Vesti
Drugi pišu

Najviše američkog novca Kosovu

Kosovo je najveći primalac američke pomoći na Balkanu. Ta pomoć je u 2016. iznosila 30 miliona dolara.
Najviše američkog novca Kosovu
Priština na godišnjicu nezavisnosti (Foto Kim)

Sjedinjene američke države imaju najveći i najekspanzivniji program strane pomoći na svetu, sa godišnjim budžetom od čak 50 milijardi dolara, koliko iznosi u 2017. godini.

Više od 18 milijardi tog budžeta predviđeno je za ekonomski razvoj, koji se često naziva humanitarna pomoć, dok 8,1 milijardi odlazi na pomoć u jačanju bezbednosti.

Kosovo je najveći primalac američke pomoći na Balkanu. U 2016. ta pomoć je iznosila 30 miliona dolara.

Ipak, sudeći po najavama administracije predsednika SAD-a Donalda Trampa, ta pomoć, mogla bi, kako prenosi beogradski Blic, da bude smanjena.

Saznanja Blica usledila su samo dan nakon što je Balkanska istraživačka reporterska mreža (BIRN) objavila članak "Trampova administracija nastavlja sa podrškom Sjedinjenih država Kosovu".

"Interesantno je da je Trampova administracija najavila i da će do kresanja nepotrebnih troškova doći u regionima koji nemaju naročitu stratešku važnost za SAD," navodi Blic i dodaje:

"Imajući u vidu da nova administracija SAD, a bogami ni prethodna, nije pokazala Bog zna kakvo interesovanje za Balkan, to bi moglo da znači da će i to malo novca koje region dobija, prestati da stiže iz Vašingtona."

Najpre bi se, sudeći po ovome, navodi dalje Blic, u problemu našlo Kosovo - koje je naveći primalac američke pomoći.

Beogradski list ističe i da bi Trampovo smanjenje pomoći izazvalo velike probleme na Kosovu s obzirom na to da, kako ovaj list ocenjuje, od jednostranog proglašenja nezavisnosti, institucije u Prištini nisu uspele da povećaju standard stanovništva, te i da žive isključivo od strane pomoći.

"Umanjenje troškova za pomoć Balkanu, nastao za vreme Baraka Obame, jasno pokazuje da SAD u tom smislu nisu naročito zainteresovane za ovaj region. S Trampovim obećanjem o dodatnom kresanju budžeta, ta suma mogla bi se dodatno smanjiti," ističe, takođe, Blic.

Dodaje i da ovakvi postupci administracije novog predsednika SAD-a doprinose tvrdnji koju je nedavno izneo nemački politikolog Zibo Jansen, a to je da Tramp polako prepušta Balkan u ruke Vladimiru Putinu i Rusiji.
"S obzirom na to da Evropljani i sami u tome nisu jedinstveni. Kosovo, recimo, nisu priznale sve članice EU, a to će, prema mom mišljenju, vrlo jasno ići u pravcu da će Rusija faktički tamo igrati ubuduće vrlo jaku ulogu ili imati uticaj," istakao je ranije Jansen, u intervjuu za Dojče Vele.

Dan pre pisanja Blica, u članku "Trampova administracija nastavlja sa podrškom Sjedinjenih država Kosovu" Balkanske istraživačke reporterske mreže (BIRN), navodi se da "suprotno tvrdnjama nekih Srba" da bi nova američka administracija mogla da promeni kurs i da "favorizuje Beograd", ona "ponavlja da će nastaviti da pruža podršku kosovskoj nezavisnosti".

 Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020