Vesti
Drugi pišu

Ministarstvo nije potvrdilo odluku o dodeli gračaničke zemlje Kosovu Polju

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova još uvek nije dalo ocenu zakonitosti odluke Opština Gračanica o “uređenju katastarskih zona” Preoce i Ugljare kojim se susednoj Opštini Kosovo Polje daje više od sto hektara zemlje. “Pravnog osnova za takvu odluku nema”, poručuju iz MALS-a.
Ministarstvo nije potvrdilo odluku o dodeli gračaničke zemlje Kosovu Polju
Zemljište oko naselja Marigona (Foto Kim)

Naime, Skupština opštine Gračanica, odlukom od 12. septembra ove godine odlučila je da na predlog gradonačelnika, Srđana Popovića, preda dve katastarske zone veličine oko 100 ha u vlasništvo druge opštine.

Gotovo mesec dana kasnije, 10. oktobra, Skupština opštine Kosovo Polje usvojila je predlog odluke o uzajamnom uređenju katastarskih linija između opština Gračanica i Kosovo Polje.

U obrazloženju predloga odluke koje je Skupštini opštine Kosovo Polje uputio gradonačelnik Burim Beriša, navodi se da je Skupština opštine Gračanica predlog odluke o uzajamnom uređenju katastarskih linija usvojila 12. septembra, a da je pozitivna ocena zakonitosti ove odluke od Ministarstva administracije i lokalne samouprave data već sutradan, 13. septembra.

Kako je potom Koha Ditore javila u subotu, iz Ministarstva administracije i lokalne samouprave tvrde da to nije tačno i da ocenu zakonitosti ove odluke još uvek nisu doneli.

Iz Ministarstva administracije i lokalne samouprave rekli su za Koha Ditore da odluke Skupština opština Gračanica i Kosovo Polje još uvek nisu odobrene, ali su i dodali da, iako opštine imaju pravo da tako nešto predlože, pravnog osnova za odluku o poklanjanju dela teritorije opštine nema. Makar ne bez izmene zakona.

„Zakon 03/I – 041 o administrativnim granicama opština predviđa mogućnost izmene ili uređenja granica. Međutim, članovima 9, 10 i 11 ovog zakona se definiše da je izmena katastarskih linija moguća samo izmenom i dopunom Zakona 03/I – 041 o administrativnim granicama opština,“ odgovor je MALS-a za Koha Ditore.

Zakon od vitalnog interesa

Zakon o administrativnim granicama opština jedan je od takozvanih „zakona od vitalnog interesa“ definisanih članom 81 kosovskog Ustava. Zakone od vitalnog interesa je moguće menjati samo uz takozvanu duplu većinu, odnosno 2/3 ukupnog broja poslanika kosovske Skupštine (81 od poslaničkih glasova) i 2/3 broja poslanika koji predstavljaju nevećinske zajednice (14 od 20 poslaničkih glasova predstavnika nevećinskih zajednica).

Iz MALS-a za Kohu podsećaju i da ovaj zakon nije uvršten u zakonodavni program vlade za ovu godinu, te da nije realno očekivati bilo kakav predlog izmene ovog zakona u naredne dve godine.

MALS je u obavezi da u roku od 15 dana da ocenu zakonitosti svakog opštinskog akta

U skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Uredbom 01/2017 Ministarstva administracije lokalne samouprave (MALS) o proceduri za izradu i objavljivanje opštinskih akata, opštine su dužne da svaku odluku, odnosno opštinski akt u roku od 7 dana nakon izglasavanja na skupštini proslede MALS-u na ocenu zakonitosti. MALS ima rok od 15 dana da oceni zakonitost dokumenta poslatog na reviziju.

 Ostale vesti

Sakib Ademović dok spava u Prizrenu, sanja o Bosni
Sakib Ademović već 28 godina živi nedaleko od Prizrena na jugozapadu Kosova, a stalno sanja Gornje Vrsinje kod Vlasenice u Bosni i Hercegovini (BiH), odakle je rodom.
  • 11.05.2022
Kako razumeti globalni Indeks medijskih sloboda
Najnoviji indeks medijskih sloboda Reportera bez granica treba čitati na novi način i u kontekstu nove metodologije.
  • 07.05.2022
Nemačka gura pregovore Srbije i Kosova
Prvi veliki balkanski zadatak novog nemačkog kancelara je obavljen: u Berlin su došli i Vučić i Kurti, političari u čijim je rukama rešenje trenutno najvećeg političkog problema na Balkanu - odnosa Srbije i Kosova.
  • 05.05.2022
Novinari optužuju Vladu Kosova za ’’nedostatak saradnje’’
Protekla 2021. godina nije bila laka za novinarsku profesiju, ocenjuju iz Udruženja novinara Kosova, te dodaju da je sličan trend nastavljen i u prva četiri meseca 2022. godine.
  • 03.05.2022
’’Nemam para ni da se lečim’’: Sa nadničarima u Prizrenu za 1. maj
Sedat Damka iz Prizrena već osamnaest godina radi svakojake poslove na dnevnicu, kojom izdržava svoju petočlanu porodicu.
  • 01.05.2022
Srbija, Rusija i politika: Da li je Putin promenio stav o Kosovu
Paralela predsednika Rusije, u kome je separatističke regione u Ukrajini uporedio sa Kosovom, za neke je označila najavu razlaza sa Srbijom i put ka priznanju nezavisnosti.
  • 29.04.2022