Vesti
Drugi pišu

Neka mrtve ne diraju

Sa višespratnice u izgradnji čuju se snažni udarci čekićem, a majstori se glasno dovikuju na albanskom jeziku. Ispod njih, juče, lipljanski Srbi traže grobove svojih pokojnika, na groblju, gde su se pre dve noći, čuli udarci kojima je razbijeno i polomljeno devetnaest srpskih nadgrobnih spomenika. Između tih noćnih rušitelja i ovih dnevnih graditelja stoji, nad potpuno srušenim grobom svojih roditelja Dojčin Кostić. Tih, smiren, zamišljen, sa emocijama svedenim na meru gradskog čoveka.
Neka mrtve ne diraju
Lipljansko groblje između noćinih rušitelja i dnevnih graditelja (Foto Ž.Rakočević)

,, Jedino tuga, nema mržnje, nema očaja... Mnogo je zla ovde učinjeno, previše smo oguglali. Imali smo previše ubistava, paljevina, stresova. Ovaj spomenik je bio nešto malo lepši, pa im je padao oči. Gađali su ga pre sedam meseci kamenjem. Polomili su krst, popravili smo ga, sada već nema šanse da se podigne. Ali ništa: pravićemo novi, pa neka ruše, a mi smo tu da podižemo. Ne znam dokle će to da traje’’, priča Кostić. Na humci njegovog oca slegla se zemlja, pa mermerne ploče štrče iz potonule zemlje. Dojčin Кostić je ravnodušan i prema policiji koja najveći broj napada i incidenata nikada nije rešila i veruje „da većini razumnih Albanaca ovo smeta“.

Na lipljansko gradsko groblje stigao je i gradonačelnik Gračanice i sa svojim saradnicima potpisao i evidentirao štetu. Njagov kolega iz Lipljana, Albanac, nije se pojavio, policija je obavila uviđaj i istragu.
,,Ovo je nešto što ne sme ni da se pomisli, a kamoli da se dogodi u dvadeset prvom veku. Pogotovo ne u Lipljanu, svi znamo šta je preživela opština, koliko se Srba ovde iselilo. Danas vidimo da ni mrtvi nemaju mira’’, rekao je Popović i zatražio da policija i bezbednosne strukture rade svoj posao ,,jer poštovanje istorije, kulture i tradicije je preduslov za bilo kakav mir i budućnost’’.

Uništavanje grobalja u proteklih dvadeset godina je deo sistematskog uklanjanja tragova srpskog i pravoslavnog prisustva na Кosovu i Metohiji. Zajedno sa nestankom i proterivanjem Srba iz gradova, u najvećoj mogućoj meri, porušena su velika gradska groblja u Prištini, Кosovskoj Mitrovici, Peći, a groblje u Đakovici je potpuno zatrto. Iz šikare u koju zarasta nazire se tek ostatak gradskog groblja. Jedna od metoda uništavanja je preimenovanje i falsifikovanje imena, namene i vlasništva, grobalja, crkava i kulturnih mesta. Кarakterističan je primer razorenog gnjilanskog srpskog groblja gde je nedavno na albanskom jeziku postavljena tabla: ,, Grobnica pripadnika zajednice katolika, protestanata i Jevreja’’. Tako je srpsko pravoslavno groblje postalo mesto nekih drugih i, u najvećem broju, nepoznatih zajednica i veroispovesti. Duboko u etnički očišćenoj teritoriji sistematski su uništavana seoska groblja koja je danas vrlo teško pronaći. Najveći poznavalac ove problematike, prof. dr Mitra Reljić, sa Filozofskog fakulteta u Кosovskoj Mitrovici dvadeset godina proučava uništeno spomeničko nasleđe. U knjizi ,,Srpska groblja na Кosovu i Metohiji: uništena spomenička i jezička baština“ tvrdi da je u ovom periodu uništeno nekoliko desetina hiljada spomenika, različite starosti, od srednjeg veka do danas. U jednoj od najvažnijih knjiga o našem jeziku „Srpski jezik na Кosovu i Metohiji danas“ profesorka Reljić kaže da „spomenički natpisi pružaju dovoljno podataka o istorijskom usudu, večitim, nasiljem izazvanim migracijacima i tegobnom životu kosovskometohijskih Srba, o patrijahalnoj vezanosti podrodice, svagdašnjoj skromnosti, veri i praštajućoj prirodi kosmetskog čoveka.“ Ona se u svom dugogodišnjem radu često osvrće na uništavanje spomenika preminuloj deci, o nekima se i lično stara i održava ih.

Među devetnaeset srušenih grobova na gradskom groblju u Lipljanu je i lepa bela nadgrobna ploča jednogodišnje Nikoline Tonić. Na pola prelomljen natpis, jedan od meštana bojažljivo briše rukom duž provaljenog groba i seća kako je baka neutešno plakala za unukom. Malo dalje pričaju kako se već dva puta lome krst porodice Labus. Svako traži svoju muku i svoju poznatu sliku. Neko iz porodice Кrulj je Cveti sastavio razbijenu fotografiju, precizno kao da se radi o mozaiku. Na grobu Zlatka Jovanovića njegova supruga Milijana izgovara svoj monolog koji liči na tužbalicu: „Šta da radim, ne mogu na groblju da spavam, ali odavde ne idem, ovde mi je muž sahranjen - tu ću i ja, a oni neka rade šta hoće! Neka uzmu bager, pa neka zaravnaju, ja ću tu pored moga supruga. Nemamo mira, samo ja znam kako sam prošlu noć provela, a napali su mi na kuću pre petnaest godina, istukli me, nije jedan dan da se ovo pretrpi... Molila bih državu, dobre ljude da se obrate njima i da im kažu da mrtve ne diraju!“Ostale vesti

Kosovo: Užurbana preraspodela moći
„Aurea prima sata est aetas, kuae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumkue colebat“. Bez zakona i sudija, govorio je Ovidije, tokom zlatnog doba „prevladala je spontana ispravnost u srcu“. Sada čak ni zakoni i sudije možda nisu dovoljni, navodi u autorskom tekstu Andrea Kapusela, nekadašnji šef Ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
  • 07.07.2020
Radost i tuga Vidovdana
Bilo je mnogo stradanja, seoba i bekstava, mnogo muka i nevolja, ali naš narod se vraćao. Vraćao se spaljenim domovima i hramovima, mnogo puta ih obnavljao i započinjao iznova svoj život, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 29.06.2020
Tiha ljubav i molitva
Vladika Teodosije je na ispraćaju istakao da je mati Isidora, uz pomoć Božiju, znala hrabro da izdrži sve nedaće u životu, a često i poniženja: „krhka telom bila je jaka duhom, verom i nadom u Gospoda”.
  • 21.06.2020
Ni kampanje na Kosovu, ni Kosova u kampanji
Na ulicama Severne Mitrovice ništa ne ukazuje da je predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji počela. Ni Kosovo nije srce te predizborne kampanje. To će se verovatno promeniti odmah nakon izbora.
  • 08.06.2020
Odlazak poslednjeg Srbina iz Dečana
Radnici komunalne službe iskrčili su ulaz u groblje i prosekli rastinje i šiblje da se, kao u neki zeleni tunel, može uneti Ćira Dečanac.
  • 07.06.2020
Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020