasti ostvarivanja sporazuma koji do sada nisu ostvareni i preko kojih Srbija stvara prednosti kroz jednu vrstu pritiska blokirajući često njihovu implementaciju na terenu", kazao je Veselji.

Dodao je da bez oslobađanja mosta na Ibru u Mitrovici i bez primene do sada postignutih sporazuma neće biti novih sporazuma.

"Mi ćemo svakodnevno razgovarati i komunicirati. U narednom periodu ćemo intenzivirati naše napore, razgovaraćemo sa Briselom i našim međunarodnim partnerima. Uloga SAD u tome treba da bude posebna i uvek prisutna, međutim istovremeno nam trebaju konkretni rezultati na terenu, na ostvarivanju sporazuma”", kazao je predsednik Skupštine Kosova.

Veselji boravi u SAD na konvenciji Demokratske partije I prisustvuje zvaničnoj nominaciji Hilari Klinton za predsednika SAD.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021