Vesti
Drugi pišu

Lokalni izbori na Kosovu: Ko koga (ne) zastrašuje

Uoči lokalnih izbora, sve su učestalije pretnje i pritisci na srpske političke predstavnike na Kosovu koji ne pripadaju Srpskoj listi, navode analitičari. Sa druge strane, predstavnici Srpske liste ocenjuju da je reči o izmišljotinama onih koji nemaju šta drugo da ponude građanima.
Lokalni izbori na Kosovu: Ko koga (ne) zastrašuje
Lokalni izbori (Foto arhiva Kim)

Analitičar Ranđel Nojkić rekao je da je potpuno jasno ko vrši pritisak i zašto – Srpska lista, a da u svemu tome postoji podrška Beograda, “što Srpska lista maksimalno koristi”.

“Zna se da je na Kosovu u opticaju veliki novac, nema velike kontrole oko trošenja i normalno je da je strah od toga da će, kad dođu nove strukture, početi da istražuju i, kako to obično biva, optužuju jedni druge i podnose prijave”, rekao je Nojkić za radio Slobodna Evropa i naveo da su kosovski Srbi i te kako zavisni od Beograda i primorani su da ga slušaju.

Prema njemu, Srpska lista je napravila dvovlašće, odnosno da su oni koji su u srpskim i u kosovskim političkim institucijama. “Ljudi su i u jednoj i u drugoj vlasti da bi upravo mogli da manipulišu i da ljudima zagorčavaju život. Prema tome, oni koji nisu u tim krugovima su izloženi pritiscima i njihova egzistencija je pod velikim znakom pitanja”, kazao je Nojkić.

Rada Trajković koja je godinama nakon rata na Kosovu bila jedna od vodećih političkih predstavnika Srba na Kosovu rekla je da je doživela i da joj se oduzme pravo da obavlja posao lekara.

“Imala sam informaciju da je bio zadatak da se uklonim sa političke scene Kosova i Metohije i ja sam to, uz snagu i podršku koju sam imala, sve istrpela do današnjeg dana”, kazala je ona.

Trajkovićeva dodaje da je Srpskoj listi danas dozvoljeno da koristi “sva sredstva u smislu progona neistomišljenika”.

“To su trenutno fizički napadi, odstranjivanje sa radnih mesta, pretnje, ucene i koriste se najčešće institucije koje, nažalost, još održavaju veze sa Beogradom kao što su zdravstvene, obrazovane, socijalne, koje vitalno drže život Srba na tom prostoru”, kaže Trajkovićeva.

Poslanik Srpske liste i šef kancelarije za saradnju sa medijima i civilnim sektorom, Igor Simić navodi das u ovakve optužbe izmišljotine. U pismenom odgovoru za Radio slobodna Evropa, Simić je kazao da se Srpska lista svakog dana bori da unapredi položaj Srba na Kosovu, što je posao koji zahteva puno rada i vremena.

“Stoga, nemam vremena da komentarišem ovakve izmišljotine i nebuloze kojim neko pokušava da se reklamira u kampanji napadajući Srpsku listu, pošto nisu u stanju da građanima za izbore ponude program, već samo mržnju, laži i obmane”, napisao je Simić.

Izborna posmatračka misija Evropske unije je u konačnom izveštaju o prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu utvrdila da je tokom kampanje u okviru zajednice kosovskih Srba “kampanju narušilo učestalo zastrašivanje, kao i slučajevi nasilja unutar zajednice nad kandidatima i biračima, kao i nedovoljno reagovanje policije i ostalih organa za sprovođenje zakona”.

“Ovo je uključivalo i pritisak na pojedinačne kandidate da se povuku i učestale nasilne incidente u Leposaviću, konkretno usmerene na političke partije i kandidate koji osporavaju dominantnost Srpske liste”, ističe se u izveštaju.Ostale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021