Miholjdan je najvažniji dan geto života i sve što se stvaralo i radilo tokom godine vidi se tog dana." />

Miholjsko leto u Metohiji

Praznik vina i okončanja radova u polju ustanovljen je posle 1999. godine, pa u ovo selo sa izuzetnim srednjovekovnim crkvama stižu pisci, slikari, glumci i prognanici iz Metohije. Miholjdan je najvažniji dan geto života i sve što se stvaralo i radilo tokom godine vidi se tog dana.

Podeli ovaj članak sa:
 • Miholjdan u Velikoj Hoči (Foto Kim arhiva)

Prizren, Velika Hoča – Ogromni koren lipe podigao je kocke kaldrme. Oko stabla su nagnute klupe na kojima sede đaci i profesori. Blago je miholjsko leto u Prizrenu, a iz guste, potkresane krošnje pada lišće. Ovo je lipa srpskih patrijaraha, nema nijednog, u dvadesetom veku, koji ovde nije – kao đak ili kao profesor – proveo neko vreme. Ona pamti kada je, u Velikom ratu, u temelje Bogoslovije „Sveti Kirilo i Metodije” kralj Petar sakrio svoju krunu napravljenu od Karađorđevog topa i otišao preko Albanije. Od svih vrednosti i živih stvorenja jedino je ova lipa preživela Pogrom 17. marta 2004. godine. Ispod nje ove večeri prorektor Isidor širi ruke i dočekuje goste. Sve je obnovljeno, a nema mesta na Kosovu i Metohiji odakle nije došao neki posetilac na književno veče Matije Bećkovića i promociju knjige „Kosovo najskuplja srpska reč”, čije je novo izdanje objavila upravo Prizrenska bogoslovija.

Prof. dr Aleksandar Milanović je, besedeći o knjizi, naglasio da je „reč Kosovo u svim svojim značenjima utkano u suštinu srpskog bića, a samim tim i centralno u našem jeziku, što Bećković obrazlaže kroz čitavu knjigu”. Profesor Jovan Delić smatra da Bećković pesnički definiše modernog izdajnika koji „mora da deluje dostojanstveno i da glumi slobodara i pobednika, ozbiljnog i zabrinutog spasitelja naroda”.

Svečanosti u Metohiji završene su na Miholjdan u Velikoj Hoči. Ovaj praznik vina i okončanja radova u polju ustanovljen je posle 1999. godine i pada ovog mesta u potpunu izolaciju. Bila je to potreba za susretom getoiziranih ljudi, pa u ovo selo s izuzetnim srednjovekovnim crkvama stižu pisci, slikari, glumci i prognanici iz Metohije. Miholjdan je najvažniji dan geto života i sve što se stvaralo i radilo tokom godine vidi se tog dana. Muzičar i boem Dejan Živić Slavujče peva „U Prizrenu zelena jabuka”, a visoki dečanski monah Danilo sporo i dostojanstveno nosi čaše vina u staroj Dečanskoj vinariji gde se degustira „ono što je Bog ove godine dao”.

„Lepo je ovih dana prošetati Velikom Hočom i osetiti mirise vina i mirise koji se šire celim krajem. Izgleda kao da svi pečemo rakiju”, kaže Jovan Đuričić, predsednik Privremenog organa Opštine Orahovac. Zajedno s ovom idiličnom miholjdanskom atmosferom idu izolacija, nebezbednost, stalna nesigurnost, incidenti i pljačke. U dvema porodicama Micić, kod Matića i u domu Čukarića još se oseća pustoš pljačke koja ih je zadesila pre petnaest dana. Pomažu im Visoki Dečani, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, stigle su i krave i telad, ali uprkos tome mali Damnjan Čukarić ne zaboravlja svoju odvedenu kravicu Draganu. Povredio je oko i morao je u Beograd na lečenje.

Kraj prazničnog dana je pomalo pust, čuje se pesma između vina i crkava, gosti odlaze, vreme berbe je završeno.

Oaza u pustinji

„Velika Hoča ima duboke korene iz kojih crpi sokove koji su potrebni da bi mogla da opstane, kao ostrvo u moru, kao oaza u pustinji”, kaže episkop raško-prizrenski Teodosije u besedi na početku programa ispred Gospodarske kuće u Velikoj Hoči. Potom su stihove govorili Matija Bećković, Ratko Popović, nastupili su etno-grupa „Izvor” iz Vranja, Hor Prizrenske bogoslovije, KUD „Kopaonik” iz Leposavića, Ansambl „Venac” iz Gračanice, a promovisana je i „Antologija srpske narodne lirike Kosova i Metohije” koju je, neposredno pred smrt, priredio profesor Vladimir Bovan. Celu manifestaciju organizovali su Kosovsko-metohijski odbor Matice srpske, Eparhija raško-prizrenska, Opština Orahovac i Dom kulture „Gračanica”.

Ostale vesti

 • Ljiljana Dražević, žena koja je usvojila dečaka iz Romskog kampa

  Ljiljana Dražević, žena koja je usvojila dečaka iz Romskog kampa

  Nije se ostvarila kao biološka majka, ali je igrom sudbine majka ipak postala. Posle 16 neuspelih pokušaja vantelesne oplodnje, hrabra žena, mitrovčanka Ljiljana Dražević je zajedno sa svojim suprugom, uspela da odgaji prelepog romskog dečaka Š.N., kojeg su od milošte oni i prijatelji nazivali Šećerko, a koji za dva meseca postaje punoletan.

 • Uprkos zahtevu za smenu, Rikalo sve češće na poslu

  Uprkos zahtevu za smenu, Rikalo sve češće na poslu

  Nakon zahteva za smenu kosovskog ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, Nenada Rikala koji je postavila opoziciona PSD kao uslov za svoje glasove za nacrt Zakona o budžetu za 2019. godinu, a koji je kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenio kao „legitiman“, ovaj ministar iz Srpske liste se sve učestalije pojavljuje na svom radnom mestu, dok je Srpska lista kako zvanično kaže, „u ostavci“, ali i „u opoziciji“.

 • Šta smo saznali o ubistvu Olivera Ivanovića za godinu dana

  Šta smo saznali o ubistvu Olivera Ivanovića za godinu dana

  Sledeće nedelje navršava se godinu dana od ubistva opozicionog lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića. Srpske vlasti, koje nezavisno od kosovskih, vode svoju istragu, više puta su najavljivale da će objaviti podatke iz istrage, da su na korak od toga da saopšte i ime ubice. To se, međutim, do danas nije desilo.

 • Viland posetio grob Adema Jašarija

  Viland posetio grob Adema Jašarija

  Potpredsednik Evropskog parlamenta Rajner Viland boravio je na Kosovu proteklih dana i tom prilikom posetio je grob osnivača Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija u Prekazu, objavili su prištinski mediji.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane