Vesti
Drugi pišu

Nastavak dijaloga u Briselu na najvišem nivou

Posle pauze od skoro jedne godine, Beograd i Priština sastaće se sutra na najvišem političkom nivou po drugi put u samo nedelju dana, čime se potvrđene ranije najave da će biti intenziviran dijalog na najvišem nivou, uz lično učešće visoke predstavnice EU Federike Mogerini.
Nastavak dijaloga u Briselu na najvišem nivou
Predstavnici Beograda i Prištine sa Federikom Mogerini (Foto eu-eeas)

Predstojeća runda dijaloga odvijaće se po sličnom scenariju kao i prošla. Počeće rano uveče najpre zasebnim sastancima dve delegacije sa predstavnicima EU, a nastaviće se zajedničkim sastankom kasnije tokom večeri.

Ovog puta moguće je da će razgovori trajati duže u odnosu na prošli sastanak, jer će osim spuštanja tenzija i načelne potvrde da je dijalog za obe strane glavni način rešavanja problema, na stolu biti i konkretna otvorena pitanja u vezi sa primenom briselskih sporazuma.

Evropski izvori u Briselu navode da se na listi otvorenih pitanja nalazi, između ostalog, formiranje Zajednice srpskih opština, sporazum o energetici i otvaranje mosta u Mitrovici, dok se u "fazi primene" nalaze sporazum o telekomunikacijama, pravosuđu i registarskim tablicama.

Prema istom izvoru, dogovori o upravljanju prelazima, policiji, carini, matičnim knjigama se smatraju primenjenim.

Uoči nove runde dijaloga, u Briselu kažu da se od dve strane očekuje da se drže dogovora da se pojačano angažuju na rešavanju ovih pitanja, uz izbegavanje izjava i negativnih komentara o drugoj strani u dijalogu.Ostale vesti

Zapadni posrednici dolaze ’’praznih ruku’’
Predstavnici Nemačke, Francuske i EU žele dil Beograda i Prištine, ali ne nude pravu evropsku perspektivu, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung. Zato je pitanje da li će Vučić i Kurti založiti svoj politički kapital.
  • 23.01.2023
Sećanje na Olivera Ivanovića, južno od Ibra

Na današnji dan pre pet godina, u 8 i 15 ujutro, ubijen je srpski političar sa Kosova i Metohije, Oliver Ivanović. Još se ne zna ko su ubice i nalogodavci. U Prištini je u toku suđenje za umešanost u ubistvo, koje se odvija sporo i uz svedoke koji menjaju iskaze ili se ne odazivaju pozivima da svedoče. U Beogradu je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražni postupak, o kojem ne znamo ništa jer, kako je Insajderu odgovoreno, sve je pod oznakom strogo poverljivo. 

  • 16.01.2023
Drži nas svetinja
Teško je danas naći u svetu jednu tako lepu crkvu u koju dolazi manje ljudi i u kojoj je život snažno povezan sa svetim i istorijskim ličnostima sa njenih zidina.
  • 08.01.2023
Roditelji ubijene dece: Vučić i Tužilaštvo da saopšte istinu o masakru u ’Pandi’
Roditelji šest dečaka ubijenih u pećkom kafiću "Panda" 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je 2013. godine saopštio da masakr u "Pandi" nisu počinili Albanci.
  • 26.12.2022
Vučić zateže odnose sa Berlinom: Sve je drukčije bez Merkel
Vlasti u Berlinu insistiraju na bržem rešenju kosovskog problema, a Beograd na to odgovara oštrom retorikom. Odnos sa Nemačkom je protivrečan - čas se predstavlja kao prijatelj, čas kao neprijatelj.
  • 24.12.2022
Sveti Nikola u Prištini: Lepo lice slobode
Crkva Svetog Nikole je malo ostrvo na kojem jednom godišnje oživi Priština, ožive priče, urbanost, mirisi grada, zaboravljeni prijatelji i potreba za povratkom.
  • 19.12.2022