Vesti
Drugi pišu

Lidington: Ključan nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Ministar u Vladi Velike Britanije zadužen za Evropu Dejvid Lidington izjavio je da je ključno da briselski dijalog bude nastavljen i da Britanija želi da Srbija i Kosovo udvostruče napore ka daljim sporazumima.
Lidington: Ključan nastavak dijaloga Beograda i Prištine
Dejvid Lidington (Foto BBC)


"Podržavamo dosadašnje napore u dijalogu, ali želimo da vidimo i Srbiju i Kosovo da udvoistruče napore ka daljim sporazumima. Proširenje Evropske unije nosi u sebi pretpostavku da na kraju Srbija i Kosovo pronađu način da žive jedni pored drugih", kazao je Lidington za današnji Blic.

Upitan da li će Srbija na kraju evrointegracija morati da prizna Kosovo, Lidigton je rekao da je u otvaranju procesa pridruživanja EU zapisano da treba da postoje dobri odnosi sa susedima i da zato Srbija "treba da ih ima sa svima, uključujući i Kosovo".

Britanski ministar rekao je da ne može da predvidi tačan datum otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU, ali je dodao da veruje da je poglavlje 35 (o Kosovu) blizu završetka.

Komentarišući odbijanje Srbije da nametne sankcije Rusiji i odnose sa Ruskom Federacijom, britanski ministar rekao je da Srbija ima znatno veću robnu i trgovinsku razmenu sa EU nego sa Rusijom, sa kojom ima istorijske, kulturne i religijske veze.

"Zato i verujemo da je u interesu Srbije da nastavi sa evropskim integracijama, što će zahtevati dalje reforme", kazao je Lidington.Ostale vesti

RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021