Vesti
Drugi pišu

Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Iz Ministarstva pravde Kosova navode da trenutno funkciju notara obavljaju 52 osobe, a mnoge opštine čak nemaju kancelarije koje obavljaju poslove javnih beležnika.

“Na Kosovu trenutno ima 52 javna beležnika (notara), od kojih su tri (3) iz manjinskih zajednica. S obzirom da imamo šesnaest opština bez beležnika, u cilju pružanja notarskih usluga građanima ovih opština, Ministarstvo pravde je ovlastilo postojeće notare do imenovanja novih, odnosno dok se ne popuni potreban broj notara”,  naovde za Radio Goraždevac iz Ministarstva pravde.

Zbog nedovoljnog broja javnih beležnika, građani ovih 16 opština su često prinuđeni da odlaze u druge opštine.

“Treba napomenuti da devet od šesnaest opština nema notara od kada postoji notarski sistem u našoj zemlji, jer su građani istih opština opsluživani u drugim, bližim opštinama. Ostalih sedam opština je u međuvremenu zbog odlaska u penziju ostalo bez notara”, dodaju iz ministarstva.

Ministarstvo pravde je u cilju pružanja usluga stanovnicima opština koje su ostale bez javnog beležnika, ovlastilo notare iz najbližih opština kako bi se olakšale usluge građanima dok se ovo pitanje ne reši.

“Tokom ovog meseca šest postojećih notara koje je ministarka imenovala obavezujućim odlukama, pored notarske kancelarije u opštini za koju su imenovani, otvaraju notarske kancelarije u šest opština koje su ostale bez beležnika gde će pružati usluge najmanje jedan ili dva dana nedeljno”, saopštili su za Radio Goraždevac iz Ministarstva pravde.

Iz Ministarstva pravde Kosova navode da se radi na rešavanju ovog problema i da će broj javnih beležnika na Kosovu uskoro biti veći.

“Već se planira preduzimanje potrebnih radnji kada je u pitanju povećanje broja notara, pošto je okončan sudski proces u vezi sa poslednjim javnobeležničkim ispitom”, navode iz ministarstva.

U Peći trenutno rade samo tri kancelarije javnog beležnika, što je za ovaj grad veoma mali broj, kazali su nezvanično za Radio Goraždevac iz jedne od ovih kancelarija.

Opštine bez notara su: Kamenica, Mamuša, Obilić, Mališevo, Klokot, Istok, Orahovac, Ranilug, Parteš, Junik, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok, Srbica, Đeneral Janković i Kačanik.Ostale vesti

Mediji: Lajčak u slovačkoj Vladi, odlazi s mesta izaslanika za dijalog Beograda i Prištine?
Prema preliminarnim rezultatima koje je objavio Slovački zavod za statistiku, populistička partija SMER političara Roberta Fica, bliskog saveznika specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, osvojila je 22,9 odsto glasova tako da se očekuje da će upravo Fico biti novi premijer Slovačke, a da će Lajčaku biti ponuđeno da bude član slovačke Vlade, prenosi Reporteri.
  • 02.10.2023
Državni vrh Srbije danima objašnjava Banjsku, a malo šta otkriva

Šta se tačno dogodilo u Banjskoj i da li je zvanični Beograd imao informacije šta se sprema? Zvaničnici uveravaju da nisu ništa znali, a predsednik sa društvenih mreža najavljuje nove detalje "već za 24 sata". Pitanje je međutim, ako domaća javnost prihvati izostanak objašnjenja, hoće li isto biti slučaj i sa međunarodnom javnosti?

  • 01.10.2023
Nemačka štampa: Kurti traži sankcije za Srbiju
Štampa u Nemačkoj se i dalje se bavi krvavim sukobom na Kosovu i njegovim posledicama. Prenosi se da premijer Kosova traži da se Srbiji uvedu sankcije, ali i postavlja pitanje “šta EU može i mora da uradi na Zapadnom Balkanu”?
  • 29.09.2023
(Dez)informisanje o sukobu na severu Kosova
Gledaoci Radio televizije Srbije (RTS) i nacionalnih frekvencija u Srbiji ostali su u nedelju uskraćeni za informacije o sukobima na severu Kosova, u kojima su stradala trojica Srba i albanski policajac. Medijska magla i upadljiva tišina obeležile su 24. septembar u Srbiji, kada su građani do uveče čekali obraćanje predsednika Aleksandra Vučića, kako bi od njega čuli šta se zapravo dogodilo u selu Banjska, u opštini Zvečan.
  • 28.09.2023
Demostat o eskalaciji tenzija u Banjskoj: Ceo slučaj obavijen dubokim velom tajne

Poznavaoci prilika na Kosovu različito za Demostat tumače eskalaciju tenzija koja se desila u Banjskoj prošlog vikenda, ali zajednička nit koja se provlači u njihovim ocenama jeste konstatacija da je ceo ovaj slučaj sa tragičnim posledicama (blokada mosta, napad grupe Srba na kosovsku policiju, ubistvo kosovskog policajca i trojice Srba, hapšenja, ranjavanja, upad naoružanih ljudi u portu manastira Banjska) obavijen dubokim velom tajne.

  • 28.09.2023
Štampa na nemačkom: Na Kosovu je baš opasno
Listovi na nemačkom jeziku odreda prenose vesti o krvavom okršaju naoružanih lica i Kosovske policije. Ocenjuje se da je ovo vrhunac napetosti poslednjih meseci i najžešći sukob poslednjih godina.
  • 25.09.2023