Vesti
Drugi pišu

Najave Vučića o okupaciji severa (ne)realne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poslednje vreme sve češće najavljuje da bi Albanci mogli da zauzmu sever Kosova. Srpski i albanski analitičari na Kosovu različito tumače ove Vučićeve najave. Od mišljenja da je sever Kosova Briselskim sporazumom već predat u ruke Prištini, do toga da predsednik Srbije šalje ozbiljnu poruku - do čega može doći ako ne prihvati ponuđeno rešenje za Kosovo.
Najave Vučića o okupaciji severa (ne)realne
Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

,,Da li mislite da Albanci neće krenuti da zauzmu sever Kosova’’? ,, ,,Albancima glavni cilj okupacija severa Kosova’’, „ Šta ćemo da radimo ako Albanci, uz logističku podršku zna se već koga, krenu da zauzmu sever“?, samo su neke od izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića u poslednje vreme u vezi severa Kosova.

Potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Živorad Lazić za Glas Amerike kaže da ne vidi razlog zašto bi Priština na bilo koji način okupirala sever Kosova kad je taj deo rešen Briselskim sporazumom od 19. aprila 2013. godine,

“Zaista ne mogu da razumem bilo kakvu najavu od predsednika Vučića, ako znamo da je sve to dogovoreno u Briselu. Znači, postoje lokalni organi vlasti u sistemu Kosova, postoje sve moguće institucije u sistemu Kosova i ja ne znam šta to Albanci treba da osvajaju u severnom delu ili na teritoriji tog dela Kosova”, rekao je Lazić.

Tatjana Lazarević, urednica Kossev porta, koja živi i radi u Severnoj Mitrovici kaže dane zna šta bi ta okupaciju severa tačno podrazumevala, jer kako je kazala, srpskih vojnika na teritoriji Kosova nema od 1999. godine, a od 2013. godine supo Briselskom sporazumu, skoro sve srpske institucijeintegrisane u kosovske.

,,Ključ Briselskog sporazuma je gašenje srpskih institucija, integrisanje u kosovske institucije, Kosovske snage bezbednosti, mislim na kosovsku policiju na severu. Do sada, su ti pripadnicibili na severu u različitim akcijama. Poslednja takva akcija, vrlo nepopularna, bila je hapšenje Marka Đurića u sred Severne Mitrovice. Pre 2013. godine meni je taj momenat bio nezamisliv”, rekla je Lazarevićeva.

Ipak Lazarevićeva kaže da su sve češća upozorenja predsednika Srbije I vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića o zauzimanju severa od strane Albanaca veoma alaremantna.

"Ako on u seriji alarmantnih poruka Srbima na severu i uopšte Srbima na Kosovu poručuje da mogu da očekuju nasilje -imate dva puta: da bežite glavom bez obzira kako biste spasili život ili da se spremite i čekate šta god taj upad značio i da se branite”, kazala je Tatjana Lazarević.

Analitičar iz Prištine Fadilj Ljepaja smatra da predsednik Srbije porukama o zauzimanju Severa Kosova, pokušava da pre svega opravda svoju politiku prema Kosovu i ukaže Srbima da može da im se dogodi scenario Srba iz Hrvatske ako Srbija ne prihvati ponuđena rešenja.

"Zapravo on ( Aleksandar Vučić ) cilja da osvesti Srbe i na Kosovu i u Srbiji da zapravo može da se desi nešto slično kao i u Hrvatskoj ako Srbija ne prihvati ništa od onoga što je ponuđeno. U Hrvatskoj je baš ta neodgovornost i nespremnost Srbije da razgovara i da prihvati bilo šta ispod neke države zapravo dovelo do posledica koje su nam već poznate”, rekao je Ljepaja.

Ljepaja je istakao da je Briselskim sporazumom sever Kosova dobrim delom integrisan u kosovski sistem, ali da kako je kazao to još uvek funkcioniše tako da srpski političari na Kosovu svoj politički centar više vide u Beogradu nego u Prištini što po njegovim rečima nije u skladu sa njihovim pozicijama u kosovskim institucijama.

 Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

  • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
  • 15.03.2023
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

  • 10.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
  • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
  • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

  • 25.02.2023