Vesti
Drugi pišu

Neizvesno otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici

Primena dogovora o otvaranju mosta na reci Ibar u Kosovskoj Mitrovici dovedena je u pitanje zbog neslaganja oko postavljanja administrativne granice između južnih i severnih opština, piše Koha ditore.
Neizvesno otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici
Park mira (Foto Kim arhiva)

Predstavnici Srpske liste odbijaju da se povuče granična linija duž reke Ibar kao što je propisano Zakonom o administrativnoj granici, tvrdi Koha ditore.

Gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri rekao je da je postignut međusoban dogovor da se o tom pitanju ne razgovara sa predstavnicima medija, ali je otkrio da je za danas zakazan sastanak.

Istovremeno, gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić srpskim medijima je poručio da je revitalizacija mosta povezana sa potpisivanjem Memoranduma o razgraničenju između dve opštine.

Dogovor o mostu na Ibru, parafiran u Briselu 25. avgusta prošle godine, predviđa rekonstrukciju tog mosta u Kosovskoj Mitrovici i njegovo otvaranje za saobraćaj najkasnije do kraja ovog meseca, kao i  pretvaranje Ulice kralja Petra u ovom gradu u pešačku zonu u istom roku.Ostale vesti

Štampa na nemačkom o severu Kosova: Popuštati je pogrešno
Neredi na severu Kosova idu na ruku predsedniku Vučiću, ocenjuje minhenski Zidojče cajtung. A švajcarski Noje Cirher cajtung piše da su se „protesti na Kosovu mogli predvideti“, ali i da „Kurtijeva igra nosi rizike“.
  • 31.05.2023
’’Nikog on ne sili na miting, ali kad te pogleda u oči...’’
Vladajuća stranka organizuje u petak u Beogradu „najveći skup ikada“. Opozicija tvrdi da se ljudi prisiljavaju da idu na taj miting, aktivisti SNS-a prave spiskove za odlazak autobusima, a neki su tamo krenuli i pešice.
  • 24.05.2023
Vorgučić: Ne verujem da su kapitalni projekti prioritet za aktuelna rukovodstva na severu
“Institucije Kosova, umesto da rade na poboljšanju standarda, više se trenutno bave pokazivanjem mišića na dominantno srpskom severu, čime pokušavaju da podignu nizak rejting”, rekao je izvršni direktor Radija Kim Isak Vorgučić za BUKA magazin.
  • 15.05.2023
Živ je Prizren, živo je srce naše

Kažu neki nema Srba u Prizrenu, nema pravoslavnih u Prizrenu – kako nema?! Tamo gde se služi Sveta liturgija, gde god se okupljamo, gde je evharistija, gde je episkop sa sveštenicima i narodom – tu je cela crkva, ne samo prizrenska crkva, nego crkva božija, rekao je u besedi iguman Sava.

  • 08.05.2023
Izbori na severu Kosova: Bojkot, kontejneri i duge cevi
U nedelju će verovatno tek šačica birača glasati na lokalnim izborima na severu Kosova, s obzirom da srpskih kandidata praktično i nema.
  • 22.04.2023
Ko će žrtvama platiti odštetu koju od Kosova traži Specijalni sud u Hagu?
Vlada Kosova, čini se, nema konkretan plan za eventualnu odštetu žrtvama u slučaju Saljiha Mustafe, bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kojeg je Specijalni sud u Hagu osudio za ratne zločine.
  • 19.04.2023