Vesti
Drugi pišu

Mediji: Kosovo puno džihadista, planirali napad i na NATO

Zbog velike radikalizacije mladih, Kosovo dobilo sumnjiv karakter da ima više državljana ID po glavi stanovnika nego bilo koja druga evropska nacija, ocenjuje se u tekstu Sandej tajmsa.
Mediji: Kosovo puno džihadista, planirali napad i na NATO
Džihadisti (Foto N1)

U tekstu, čiji je eutor Antoni Lojd, najpre se govori o borcu Islamske države s Kosova koji je bio svedok jednog od najgorih ubistava ove organizacije. Radi se o Fitimu Ljadrovci, koji je imao 24 godine kada je video kako jednog Sirijca vezuju za stub i raznose ga minobacačem.

"To svakako nije bilo najgore što sam video među mnogim pogubljenjima, ubistvima i paljevinama", rekao je on u Prištini, razmišljajući o nastavku sopstvene odanosti prema ID. "Čak su se i deca navikla da viđaju takve stvari", kazao je on.

Ubica je bio ozloglašen kosovski Albanac, Ljavdrim Muhadžeri, koji je bio proglašen za međunarodnu terorističku pretnju pre nego što je ubijen dronom. Njegov identitet i video snimak ubistva postavili su one sa kosovske u samo srce okupljenih stranih boraca džihada i upozorili evropske službe bezbednosti na nadolazeću pretnju, navodi britanski list.

Uprkos lojalnosti Kosova prema Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-u zbog toga što su im pomogli da oslobode zemlju devedesetih od Srbije, radikalizacija nekih mlađih stanovnika Kosova od strane arapskih humanitarnih organizacija i imama koja je potom usledila dala je zemlji sumnjiv karakter da ima više državljana u ISIS-u po glavi stanovnika nego bilo koja druga evropska ili balkanska nacija, piše dalje list, a prenosi KoSSev.

Ističe se i da kosovske vlasti znaju da je od 2012. godine 348 odraslih osoba otišlo u Siriju da se pridruže ID, gde su mnogi i poginuli. Mešutim, mnogi su se i vratili. U odsustvu koherentnog programa deradikalizacije, zatvorenici, kao što je Ljadrovci, izlaze iz zatvora i ostaju i dalje odani ID, napominje britanski Sandej tajms.

"Kalifat nije završen" rekao je on, četiri meseca nakon što je pušten iz zatvora. "Njegova priča je tek počela. Želim da stvorim islamsku državu na Kosovu i rado ću umreti u podršci za to."

Drugi slučajevi
Kosovski Albanci su učestvovali u nekoliko nedavnih terorističkih zavera. Šest kosovskih Albanaca, muškaraca i žena, uhapšeno je juna prošle godine na Kosovu i u Nemačkoj zbog učestvovanja u dve zavere koje su za metu imale jedinice NATO-a na Kosovu i civile u Belgiji i Francuskoj.

Mesec dana ranije osam osoba je uhapšeno na Kosovu zbog zavere koja je imala za cilj ubistvo izraelskih fudbalera.

"Nemamo problem sa zatvaranjem članova islamske države," rekla je pedestsedmogodišnja Fikrije Krasnići, jedna od dva tužioca koji se bave novim terorističkim slučajevima na Kosovu. "To menja njihovo mišljenje da je teško da do toga dođe. Većina članova ID-a se ne može popraviti", dodala je ona.

Protiv Ljadrovcija nije podignuta optužnica – ni nakon što je 2013. godine prvi put otišao na dvadeset dana u Siriju kako bi se pridružio Al Kaida grupi na Al-Nusra frontu u Alepu. Ispitivan je 11 sati, a zatim oslobođen. Novim zakonom koji je usvojen 2015. godine, protiv Ljadrovcija je, nakon njegovog drugog putovanja u Siriju – gde se borio kao pripadnik Muhadžerijeve albanske jedinice – i nakon njegovog povratka u zemlju, podignuta optužnica.

Deradikalizacija, kazna i kaucija

Svesni opasnosti koju predstavljaju oslobođeni zatvorenici koji su pripadnici ID, Kosovo je u zatvorima pokrenulo programe deradikalizacije. Međutim, bivši pripadnici ID-a nisu u obavezi da prisustvuju ovim programima.

Uprkos činjenici da je, kada je uhapšen, kod sebe imao pištolj i minobacač, Ljadrovci je odbio da razgovara sa imamom u zatvoru, a sada posećuje svog nadzornika za uslovno puštanje samo jednom mesečno.

Kosovske sudije često imaju poteškoće kada je u pitanju dodeljivanje dužih kazni pripadnicima ID-a zbog nedostatka dokaza iz Sirije, tako da većina njih dobija kratkoročne kazne, u zavisnosti od težine zločina.

Pored toga, nedostatak strogosti u sistemu kaucije dovodi do toga da mnogi osumnjičeni teroristi budu na slobodi. Gospođa Krasnići, koja radi na 15 novih slučajeva terorizma, ove nedelje čeka presudu za dva čoveka, jedan od njih je pokušao da ubedi drugog da se pridruži samoubilačkom napadu na NATO snage.

"Sistem kaucije ovde nije dovoljno strog", rekla je ona. "Jedan od njih dvojice, optužen za terorističke aktivnosti, već je pušten na slobodu uz kauciju", dodala je.

Arapske dobrotvorne organizacije pod velikim su nadzorom na Kosovu, ali uprkos bliskosti porodičnih veza, radikalni propovednici prenose svoju ideologiju mlađim generacijama tako što je predstavljaju kao deo njihove novostečene slobode.Ostale vesti

Sakib Ademović dok spava u Prizrenu, sanja o Bosni
Sakib Ademović već 28 godina živi nedaleko od Prizrena na jugozapadu Kosova, a stalno sanja Gornje Vrsinje kod Vlasenice u Bosni i Hercegovini (BiH), odakle je rodom.
  • 11.05.2022
Kako razumeti globalni Indeks medijskih sloboda
Najnoviji indeks medijskih sloboda Reportera bez granica treba čitati na novi način i u kontekstu nove metodologije.
  • 07.05.2022
Nemačka gura pregovore Srbije i Kosova
Prvi veliki balkanski zadatak novog nemačkog kancelara je obavljen: u Berlin su došli i Vučić i Kurti, političari u čijim je rukama rešenje trenutno najvećeg političkog problema na Balkanu - odnosa Srbije i Kosova.
  • 05.05.2022
Novinari optužuju Vladu Kosova za ’’nedostatak saradnje’’
Protekla 2021. godina nije bila laka za novinarsku profesiju, ocenjuju iz Udruženja novinara Kosova, te dodaju da je sličan trend nastavljen i u prva četiri meseca 2022. godine.
  • 03.05.2022
’’Nemam para ni da se lečim’’: Sa nadničarima u Prizrenu za 1. maj
Sedat Damka iz Prizrena već osamnaest godina radi svakojake poslove na dnevnicu, kojom izdržava svoju petočlanu porodicu.
  • 01.05.2022
Srbija, Rusija i politika: Da li je Putin promenio stav o Kosovu
Paralela predsednika Rusije, u kome je separatističke regione u Ukrajini uporedio sa Kosovom, za neke je označila najavu razlaza sa Srbijom i put ka priznanju nezavisnosti.
  • 29.04.2022