Vesti
Drugi pišu

Kurti: Kosovu dati pravo da se priključi Albaniji

Osnivač pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da se taj pokret zalaže da Kosovo ima pravo da se priključi Albaniji i smatra da sporazum kojim se srpskoj manjini na Kosovu daju veća ovlašćenja znači korak protiv normalizacije i kapitulaciju pred "imperijalističkom silom Srbijom", prenosi portal Politiko.

Kurti: Kosovu dati pravo da se priključi Albaniji
Aljbin Kurti (Foto arhiva Kim)

Kurti, koga sajt Politiko opisuje kao "trn u oku" kosovskim vlastima, glasnog kritičara srpske vlasti i člana parlamenta koji ne preza da baci suzavac na protivničke poslanike kako bi im poslao poruku, u intervju za evroopskog izdanje tog portala, kaže da kosovski ustav sada ne dopušta priključenje "nekoj drugoj zemlji".

"Voleli bismo da to uradimo na miran i demokratski način, za razliku od našeg otcepljenja, koje su velike sile sprovele na nasilan način", rekao je Kurti.

Kurti za Srbiju kaže da je "mala imperijaistička sila na Balkanu" koja kontinuirano pokušava da podeli Kosovo na dva dela, te da, kako je rekao, zvanični Beograd imitira jednu od velikih imperijalističkih sila - Rusiju.

Upitan šta misli zbog čega aktuelna vlast pristaje na sporazum o normalizaciji,Kurti odgovara da je to iz dva razloga - korumpiranosti i podređenosti.

"Oni su isuviše korumpirani da bi bili slobodni kao političari i pošteni prema svom narodu. Pokorni su i poslušni prema međunarodnoj zajednici, koja toleriše njihovu korupciju, jer očito imaju neke više ciljeve kao što je stabilnost", ističe Kurti, dodavši da je reč o "srećnom braku iz interesa".

Drugi razlog je, navodi on, kompleks podređenosti koji kosovski političari imaju prema Briselu i Beogradu.

Na pitanje šta bi bili "normalni" odnosi Beograda i Prištine, on odgovara da bi "normalno" Kosovo značilo izbacivanje vladajuće političke elite iz vlade i postizanje suvereniteta i ekonomskog razvoja.

"Normalno" za Srbiju bi, prema njegovim rečima, značilo da se ona suoči sa svojom krivičnom prošlošću i da ne uzdiže lidera SRS Vojislava Šešelja koji se, kako Kurti kaže, nekada suprotstavljao bivšem predsedniku Slobodanu Miloševići optuživši ga da je preblag prema Albancima, Bošnjacima i Hrvatima.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021