Vesti
Drugi pišu

Ministarstvo finansija SAD uklonilo firmu Žarka Veselinovića iz Hrvatske sa liste sankcija

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država skinulo je sa liste sankcija jednu firmu za koju je prethodno navelo da se vodi na ime Žarka Veselinovića, brata biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića.
Ministarstvo finansija SAD uklonilo firmu Žarka Veselinovića iz Hrvatske sa liste sankcija
Ilustracija (Foto istock)

Kako se precizira u saopštenju, objavljenom 20. decembra, američko ministarstvo je sa liste uklonilo firmu Nautikacentar D.O.O, koja se vodi na Žarka Veselinovića i koja je registrovana u Hrvatskoj.

Ministarstvo nije pružilo dodatna objašnjenja o odluci da se ova firma skine sa liste sankcija.

Demanti iz Rijeke

Firma Nautikacentar je registrovana u Rijeci, primorskom gradu na severozapadu Hrvatske.

Hrvtski portal Jutarnji.hr je 9. decembra objavio da je kontaktirao Žarka Veselinovića, vlasnika kompanije Nautikacentar, koji je demantovao da ima veze sa Zvonkom Veselinovićem i da se bavi kriminalom.

Takože je naveo da će angažovati advokata koji će od Ambasade SAD tražiti objašnjenje kako se dogodilo da se njegovo ime nađe na američkoj crnoj listi "a bez da se to konkretno provjeri".

Veselinovići i ostali sa "crne liste"

Braća Veselinović, potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić i još deset sa njima povezanih osoba, našli su se 8. decembra na listi sankcija američkog Ministarstva finansija, zbog optužbi za povezanost sa transnacionalnim organizovanim kriminalom.

Srpska lista je vodeća partija kosovskih Srba, bliska vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci u Srbiji.

Američko ministarstvo finansija označilo je braću Veselinović, Milana Radoičića i ostale osobe koje su stavljene na listu sankcija da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom, optužujući ih za izazivanja nestabilnosti i koruptivnih radnji kojima su oštetili građane i privredu Srbije i Kosova.

Pored ovih osoba, na listi sankcija SAD je i preko 20 njihovih firmi sa sedništem na Kosovu, u Srbiji, Hrvatskoj i u Bugarskoj.

Sankcijama SAD se imovina pojedinaca i frimi na listi uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima.Ostale vesti

Da li je beskrupulozno izveštavanje o samoubistvu tvoja novinarska misija?
Obraćam se tebi, dragi/a kolega/koleginice, u nadi da mi nećeš zameriti što ti ne persiram. Nije to odsustvo kućnog vaspitanja - ne persiram ti jer te doživljavam kao člana svojevrsne proširene porodice sa kojom već četvrt veka delim ovaj grki novinarski hleb. Obraćam ti se u nadi da ćeš konačno razumeti zašto uporno pokušavam da doprem do tebe ne bi li konačno zaista shvatio/la koliku odgovornost imaš kao delatnik koji bi trebalo da štiti interes javnosti, posebno kada izveštavaš o tako ozbiljnim i osetljivim temama kao što je fenomen samoubistva.
  • 21.01.2022
Nevolje sa udžbenicima
Mada između ova dva entiteta postoji ogroman politički i društveni jaz, kada je reč o udžbenicima istorije đaci u Srbiji i na Kosovu izloženi su sličnim oblicima dezinformisanja o sukobima 1998 – 1999.
  • 20.01.2022
Kako nam nedostaje Oliver
Kosovska Mitrovica na današnji dan pre četiri godine – grad bez osmeha, s ljudima koji plaču na ulici. Komadić grada u koji je Ivanović ugradio svoj život izgledao je prazno i zaleđeno.
  • 16.01.2022
Kako je vo nadmudrio kosovske specijalce
Hiljade građana Kosova sabira se u tržnim centrima, ali gračanički Srbi ne mogu da se okupe na improvizovanom geto trgu između opštine i policije.
  • 15.01.2022
Fijasko u jugoistočnoj Evropi
„Uz ogroman finansijski i ljudski angažman EU i SAD su želele da reformišu Balkan i usidre ga na Zapadu", piše časopis Međunarodna politika i navodi primere tog „ogromnog neuspeha“.
  • 03.01.2022
Tužba Kosova protiv Srbije za genocid: Hoće li pretnja ostati na rečima?
Prošlo je gotovo osam meseci otkako je portparolka kosovske Vlade Rozafa Keljmendi objavila da će Kosovo tužiti Srbiju za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Sagovornici Al Džazire smatraju da je pretnja izrečena zbog političkih poena, te da je za Kosovo bolje da ne pokreće tužbu.
  • 31.12.2021