Vesti
Drugi pišu

Montgomeri: Priština sluša samo Vašington

Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri smatra da je uloga SAD u Briselskom dijalogu, direktna ili "iza scene", od vitalnog značaja, jer je to jedini način da se izvrši pritisak na kosovske Albance, dok Beograd, kako ističe, ima snažnu vladu, sposobnu da postupa mudro, na koju nije potrebno vrišiti pritisak.
Montgomeri: Priština sluša samo Vašington
Viliam Montgomeri (Foto E-novine)

"Kosovski Albanci će učiniti usutpke jedino ako je apsolutno jasno da SAD insistiraju na tome i ako ne popuštaju u tome. EU to ne može da postigne. Tako da je uloga SAD od vitalnog značaja, bilo da su uključene direktno ili iza pozornice", rekao je Vilijam Montgomeri za Tanjug, povodom vesti o spremnosti Rusije da se uključi u Briselski dijalog ukoliko to učine SAD na zahtev Prištine.

Po mišljenju bivšeg američkog ambasadora, Srbija je potpuno drugačiji slučaj, jer ima jaku vladu, koja je u stanju da deluje kada je to potrebno.

"Ja smatram da su SAD jedini način da se izvrši pritisak na kosovske Albance. Na Srbiju nije potrebno da bilo ko vrši pritisak, jer je njena vlada pokazala da je sposobna da postupa mudro i pragmatično. To nije slučaj sa kosovskim Albancima," rekao je Montgomeri.

Komentarišući navode da Srbija pokušava da sedi na dve stolice, ali i činjenicu da pored dobrih odnosa sa Rusijom i SAD, Beograd razvija i odnose sa Kinom, koja je sve prisutnija u Srbiji kao investitor, Montgomeri kaže da Srbija treba da razvija dobre odnose sa svima.

"Zaboravite te dve stolice...", poručuje Montgomeri.

"U ovom vremenu, zemlji koja želi da prosperira, potrebni su dobri ili odlicni odnosi sa Kinom i Indijom. Sa EU, Rusijom, SAD, susednim zemljama i bliskoistočnim zemljama. Fokusirati se na samo dve zemlje je glupo", zaključio je Montgomeri.Ostale vesti

Spomen ploča koja deli žrtve na Kosovu: Tri tačke za ’ostale’
Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice kod Prištine su 1. maja 1999. godine zauvek izgubili sina Nikolu (17) i ćerku Mariju (15), kada je NATO tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pogodio autobus Niš Ekspresa koji je prelazio preko mosta u mestu Lužane kod Podujeva. Podujevo se nalazi na oko 40 kilometara od Prištine.
  • 08.05.2021
„Čestitka” Aljbina Кurtija
Šta je u podeljenim i odvojenim nacionalnim, verskim i ideološkim svetovima svih ovih decenija na Кosovu i Metohiji imalo trunku iskrenosti? Gde se mogla čuti jednostavna ljudska prirodna i preko potrebna poruka da se obratiš drugima? Кako se, makar, jednog jedinog dana mogla osetiti želja da je neko nekome poželeo: sreću, mir, blagostanje – pa čak i ljubav?
  • 04.05.2021
Svetlost, strah i poricanje
Na odeždama svetitelja sada piše OVК (Oslobodilačka vojska Кosova), a na vrhu stene, nekoliko metara iznad isposnice, postavljena je nova zastava Republike Albanije
  • 03.05.2021
EU: Non pejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju
Nakon što su Nemačka i Francuska demantovale da stoje iza non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja koji je u ponedeljak uveče objavila Koha, od istog se distancirala i Evropska unija.
  • 28.04.2021
Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021