Miholjdan je najvažniji dan geto života i sve što se stvaralo i radilo tokom godine vidi se tog dana." />

Miholjsko leto u Metohiji

Praznik vina i okončanja radova u polju ustanovljen je posle 1999. godine, pa u ovo selo sa izuzetnim srednjovekovnim crkvama stižu pisci, slikari, glumci i prognanici iz Metohije. Miholjdan je najvažniji dan geto života i sve što se stvaralo i radilo tokom godine vidi se tog dana.

Podeli ovaj članak sa:
 • Miholjdan u Velikoj Hoči (Foto Kim arhiva)

Prizren, Velika Hoča – Ogromni koren lipe podigao je kocke kaldrme. Oko stabla su nagnute klupe na kojima sede đaci i profesori. Blago je miholjsko leto u Prizrenu, a iz guste, potkresane krošnje pada lišće. Ovo je lipa srpskih patrijaraha, nema nijednog, u dvadesetom veku, koji ovde nije – kao đak ili kao profesor – proveo neko vreme. Ona pamti kada je, u Velikom ratu, u temelje Bogoslovije „Sveti Kirilo i Metodije” kralj Petar sakrio svoju krunu napravljenu od Karađorđevog topa i otišao preko Albanije. Od svih vrednosti i živih stvorenja jedino je ova lipa preživela Pogrom 17. marta 2004. godine. Ispod nje ove večeri prorektor Isidor širi ruke i dočekuje goste. Sve je obnovljeno, a nema mesta na Kosovu i Metohiji odakle nije došao neki posetilac na književno veče Matije Bećkovića i promociju knjige „Kosovo najskuplja srpska reč”, čije je novo izdanje objavila upravo Prizrenska bogoslovija.

Prof. dr Aleksandar Milanović je, besedeći o knjizi, naglasio da je „reč Kosovo u svim svojim značenjima utkano u suštinu srpskog bića, a samim tim i centralno u našem jeziku, što Bećković obrazlaže kroz čitavu knjigu”. Profesor Jovan Delić smatra da Bećković pesnički definiše modernog izdajnika koji „mora da deluje dostojanstveno i da glumi slobodara i pobednika, ozbiljnog i zabrinutog spasitelja naroda”.

Svečanosti u Metohiji završene su na Miholjdan u Velikoj Hoči. Ovaj praznik vina i okončanja radova u polju ustanovljen je posle 1999. godine i pada ovog mesta u potpunu izolaciju. Bila je to potreba za susretom getoiziranih ljudi, pa u ovo selo s izuzetnim srednjovekovnim crkvama stižu pisci, slikari, glumci i prognanici iz Metohije. Miholjdan je najvažniji dan geto života i sve što se stvaralo i radilo tokom godine vidi se tog dana. Muzičar i boem Dejan Živić Slavujče peva „U Prizrenu zelena jabuka”, a visoki dečanski monah Danilo sporo i dostojanstveno nosi čaše vina u staroj Dečanskoj vinariji gde se degustira „ono što je Bog ove godine dao”.

„Lepo je ovih dana prošetati Velikom Hočom i osetiti mirise vina i mirise koji se šire celim krajem. Izgleda kao da svi pečemo rakiju”, kaže Jovan Đuričić, predsednik Privremenog organa Opštine Orahovac. Zajedno s ovom idiličnom miholjdanskom atmosferom idu izolacija, nebezbednost, stalna nesigurnost, incidenti i pljačke. U dvema porodicama Micić, kod Matića i u domu Čukarića još se oseća pustoš pljačke koja ih je zadesila pre petnaest dana. Pomažu im Visoki Dečani, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, stigle su i krave i telad, ali uprkos tome mali Damnjan Čukarić ne zaboravlja svoju odvedenu kravicu Draganu. Povredio je oko i morao je u Beograd na lečenje.

Kraj prazničnog dana je pomalo pust, čuje se pesma između vina i crkava, gosti odlaze, vreme berbe je završeno.

Oaza u pustinji

„Velika Hoča ima duboke korene iz kojih crpi sokove koji su potrebni da bi mogla da opstane, kao ostrvo u moru, kao oaza u pustinji”, kaže episkop raško-prizrenski Teodosije u besedi na početku programa ispred Gospodarske kuće u Velikoj Hoči. Potom su stihove govorili Matija Bećković, Ratko Popović, nastupili su etno-grupa „Izvor” iz Vranja, Hor Prizrenske bogoslovije, KUD „Kopaonik” iz Leposavića, Ansambl „Venac” iz Gračanice, a promovisana je i „Antologija srpske narodne lirike Kosova i Metohije” koju je, neposredno pred smrt, priredio profesor Vladimir Bovan. Celu manifestaciju organizovali su Kosovsko-metohijski odbor Matice srpske, Eparhija raško-prizrenska, Opština Orahovac i Dom kulture „Gračanica”.

Ostale vesti

 • Hodža: Osnovano sumnjamo da je Radoičić umešan u ubistvo Ivanovića

  Hodža: Osnovano sumnjamo da je Radoičić umešan u ubistvo Ivanovića

  Prikupljanjem dokaza tokom dosadašnje istrage došli smo do osnovanih sumnji da je Radoičić sarađivao sa ljudima koji su sada u pritvoru, a koji se sumnjiče da su učestvovali ili pomagali izvršiocima ubistva lidera SDP. Naravno, sve to tek treba da bude potvrđeno, kaže za novi broj NIN-a Sulj Hodža specijalni tužilac Kosova koji vodi slučaj ubistva Olivera Ivanovića.

 • "Nova igra" Srpske liste

  Prištinski list Koha ditore piše da Srpska lista ima plan kako će učestvovati na izborima za četiri opštine, koje je raspisao kosovski predsednik Hašim Tači.

 • Server: Odluka Srpske liste može inicirati nastavak dijaloga

  Server: Odluka Srpske liste može inicirati nastavak dijaloga

  "Odluka Srba sa severa Kosova, okupljenih oko Srpske liste, da izađu na lokalne izbore doneta je jer ne žele da snose krivicu za eventualni neuspeh dijaloga Beograda i Prištine”, izjavio je Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins, u razgovoru za Glas Amerike.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane