Vesti
Drugi pišu

Mimoza Kusari Ljilja buduća premijerka?

U zamenu za većinu, Haradinaj mora da se odrekne premijerske fotelje u ime kandidata pokreta „Alternativa“ Iljira Dede.
Mimoza Kusari Ljilja buduća premijerka?
Mimoza Kusari Ljilja (Foto Kosovapress)

Mimoza Kušari Ljilja, sadašnja gradonačelnica Đakovice, mogla bi da sedne u fotelju premijera Kosova! Ovo je, kako Sputnjik saznaje, nezvanični predlog međunarodne zajednice ponuđen kao kompromis kosovskim političarima kako bi se razrešila zapetljana politička situacija na Kosovu usled zastoja oko izbora predsednika parlamenta, a samim tim i vlade.

Mimoza Kušari Ljilja poslanica je pokreta „Alternativa“ koji je osnovao Iljir Deda, a koji je išao na izbore sa strankom Badžeta Pacolija Alijansa za novo Kosovo i strankom Ise Mustafe Demokratski savez Kosova.

Kako se nezvanično saznaje, Ramuš Hardinaj, ispred koalicije PAN, razmišlja pod pritiskom međunarodne zajednice da prihvati predlog da Mimoza bude premijer umesto njega, dok bi on bio prvi potpredsednik Vlade.

Kako sada stvari stoje, Pacoli i Iljir Deda koji su se u parlamentu odvojili od stranke Ise Mustafe, obećali su podršku sa svojih šest poslanika (četiri Pacolijeva i dva Dedina) Haradinaju kako bi mogao da sa manjinama (20 poslanika — 10 sa liste „Srpska“ i 10 ostalih manjina) uz 39 poslanika koalicije PAN napokon dobije većinu za konstituisanje parlamenta i za sastav vlade.

Prema saznanjima Sputnjika, u ovom scenariju Badžet Pacoli bi takođe dobio mesto potpredsednika Vlade Kosova, ali i resor spoljnih poslova i evrointegracija, gde bi se priključilo i Ministarstvo za dijalog, koje trenutno vodi Edita Tahiri.Ostale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021