Vesti
Drugi pišu

Najviše američkog novca Kosovu

Kosovo je najveći primalac američke pomoći na Balkanu. Ta pomoć je u 2016. iznosila 30 miliona dolara.
Najviše američkog novca Kosovu
Priština na godišnjicu nezavisnosti (Foto Kim)

Sjedinjene američke države imaju najveći i najekspanzivniji program strane pomoći na svetu, sa godišnjim budžetom od čak 50 milijardi dolara, koliko iznosi u 2017. godini.

Više od 18 milijardi tog budžeta predviđeno je za ekonomski razvoj, koji se često naziva humanitarna pomoć, dok 8,1 milijardi odlazi na pomoć u jačanju bezbednosti.

Kosovo je najveći primalac američke pomoći na Balkanu. U 2016. ta pomoć je iznosila 30 miliona dolara.

Ipak, sudeći po najavama administracije predsednika SAD-a Donalda Trampa, ta pomoć, mogla bi, kako prenosi beogradski Blic, da bude smanjena.

Saznanja Blica usledila su samo dan nakon što je Balkanska istraživačka reporterska mreža (BIRN) objavila članak "Trampova administracija nastavlja sa podrškom Sjedinjenih država Kosovu".

"Interesantno je da je Trampova administracija najavila i da će do kresanja nepotrebnih troškova doći u regionima koji nemaju naročitu stratešku važnost za SAD," navodi Blic i dodaje:

"Imajući u vidu da nova administracija SAD, a bogami ni prethodna, nije pokazala Bog zna kakvo interesovanje za Balkan, to bi moglo da znači da će i to malo novca koje region dobija, prestati da stiže iz Vašingtona."

Najpre bi se, sudeći po ovome, navodi dalje Blic, u problemu našlo Kosovo - koje je naveći primalac američke pomoći.

Beogradski list ističe i da bi Trampovo smanjenje pomoći izazvalo velike probleme na Kosovu s obzirom na to da, kako ovaj list ocenjuje, od jednostranog proglašenja nezavisnosti, institucije u Prištini nisu uspele da povećaju standard stanovništva, te i da žive isključivo od strane pomoći.

"Umanjenje troškova za pomoć Balkanu, nastao za vreme Baraka Obame, jasno pokazuje da SAD u tom smislu nisu naročito zainteresovane za ovaj region. S Trampovim obećanjem o dodatnom kresanju budžeta, ta suma mogla bi se dodatno smanjiti," ističe, takođe, Blic.

Dodaje i da ovakvi postupci administracije novog predsednika SAD-a doprinose tvrdnji koju je nedavno izneo nemački politikolog Zibo Jansen, a to je da Tramp polako prepušta Balkan u ruke Vladimiru Putinu i Rusiji.
"S obzirom na to da Evropljani i sami u tome nisu jedinstveni. Kosovo, recimo, nisu priznale sve članice EU, a to će, prema mom mišljenju, vrlo jasno ići u pravcu da će Rusija faktički tamo igrati ubuduće vrlo jaku ulogu ili imati uticaj," istakao je ranije Jansen, u intervjuu za Dojče Vele.

Dan pre pisanja Blica, u članku "Trampova administracija nastavlja sa podrškom Sjedinjenih država Kosovu" Balkanske istraživačke reporterske mreže (BIRN), navodi se da "suprotno tvrdnjama nekih Srba" da bi nova američka administracija mogla da promeni kurs i da "favorizuje Beograd", ona "ponavlja da će nastaviti da pruža podršku kosovskoj nezavisnosti".

 Ostale vesti

„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021
Čestitka
Setimo se da je samo koju nedelju pre Bajdenove čestitke, zbog izborne pobede demokratskog predsedničkog kandidata u SAD, ozarenost ukrasila i mnoga lica na beogradskoj društvenoj sceni, posebno onoj politički emancipovanoj od „suverenističkog balasta“, piše u uvodniku novog Pečata Saša Francisti.
  • 12.02.2021
Nomen est omen: Prof. dr Stevan Baljošević
Nedavno je nastao zapis o lekarima sa Kosova i Metohije koje je pokosila opaka bolest. Svi oni i još neizbrojano mnogo lekara bili su studenti profesora Stevana Baljoševića. Pre bi se moglo reći da su bili đaci učitelja Steve. Jer, on je svedočio etiku lekarske struke - radio je časno, predano prenosio znanje i vaspitavao buduće lekare, piše Radmila Todić-Vulićević.
  • 10.02.2021
Sonja je ispunila kosovski zavet
Kada sam sretala Sonju u domu kulture, gde se stalno nešto događalo, komentarisale smo slike umetnika, pozorišne predstave, promocije knjiga, filmove. Ona je bila uvek prisutna kao intelektualka i kao Sonja Živojinova. Ali nisu oni nikada bili, niti su ličili na one parove koji će se naći na naslovnoj strani skupog časopisa, u kome na desetak strana razgovaraju s njima i slikaju ih u različitom ambijentu. Oni su uvek bili – mi, napisala je za Politiku Radmila Todić-Vulićević.
  • 04.02.2021
Sedam vekova Gračanice, ponos srpskog pravoslavlja
Manastir Gračanicu, jednu od najlepših srpskih srednjovekovnih sakralnih građevina, podigao je pre sedam stoleća kralj Milutin. Manastirske zidine čuvaju sećanje na slavnu ali i tužnu prošlost pravoslavaca.
  • 23.01.2021
Pavlović: Firme Radoičića i Veselinovića u 2019. zaradile 63 miliona evra
Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović rekla je u "Utisku nedelje" da su prihodi samo dve firme kontraverznih biznismena Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića bliskih vlastima u Srbiji, a koje popločavaju ulice u Beogradu, u 2019. godini iznosili 63 miliona evra i da je važno da se spomenu veze koje oni imaju u politici.
  • 19.01.2021