Vesti
Drugi pišu

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’

Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Nakon poslednjih nemira u severnom delu Kosovske Mitrovice (Foto Kim)

Akcija kosovske policije na suzbijanju krijumčarenja izazvala je reakcije srpskog stanovništva i incidente u severnom dijelu Kosovske Mitrovice.

Direktor Radio televizije Kim iz Čaglavice Isak Vorgučić rekao je da je situacija još od juče mirna.

"S obzirom na to da predstoje izbori, ne očekuje se da će se ponoviti takvi nemiri", dodao je on.

"Što se tiče Beograda, mislim da oni nemaju nameru da se ovo produbljava", rekao je Vorgučić.

Naveo je i da je Beograd potpuno nemoćan što se tiče zaštite Srba na Kosovu, te da su Srbi praktično prepušteni Prištini, a u slučaju severa, prije svega, zaštiti NATO-a.

Profesor političkih nauka sa AAB Univerziteta u Prištini Nedžmedin Spahiju je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da zadrži zategnuto stanje na severu Kosova ne bi li imao što više argumenata u Briselu kako bi što skuplje prodao priznanje Kosova.

Stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern Vlatko Cvrtila je rekao da u budućnosti može biti sličnih incidenata, možda i manjih, ali koji će "biti interpretirani" ili izazvati puno veće tenzije.

Istakao je da Vučić pitanje Kosova uvek može upotrebiti za unutrašnje političke borbe.

"On ima sljedeće godine izbore, sigurno će odugovlačiti bilo kakve razgovore o nekim rješenjima na Kosovu jer bi morao možda pristati na neka rješenja koja mu se ne bi sviđala", rekao je Cvrtila, dodavši da je moguće očekivati ozbiljnije razgovore nakon izbora u Srbiji.

"Možemo očekivati u budućnosti još napetih situacija koje će dublje stvarati tenzije i koje će otežavati sve ono što će u budućnosti biti važno u pregovorima. Jer to se jedino pregovorima može riješiti", poručio je.

Cvrtila je rekao da Vučić iskorišćava ono što je trenutno geopolitički interes Rusije u regiji, da bude prisutna i da pokaže svoju snagu kao velika sila u vrlo kompleksnom području.

"Naravno da Rusija, u tom smislu, nema interes pridonositi rješavanju, nego kompliciranju situacije", dodao je.

Rekao je i da se Vučić oslanja na Rusiju i Kinu, iako Srbija prima puno više investicija iz EU nego iz tih država.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021