Vesti
Drugi pišu

Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Iz Ministarstva pravde Kosova navode da trenutno funkciju notara obavljaju 52 osobe, a mnoge opštine čak nemaju kancelarije koje obavljaju poslove javnih beležnika.

“Na Kosovu trenutno ima 52 javna beležnika (notara), od kojih su tri (3) iz manjinskih zajednica. S obzirom da imamo šesnaest opština bez beležnika, u cilju pružanja notarskih usluga građanima ovih opština, Ministarstvo pravde je ovlastilo postojeće notare do imenovanja novih, odnosno dok se ne popuni potreban broj notara”,  naovde za Radio Goraždevac iz Ministarstva pravde.

Zbog nedovoljnog broja javnih beležnika, građani ovih 16 opština su često prinuđeni da odlaze u druge opštine.

“Treba napomenuti da devet od šesnaest opština nema notara od kada postoji notarski sistem u našoj zemlji, jer su građani istih opština opsluživani u drugim, bližim opštinama. Ostalih sedam opština je u međuvremenu zbog odlaska u penziju ostalo bez notara”, dodaju iz ministarstva.

Ministarstvo pravde je u cilju pružanja usluga stanovnicima opština koje su ostale bez javnog beležnika, ovlastilo notare iz najbližih opština kako bi se olakšale usluge građanima dok se ovo pitanje ne reši.

“Tokom ovog meseca šest postojećih notara koje je ministarka imenovala obavezujućim odlukama, pored notarske kancelarije u opštini za koju su imenovani, otvaraju notarske kancelarije u šest opština koje su ostale bez beležnika gde će pružati usluge najmanje jedan ili dva dana nedeljno”, saopštili su za Radio Goraždevac iz Ministarstva pravde.

Iz Ministarstva pravde Kosova navode da se radi na rešavanju ovog problema i da će broj javnih beležnika na Kosovu uskoro biti veći.

“Već se planira preduzimanje potrebnih radnji kada je u pitanju povećanje broja notara, pošto je okončan sudski proces u vezi sa poslednjim javnobeležničkim ispitom”, navode iz ministarstva.

U Peći trenutno rade samo tri kancelarije javnog beležnika, što je za ovaj grad veoma mali broj, kazali su nezvanično za Radio Goraždevac iz jedne od ovih kancelarija.

Opštine bez notara su: Kamenica, Mamuša, Obilić, Mališevo, Klokot, Istok, Orahovac, Ranilug, Parteš, Junik, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok, Srbica, Đeneral Janković i Kačanik.Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

  • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
  • 15.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
  • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
  • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

  • 25.02.2023
Figaro o životu Srba na Kosovu: „Prepoznajemo ih po blatnjavim cipelama“

Samo manjiski deo Srba još uvek živi u urbanim sredinama na Kosovu, uključujući oko 30.000 u severnom delu Kosovske Mitrovice, a na prste obe ruke mogu se nabrojati oni koji su nastanjeni u Prištini, Prizrenu ili Peći, preneo je francuski list "Figaro" u opširnoj reportaži o Srbima na Kosovu.

  • 19.02.2023