Vesti
Drugi pišu

Miholjsko leto u Metohiji

Praznik vina i okončanja radova u polju ustanovljen je posle 1999. godine, pa u ovo selo sa izuzetnim srednjovekovnim crkvama stižu pisci, slikari, glumci i prognanici iz Metohije. Miholjdan je najvažniji dan geto života i sve što se stvaralo i radilo tokom godine vidi se tog dana.
Miholjsko leto u Metohiji
Miholjdan u Velikoj Hoči (Foto Kim arhiva)

Prizren, Velika Hoča – Ogromni koren lipe podigao je kocke kaldrme. Oko stabla su nagnute klupe na kojima sede đaci i profesori. Blago je miholjsko leto u Prizrenu, a iz guste, potkresane krošnje pada lišće. Ovo je lipa srpskih patrijaraha, nema nijednog, u dvadesetom veku, koji ovde nije – kao đak ili kao profesor – proveo neko vreme. Ona pamti kada je, u Velikom ratu, u temelje Bogoslovije „Sveti Kirilo i Metodije” kralj Petar sakrio svoju krunu napravljenu od Karađorđevog topa i otišao preko Albanije. Od svih vrednosti i živih stvorenja jedino je ova lipa preživela Pogrom 17. marta 2004. godine. Ispod nje ove večeri prorektor Isidor širi ruke i dočekuje goste. Sve je obnovljeno, a nema mesta na Kosovu i Metohiji odakle nije došao neki posetilac na književno veče Matije Bećkovića i promociju knjige „Kosovo najskuplja srpska reč”, čije je novo izdanje objavila upravo Prizrenska bogoslovija.

Prof. dr Aleksandar Milanović je, besedeći o knjizi, naglasio da je „reč Kosovo u svim svojim značenjima utkano u suštinu srpskog bića, a samim tim i centralno u našem jeziku, što Bećković obrazlaže kroz čitavu knjigu”. Profesor Jovan Delić smatra da Bećković pesnički definiše modernog izdajnika koji „mora da deluje dostojanstveno i da glumi slobodara i pobednika, ozbiljnog i zabrinutog spasitelja naroda”.

Svečanosti u Metohiji završene su na Miholjdan u Velikoj Hoči. Ovaj praznik vina i okončanja radova u polju ustanovljen je posle 1999. godine i pada ovog mesta u potpunu izolaciju. Bila je to potreba za susretom getoiziranih ljudi, pa u ovo selo s izuzetnim srednjovekovnim crkvama stižu pisci, slikari, glumci i prognanici iz Metohije. Miholjdan je najvažniji dan geto života i sve što se stvaralo i radilo tokom godine vidi se tog dana. Muzičar i boem Dejan Živić Slavujče peva „U Prizrenu zelena jabuka”, a visoki dečanski monah Danilo sporo i dostojanstveno nosi čaše vina u staroj Dečanskoj vinariji gde se degustira „ono što je Bog ove godine dao”.

„Lepo je ovih dana prošetati Velikom Hočom i osetiti mirise vina i mirise koji se šire celim krajem. Izgleda kao da svi pečemo rakiju”, kaže Jovan Đuričić, predsednik Privremenog organa Opštine Orahovac. Zajedno s ovom idiličnom miholjdanskom atmosferom idu izolacija, nebezbednost, stalna nesigurnost, incidenti i pljačke. U dvema porodicama Micić, kod Matića i u domu Čukarića još se oseća pustoš pljačke koja ih je zadesila pre petnaest dana. Pomažu im Visoki Dečani, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, stigle su i krave i telad, ali uprkos tome mali Damnjan Čukarić ne zaboravlja svoju odvedenu kravicu Draganu. Povredio je oko i morao je u Beograd na lečenje.

Kraj prazničnog dana je pomalo pust, čuje se pesma između vina i crkava, gosti odlaze, vreme berbe je završeno.

Oaza u pustinji

„Velika Hoča ima duboke korene iz kojih crpi sokove koji su potrebni da bi mogla da opstane, kao ostrvo u moru, kao oaza u pustinji”, kaže episkop raško-prizrenski Teodosije u besedi na početku programa ispred Gospodarske kuće u Velikoj Hoči. Potom su stihove govorili Matija Bećković, Ratko Popović, nastupili su etno-grupa „Izvor” iz Vranja, Hor Prizrenske bogoslovije, KUD „Kopaonik” iz Leposavića, Ansambl „Venac” iz Gračanice, a promovisana je i „Antologija srpske narodne lirike Kosova i Metohije” koju je, neposredno pred smrt, priredio profesor Vladimir Bovan. Celu manifestaciju organizovali su Kosovsko-metohijski odbor Matice srpske, Eparhija raško-prizrenska, Opština Orahovac i Dom kulture „Gračanica”.Ostale vesti

Sakib Ademović dok spava u Prizrenu, sanja o Bosni
Sakib Ademović već 28 godina živi nedaleko od Prizrena na jugozapadu Kosova, a stalno sanja Gornje Vrsinje kod Vlasenice u Bosni i Hercegovini (BiH), odakle je rodom.
  • 11.05.2022
Kako razumeti globalni Indeks medijskih sloboda
Najnoviji indeks medijskih sloboda Reportera bez granica treba čitati na novi način i u kontekstu nove metodologije.
  • 07.05.2022
Nemačka gura pregovore Srbije i Kosova
Prvi veliki balkanski zadatak novog nemačkog kancelara je obavljen: u Berlin su došli i Vučić i Kurti, političari u čijim je rukama rešenje trenutno najvećeg političkog problema na Balkanu - odnosa Srbije i Kosova.
  • 05.05.2022
Novinari optužuju Vladu Kosova za ’’nedostatak saradnje’’
Protekla 2021. godina nije bila laka za novinarsku profesiju, ocenjuju iz Udruženja novinara Kosova, te dodaju da je sličan trend nastavljen i u prva četiri meseca 2022. godine.
  • 03.05.2022
’’Nemam para ni da se lečim’’: Sa nadničarima u Prizrenu za 1. maj
Sedat Damka iz Prizrena već osamnaest godina radi svakojake poslove na dnevnicu, kojom izdržava svoju petočlanu porodicu.
  • 01.05.2022
Srbija, Rusija i politika: Da li je Putin promenio stav o Kosovu
Paralela predsednika Rusije, u kome je separatističke regione u Ukrajini uporedio sa Kosovom, za neke je označila najavu razlaza sa Srbijom i put ka priznanju nezavisnosti.
  • 29.04.2022