Vesti
Drugi pišu

Mediji: Kosovo puno džihadista, planirali napad i na NATO

Zbog velike radikalizacije mladih, Kosovo dobilo sumnjiv karakter da ima više državljana ID po glavi stanovnika nego bilo koja druga evropska nacija, ocenjuje se u tekstu Sandej tajmsa.
Mediji: Kosovo puno džihadista, planirali napad i na NATO
Džihadisti (Foto N1)

U tekstu, čiji je eutor Antoni Lojd, najpre se govori o borcu Islamske države s Kosova koji je bio svedok jednog od najgorih ubistava ove organizacije. Radi se o Fitimu Ljadrovci, koji je imao 24 godine kada je video kako jednog Sirijca vezuju za stub i raznose ga minobacačem.

"To svakako nije bilo najgore što sam video među mnogim pogubljenjima, ubistvima i paljevinama", rekao je on u Prištini, razmišljajući o nastavku sopstvene odanosti prema ID. "Čak su se i deca navikla da viđaju takve stvari", kazao je on.

Ubica je bio ozloglašen kosovski Albanac, Ljavdrim Muhadžeri, koji je bio proglašen za međunarodnu terorističku pretnju pre nego što je ubijen dronom. Njegov identitet i video snimak ubistva postavili su one sa kosovske u samo srce okupljenih stranih boraca džihada i upozorili evropske službe bezbednosti na nadolazeću pretnju, navodi britanski list.

Uprkos lojalnosti Kosova prema Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-u zbog toga što su im pomogli da oslobode zemlju devedesetih od Srbije, radikalizacija nekih mlađih stanovnika Kosova od strane arapskih humanitarnih organizacija i imama koja je potom usledila dala je zemlji sumnjiv karakter da ima više državljana u ISIS-u po glavi stanovnika nego bilo koja druga evropska ili balkanska nacija, piše dalje list, a prenosi KoSSev.

Ističe se i da kosovske vlasti znaju da je od 2012. godine 348 odraslih osoba otišlo u Siriju da se pridruže ID, gde su mnogi i poginuli. Mešutim, mnogi su se i vratili. U odsustvu koherentnog programa deradikalizacije, zatvorenici, kao što je Ljadrovci, izlaze iz zatvora i ostaju i dalje odani ID, napominje britanski Sandej tajms.

"Kalifat nije završen" rekao je on, četiri meseca nakon što je pušten iz zatvora. "Njegova priča je tek počela. Želim da stvorim islamsku državu na Kosovu i rado ću umreti u podršci za to."

Drugi slučajevi
Kosovski Albanci su učestvovali u nekoliko nedavnih terorističkih zavera. Šest kosovskih Albanaca, muškaraca i žena, uhapšeno je juna prošle godine na Kosovu i u Nemačkoj zbog učestvovanja u dve zavere koje su za metu imale jedinice NATO-a na Kosovu i civile u Belgiji i Francuskoj.

Mesec dana ranije osam osoba je uhapšeno na Kosovu zbog zavere koja je imala za cilj ubistvo izraelskih fudbalera.

"Nemamo problem sa zatvaranjem članova islamske države," rekla je pedestsedmogodišnja Fikrije Krasnići, jedna od dva tužioca koji se bave novim terorističkim slučajevima na Kosovu. "To menja njihovo mišljenje da je teško da do toga dođe. Većina članova ID-a se ne može popraviti", dodala je ona.

Protiv Ljadrovcija nije podignuta optužnica – ni nakon što je 2013. godine prvi put otišao na dvadeset dana u Siriju kako bi se pridružio Al Kaida grupi na Al-Nusra frontu u Alepu. Ispitivan je 11 sati, a zatim oslobođen. Novim zakonom koji je usvojen 2015. godine, protiv Ljadrovcija je, nakon njegovog drugog putovanja u Siriju – gde se borio kao pripadnik Muhadžerijeve albanske jedinice – i nakon njegovog povratka u zemlju, podignuta optužnica.

Deradikalizacija, kazna i kaucija

Svesni opasnosti koju predstavljaju oslobođeni zatvorenici koji su pripadnici ID, Kosovo je u zatvorima pokrenulo programe deradikalizacije. Međutim, bivši pripadnici ID-a nisu u obavezi da prisustvuju ovim programima.

Uprkos činjenici da je, kada je uhapšen, kod sebe imao pištolj i minobacač, Ljadrovci je odbio da razgovara sa imamom u zatvoru, a sada posećuje svog nadzornika za uslovno puštanje samo jednom mesečno.

Kosovske sudije često imaju poteškoće kada je u pitanju dodeljivanje dužih kazni pripadnicima ID-a zbog nedostatka dokaza iz Sirije, tako da većina njih dobija kratkoročne kazne, u zavisnosti od težine zločina.

Pored toga, nedostatak strogosti u sistemu kaucije dovodi do toga da mnogi osumnjičeni teroristi budu na slobodi. Gospođa Krasnići, koja radi na 15 novih slučajeva terorizma, ove nedelje čeka presudu za dva čoveka, jedan od njih je pokušao da ubedi drugog da se pridruži samoubilačkom napadu na NATO snage.

"Sistem kaucije ovde nije dovoljno strog", rekla je ona. "Jedan od njih dvojice, optužen za terorističke aktivnosti, već je pušten na slobodu uz kauciju", dodala je.

Arapske dobrotvorne organizacije pod velikim su nadzorom na Kosovu, ali uprkos bliskosti porodičnih veza, radikalni propovednici prenose svoju ideologiju mlađim generacijama tako što je predstavljaju kao deo njihove novostečene slobode.Ostale vesti

Srbija - Kosovo: Šta sledi posle dogovora u Briselu?
Kako dogovor o tablicama postignut u Briselu ocenjuju Srbi, a kako Albanci? Šta kažu u Beogradu, a šta u Prištini? I šta se može očekivati dalje?
  • 25.11.2022
Berlin traži da Srbija i Kosovo reše spor
Nemačka vlada je pozvala vlasti u Srbiji i na Kosovu da međusobne napetosti reše konstruktivnim dijalogom. "Razočarani smo što dve strane nisu mogle da se dogovore o rešavanju aktuelne krize", rekao je portparol vlade u Berlinu Štefen Hebeštrajt.
  • 23.11.2022
Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština Kosova rešenje za problema sa ZSO
Usvajanje novog zakona pod nazivom "Zakon o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji", bilo bi rešenje za prevazilaženje višegodišnjeg ćorsokaka oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), piše u nedavno procurelom "non-pejperu" u koji je imao uvid portal prištinskog lista Koha.net.
  • 15.11.2022
Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu
Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving u intervjuu za Dojče vele ocenjuje koje su to prednosti, a koje mane nemačko-francuskog predloga rešenja za Kosovo i Srbiju.
  • 15.11.2022
Peca Popović: Dobrota nije privilegija jednog naroda
„Sve najlepše dolazi sa Kosova - najlepše pesme, najlepše boje, najlepši ukusi i najčasniji ljudi“, ovim rečima se pre nekoliko dana mitrovičkoj publici obratio jedan od najvećih muzičkih novinara na jugoslovenskim prostorima, Petar Peca Popović citirajući svog prijatelja, istoričara, profesora i diplomatu, Dušana Batakovića, kojem je obećao da će zajedno sa njim doći na Kosovo.
  • 12.11.2022
Nemačko-francuski predlog: najbolja moguća ponuda?
Nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema nije naišao na odobravanje u Beogradu. Da li je to ipak prilika za "kompromis" ili pre svega ponuda da "Srbija prizna realnost"?
  • 10.11.2022