Vesti
Drugi pišu

Lokalni izbori na Kosovu: Ko koga (ne) zastrašuje

Uoči lokalnih izbora, sve su učestalije pretnje i pritisci na srpske političke predstavnike na Kosovu koji ne pripadaju Srpskoj listi, navode analitičari. Sa druge strane, predstavnici Srpske liste ocenjuju da je reči o izmišljotinama onih koji nemaju šta drugo da ponude građanima.
Lokalni izbori na Kosovu: Ko koga (ne) zastrašuje
Lokalni izbori (Foto arhiva Kim)

Analitičar Ranđel Nojkić rekao je da je potpuno jasno ko vrši pritisak i zašto – Srpska lista, a da u svemu tome postoji podrška Beograda, “što Srpska lista maksimalno koristi”.

“Zna se da je na Kosovu u opticaju veliki novac, nema velike kontrole oko trošenja i normalno je da je strah od toga da će, kad dođu nove strukture, početi da istražuju i, kako to obično biva, optužuju jedni druge i podnose prijave”, rekao je Nojkić za radio Slobodna Evropa i naveo da su kosovski Srbi i te kako zavisni od Beograda i primorani su da ga slušaju.

Prema njemu, Srpska lista je napravila dvovlašće, odnosno da su oni koji su u srpskim i u kosovskim političkim institucijama. “Ljudi su i u jednoj i u drugoj vlasti da bi upravo mogli da manipulišu i da ljudima zagorčavaju život. Prema tome, oni koji nisu u tim krugovima su izloženi pritiscima i njihova egzistencija je pod velikim znakom pitanja”, kazao je Nojkić.

Rada Trajković koja je godinama nakon rata na Kosovu bila jedna od vodećih političkih predstavnika Srba na Kosovu rekla je da je doživela i da joj se oduzme pravo da obavlja posao lekara.

“Imala sam informaciju da je bio zadatak da se uklonim sa političke scene Kosova i Metohije i ja sam to, uz snagu i podršku koju sam imala, sve istrpela do današnjeg dana”, kazala je ona.

Trajkovićeva dodaje da je Srpskoj listi danas dozvoljeno da koristi “sva sredstva u smislu progona neistomišljenika”.

“To su trenutno fizički napadi, odstranjivanje sa radnih mesta, pretnje, ucene i koriste se najčešće institucije koje, nažalost, još održavaju veze sa Beogradom kao što su zdravstvene, obrazovane, socijalne, koje vitalno drže život Srba na tom prostoru”, kaže Trajkovićeva.

Poslanik Srpske liste i šef kancelarije za saradnju sa medijima i civilnim sektorom, Igor Simić navodi das u ovakve optužbe izmišljotine. U pismenom odgovoru za Radio slobodna Evropa, Simić je kazao da se Srpska lista svakog dana bori da unapredi položaj Srba na Kosovu, što je posao koji zahteva puno rada i vremena.

“Stoga, nemam vremena da komentarišem ovakve izmišljotine i nebuloze kojim neko pokušava da se reklamira u kampanji napadajući Srpsku listu, pošto nisu u stanju da građanima za izbore ponude program, već samo mržnju, laži i obmane”, napisao je Simić.

Izborna posmatračka misija Evropske unije je u konačnom izveštaju o prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu utvrdila da je tokom kampanje u okviru zajednice kosovskih Srba “kampanju narušilo učestalo zastrašivanje, kao i slučajevi nasilja unutar zajednice nad kandidatima i biračima, kao i nedovoljno reagovanje policije i ostalih organa za sprovođenje zakona”.

“Ovo je uključivalo i pritisak na pojedinačne kandidate da se povuku i učestale nasilne incidente u Leposaviću, konkretno usmerene na političke partije i kandidate koji osporavaju dominantnost Srpske liste”, ističe se u izveštaju.Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

  • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
  • 15.03.2023
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

  • 10.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
  • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
  • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

  • 25.02.2023