Vesti
Drugi pišu

Neizvesno kako će se glasati na Kosovu

Građani Kosova i dalje ne znaju kako će glasati na predstojećim predsedničkim izborima.

Neizvesno kako će se glasati na Kosovu
Sa prošlih izbora na Kosovu (Foto Kim arhiva)

Kako je u Republičkoj izbornoj komisiji rečeno za Insajder.net ovo pitanje još uvek nije regulisano.

Juna 2016. godine Ustavni sud proglasio je utvrđivanja rezultata glasanja na Kosovu za izbore u Srbiji 2014. godine protivzakonitim.

Prema tumačenju USS-a, problematično je bilo uputstvo RIK-a u kojem se materijal sa biračkih mesta umesto na Kosovu prebacuje i broji u Raški i Vranju.

Hitnu ocenu zakonitosti ovakvog glasanja tražila je Srpska radikalna stranka još pre parlamentarnih izbora 2014.

Međutim, USS je odluku doneo tek juna 2016. godine, te kako je ranije rečeno Insajderu, nije mogla da ima pravno dejstvo na izbore koje od tada održavani.

Republička izborna komisija na sinoćnoj sednici donela je Uputstvo za sprovođenje izbora za predsednika Republike kao i Odluku o obrascima za podnošenje predloga kandidata za predsednika Republike.

Članovi RIK-a usvojili su sinoć i Rokovnik za vršenje izbornih radnji u postupku izbora za predsednika Srbije kojim je predvidjeno da se podnošenje predloga predsedničkih kandidata mora obaviti najkasnije do 12. marta u 24 časa.

Kako je navedeno na sajtu RIK-a donete su i prateće finansijske odluke neophodne za sprovođenje izbora.

Međutim, odluka o tome kako će građani na Kosovu iskoristiti svoja ustavna prava na predstojećim izborima, po svemu sudeći, još nije doneta.Ostale vesti

Kosovo: Užurbana preraspodela moći
„Aurea prima sata est aetas, kuae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumkue colebat“. Bez zakona i sudija, govorio je Ovidije, tokom zlatnog doba „prevladala je spontana ispravnost u srcu“. Sada čak ni zakoni i sudije možda nisu dovoljni, navodi u autorskom tekstu Andrea Kapusela, nekadašnji šef Ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
  • 07.07.2020
Radost i tuga Vidovdana
Bilo je mnogo stradanja, seoba i bekstava, mnogo muka i nevolja, ali naš narod se vraćao. Vraćao se spaljenim domovima i hramovima, mnogo puta ih obnavljao i započinjao iznova svoj život, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 29.06.2020
Tiha ljubav i molitva
Vladika Teodosije je na ispraćaju istakao da je mati Isidora, uz pomoć Božiju, znala hrabro da izdrži sve nedaće u životu, a često i poniženja: „krhka telom bila je jaka duhom, verom i nadom u Gospoda”.
  • 21.06.2020
Ni kampanje na Kosovu, ni Kosova u kampanji
Na ulicama Severne Mitrovice ništa ne ukazuje da je predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji počela. Ni Kosovo nije srce te predizborne kampanje. To će se verovatno promeniti odmah nakon izbora.
  • 08.06.2020
Odlazak poslednjeg Srbina iz Dečana
Radnici komunalne službe iskrčili su ulaz u groblje i prosekli rastinje i šiblje da se, kao u neki zeleni tunel, može uneti Ćira Dečanac.
  • 07.06.2020
Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020