Vesti
Drugi pišu

Meuči: Radi se na rasvetljavanju ubistva u Starom Gracku

Šef Euleksa Gabrijel Meuči izjavio je da tužilaštvo još jedino radi na rasvetljavanju ubistva 14 žetelaca u Starom Grackom, a da istraga ostalih zločina nad Srbima može biti ponovo otvorena ako novi dokazi budu pronađeni.
Meuči: Radi se na rasvetljavanju ubistva u Starom Gracku
Spomen stradalima u Starom Gracku (Foto Kim)

Meuči je to izjavio za Večernje novosti od utorka, odgovarajući na pitanje šta je sa zločini ma nad Srbima - masakrom u Starom Grackom, dizanjem autobusa Nišekspresa u vazduh, ubistvom dece u Goraždevcu.

"Važno je da se izvršioci zločina izvedu pred lice pravde", rekao je Meuči i dodao da je istragu moguće otvoriti uvek, ako se pojave novi dokazi.

Upitan zašto je članovima "zloglasne Dreničke grupe" omogućeno da se brane sa slobode, a lideru GI SDP Oliveru Ivanviću nije, ni uz garancije Vlade Srbije, Meuči je rekao da svedoci u postupku protiv Ivanovića još nisu saslušani i da zbog toga postoji mogućnost ometanja krivičnog postupka.

"Tužilaštvo je dalo poslednju reč u slučaju Dreničke grupe, tako da su sudije odredile da više ne postoji opasnost da okrvljeni mogu da ometaju napredak krivčnog postupka. Oslobođeni su pod određenim uslovima. Sudija u predmetu osumnjičenih za ratne zločine iz Mitrovice zauzeo je stav da svedoci tužilaštva moraju biti saslušani pre nego što se mogu uzeti blaže mere", rekao je šef Euleksa.

Pripadnici Dreničke grupe bili su više od dve godine u pritvoru. Optuženi su za ratne zločine, uključujući torturu, zlostavljanje i ubistva za koja se pretpostavlja da su izvršena u logoru OVK u  Likovcu, u oblasti Drenice, tokom 1998. godine.
 
Upitan da li Euleks ima legitimitet nakon opstužbi tužiteljke Marije Bamije da u misiji caruje korupcija, Meuči je rekao da su ti navodi postali predmet krivičnog postupka i pre nego što je Bamijeova iznela takve trvdnje.

"Obezbedio sam da istražni tim poseduje sve neophodne resurse da završi rad, tako da u ovom trenuku moramo da sačekamo da se sprovede postupak i završi tekuća istraga. Čvrsto verujem da će na kraju istina preovladati", kazao je Meuči.

On je naveo i da su tužioci Euleksa do sada identifikovali dvadesetak osumnjičenih koji bi mogli da budu predmet optužnica za ratne zločine na teritoriji opštine Đakovica.

Meuči nije želeo da govori o imenima iako je obelodanjeno da je među njima i bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović, koji je sada na čelu Skupštinskog odbora za kontrolu službi bezbednosti.Ostale vesti

Zapadni posrednici dolaze ’’praznih ruku’’
Predstavnici Nemačke, Francuske i EU žele dil Beograda i Prištine, ali ne nude pravu evropsku perspektivu, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung. Zato je pitanje da li će Vučić i Kurti založiti svoj politički kapital.
  • 23.01.2023
Sećanje na Olivera Ivanovića, južno od Ibra

Na današnji dan pre pet godina, u 8 i 15 ujutro, ubijen je srpski političar sa Kosova i Metohije, Oliver Ivanović. Još se ne zna ko su ubice i nalogodavci. U Prištini je u toku suđenje za umešanost u ubistvo, koje se odvija sporo i uz svedoke koji menjaju iskaze ili se ne odazivaju pozivima da svedoče. U Beogradu je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražni postupak, o kojem ne znamo ništa jer, kako je Insajderu odgovoreno, sve je pod oznakom strogo poverljivo. 

  • 16.01.2023
Drži nas svetinja
Teško je danas naći u svetu jednu tako lepu crkvu u koju dolazi manje ljudi i u kojoj je život snažno povezan sa svetim i istorijskim ličnostima sa njenih zidina.
  • 08.01.2023
Roditelji ubijene dece: Vučić i Tužilaštvo da saopšte istinu o masakru u ’Pandi’
Roditelji šest dečaka ubijenih u pećkom kafiću "Panda" 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je 2013. godine saopštio da masakr u "Pandi" nisu počinili Albanci.
  • 26.12.2022
Vučić zateže odnose sa Berlinom: Sve je drukčije bez Merkel
Vlasti u Berlinu insistiraju na bržem rešenju kosovskog problema, a Beograd na to odgovara oštrom retorikom. Odnos sa Nemačkom je protivrečan - čas se predstavlja kao prijatelj, čas kao neprijatelj.
  • 24.12.2022
Sveti Nikola u Prištini: Lepo lice slobode
Crkva Svetog Nikole je malo ostrvo na kojem jednom godišnje oživi Priština, ožive priče, urbanost, mirisi grada, zaboravljeni prijatelji i potreba za povratkom.
  • 19.12.2022