Vesti
Drugi pišu

Najavljuju drugu fazu unutrašnjeg dijaloga, a šta je prva?

Vlada Srbije trebalo bi uskoro da dobije Radnu grupu koja će, prema najavi premijerke Ane Brnabić, biti logistička podrška predsedniku Srbije u unutrašnjem dijalogu o Kosovu. 
Najavljuju drugu fazu unutrašnjeg dijaloga, a šta je prva?
Sa sednice Vlade Srbije (Foto SrbijaDanas.com)

Time bi, prema rečima predsednice Vlade, trebalo da počne druga faza dijaloga, mada se mnogi pitaju šta je bila prva?

U takozvanoj drugoj fazi unutrašnjeg dijaloga o Kosovu predsednik Srbije dobija pojačanje. Biće to Radna grupa Vlade Srbije, koju je najavila premijerka Ana Brnabić.

"Čekamo još neka mišljenja od resornih ministarstava koji bi bili najbolji članovi radne grupe, ali mislim da će biti na Vladi ili u petak ili sledeće nedelje, ali uglavnom jako brzo i onda će radna grupa odmah početi sa radom", rekla je premijerka Ana Brnabić, 4. oktobra 2017.

I dok se imena njenih članova još ne znaju, zna se šta će biti njihov prvi zadatak. Kako je premijerka najavila, radna grupa će odmah početi sa pravljenjem planova za razgovore širom Srbije.
Politički analitičar Dušan Janjić, ipak smatra, da Srbiji za unutrašnji dijalog nije potrebna vladina radna grupa, već stručan politički tim.

"Bilo bi jako dobro da predsednik napravi taj tim, i da taj tim, a ne birokrate iz Vlade, prati ono što se zovu poruke, da analizira. Ovako, bojim se da je ovo najava, onih famoznih konsultacija, povodom raznih zakona koje Vlada radi i koji se završe sa pet do šest krugova masovnih skupova na kojima ljudi govore ili ne govore", navodi Janjić.

On dodaje da još uvek nije jasno šta će biti i stvarni zadaci radne grupe, ali ni da se faza unutrašnjeg dijaloga u kojoj će ona učestvovati ne može nazvati drugom, jer Srbija, prema njegovoj oceni, nije imala ni prvu fazu.

"To nije fer i nije dobro, jer ako ste imali neku prvu fazu, šta god to bilo i konsultacije sa strancima unutar kabineta, unutar Vlade, nastupe pojedinaca koje ste analizirali, onda vi morate da upoznate s rezultatima prve faze, dakle po meni, prve faze nije ni bilo, premijerka ima neku svoju unutrašnju agendu i ona s njom razgovara", dodaje Janjić.

Potencijalnu ideju za formiranje radne grupe, predložio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada je sredinom prošlog meseca rekao da od oktobra kreće nova faza unutrašnjeg dijaloga oko Kosova i zamolio Vladu da pomogne u koordiniranju pojedinih skupova.

Međutim, o čemu je tačno reč zasad se samo nagađa.Ostale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021