Vesti
Drugi pišu

“Mandat Euleksa neustavan”

Pojedini pravni stručnjaci na Kosovu smatraju kršenjem kosovskog ustava produženje mandata misiji Euleksa, s obzirom kosovski parlament za to juče nije mogao da obezbedi neophodnu dvotrećinsku većinu, već je odluku doneo Savet EU, pišu prištinski mediji.
“Mandat Euleksa neustavan”
Sedište Euleksa (Foto Kim)

Tako, na primer, sudije i tužioci Euleksa nisu danas održali zakazana ročišta, a Tom Gaši, advokat Azema Sulje, protiv koga se vodi istraga, kaže da će suđenja biti nastavljena tek nakon što skupština dvotrećinskom većinom odluči o produžetku mandata Euleksa na još dve godine.

Kako je prenela Klan Kosova, saslušanje Sulje je trajalo svega nekoliko minuta, nakon čega je predsedavajuća sudskog veća saopštila da "ročište neće biti nastavljeno jer mandat misiji Euleksa nije produžen".

Prištinska Koha ditore piše da u kosovskom Ustavu ne postoji uporište za produženje mandata Euleksu, te da vlada namerava to da učini jednostrano, posebnim zakonom.

Navodi se i da je od 2008. do sada mandat Euleksu produžavan na osnovu pisama koje su razmenjivali Brisel i Priština, a koja su se smatrala "instrumentom međunarodnog sporazuma" koji bi svaki put bio ratifikovan u parlamentu sa neophodnom dvotrećinskom većinom.

Ovog puta to, međutim, nije bio slučaj, pa Koha konstatuje da je u odsustvu takve korespondencije, kosovska vlada u ponedeljak "improvizovala predlog zakona" o produženju mandata misiji EU za vladavinu prava na Kosovu i dostavila ga parlamentu koji nije uspeo da se sastane.

"Sada kada Priština i Brisel nisu postigli dogovor o budućnosti mandata misije EU, kosovska vlada želi da produži mandat Euleksa jednostrano zakonskim putem i bez sporazuma", navodi Koha.

Pravni štručnjaci u Prištini tvrde da bi takvo rešenje predstavljalo kršenje kosovskog ustava, dok su opozicione stranke upozorile da bi osporile takav zakon pred Ustavnim sudom.

Advokat Gaši je upozorio u izjavi za prištinsku Epoku e re da je mandat Euleksa na Kosovu povezan sa mandatom Specijalnog suda, koji će biti nadležan za optužbe o ratnim zločinima na Kosovu.

Specijalni sud bi, kako je istakao, mogao da funkcioniše samo ukoliko postoji strana misija na Kosovu.

Gaši je pozvao kosovske institucije da ne odobre izvršna ovlašćenja Euleksu, tvrdeći da bi od sada Euleks trebalo da ima samo savetodavnu ulogu.Ostale vesti

Smrt na putu za „Srbiju nade“: Momčilo više ništa ne mora
Momčilo Vučković iz sela Donja Budriga na Kosovu umro je u 43. godini, u utorak popodne, u Kliničkom centru u Prištini. Fatalnu povredu glave zadobio je na putu za miting Srpske napredne stranke u Beogradu pod nazivom „Srbija nade“.
  • 05.06.2023
Obgrljeni Sveti Arhangeli kod Prizrena
Skoro hiljadu roditelja srpske dece sa Кosova juče je poslalo svoje najdraže da, usred strahova i najavljenog haosa, u Prizrenu pronađu nešto važno za sebe i sve nas.
  • 05.06.2023
Štampa na nemačkom o severu Kosova: Popuštati je pogrešno
Neredi na severu Kosova idu na ruku predsedniku Vučiću, ocenjuje minhenski Zidojče cajtung. A švajcarski Noje Cirher cajtung piše da su se „protesti na Kosovu mogli predvideti“, ali i da „Kurtijeva igra nosi rizike“.
  • 31.05.2023
’’Nikog on ne sili na miting, ali kad te pogleda u oči...’’
Vladajuća stranka organizuje u petak u Beogradu „najveći skup ikada“. Opozicija tvrdi da se ljudi prisiljavaju da idu na taj miting, aktivisti SNS-a prave spiskove za odlazak autobusima, a neki su tamo krenuli i pešice.
  • 24.05.2023
Vorgučić: Ne verujem da su kapitalni projekti prioritet za aktuelna rukovodstva na severu
“Institucije Kosova, umesto da rade na poboljšanju standarda, više se trenutno bave pokazivanjem mišića na dominantno srpskom severu, čime pokušavaju da podignu nizak rejting”, rekao je izvršni direktor Radija Kim Isak Vorgučić za BUKA magazin.
  • 15.05.2023
Živ je Prizren, živo je srce naše

Kažu neki nema Srba u Prizrenu, nema pravoslavnih u Prizrenu – kako nema?! Tamo gde se služi Sveta liturgija, gde god se okupljamo, gde je evharistija, gde je episkop sa sveštenicima i narodom – tu je cela crkva, ne samo prizrenska crkva, nego crkva božija, rekao je u besedi iguman Sava.

  • 08.05.2023