Vesti
Drugi pišu

"Nada za Haradinajeve žrtve Specijalni sud za zločine OVK"

Nakon što je francuski sud u Kolmaru oslobodio Ramuša Haradinaja, oprečne reakcije stižu iz celog sveta, a odnosi Beograda i Prištine odavno nisu bili hladniji.

Haradinaj nakon dolaska iz Kolmara (Foto Jutjub)

Nepravedna, ali očekivana presuda sa zapada Evrope bojažljivo je preusmerila sve nade Srbije i porodica žrtava ka formiranju Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić ističe da će optužnica protiv Haradinaja ostati na snazi i da javni tužilac u Francuskoj ima rok od pet dana da uloži žalbu na odluku o odbacivanju zahteva Srbije za izručenjem lidera OVK-a.

"Videćemo da li će Specijalni sud na Kosovu imati hrabrosti da procesuira one koji su počinili ratne zločine, odnosno da li je formiran samo da se zamažu oči porodicama žrtava ili ima ozbiljnu nameru da proceisura sve koji su počinili zločine na Kosovu", kaže Ljajić.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica na prostoru bivše Jugoslavije oglasila se saopštenjem u kojem nije krila razočaranje.

"Prema toj necivilizovanoj praksi, pravda za srpske žrtve i članove njihovih porodica je nedostižna, ona je ’kolateralna šteta’ takve politike, jednako kao što su i srpske žrtve na Kosovu i Metohiji, kao i na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, tretirane kao ’sporedna šteta’ tragičnih zbivanja na tom prostoru", navodi se, između ostalog, u tekstu.

Podrška Srbiji povodom ovog slučaja stigla je iz Kine i Rusije čiji je šef diplomatije Sergej Lavrov telefonom razgovarao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

"Lavrov je naglasio da Rusija deli duboku zabrinutost Srbije u vezi sa jasno ispolitizovanom odlukom francuskog suda", kaže se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

S druge strane, bivši šef Unmika Soren Jesen-Petersen istakao je da su saslušanja protiv lidera OVK-a neprihvatljiva i skandalozna.

"Za razliku od Ramuša, jasno je da Srbija ne poštuje vladavinu prava i možda ne zna ni šta to znači", rekao je Jesen-Petersen.

Loše odnose Beograda i Prištine dodatno je narušio zapaljivim govorom Haradinaj na dočeku u prestonici Kosova.

"Ako oni u Beogradu misle da mi Albanci brzo zaboravljamo, varaju se. Mi smo mirni narod, ali na Albanca ne možete da gazite. Mi moramo da pokažemo mesto neprijatelju Srbiji i treba da uradimo onako kako je uradio Hrvat", kazao je Haradinaj.

Dačić: Kakvi smo mi partneri?!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da odluka francuskog suda da pusti Ramuša Haradinaja na slobodu politička i da nema nikakve veze sa pravom, te da će to ostaviti značajne posledice po diplomatske odnose dve zemlje.

"Srbija ima potpisan sporazum o strateškom partnerstvu sa Francuskom. Kakvi smo mi to strateški partneri? Ovo će svakako ostaviti značajne posledice po naše diplomatske odnose", rekao je Dačić.Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020