Vesti
Drugi pišu

Kostić traži popis stanovništva u Opštini Gračanica

Vlada Kosova razmatra mogućnost da u srpskim opštinama na severu Kosova omogući popis stanovništva. Gradonačelnik Gračanice traži da se popis održi i u ovoj opštini.
Kostić traži popis stanovništva u Opštini Gračanica
Gračanica (Foto arhiva Kim)

Kosovski ministar rada i socijalnog staranja Arban Abraši kazao je za BIRN da će nacrt predloga uskoro biti dostavljen Skupštini Kosova koja bi ga razmatrala.

Prema Abašijevim rečima popis stanovništva obuhvatio bi četiri opštine na severu – Severnu Mitrovicu, Zubin Potok, Zvečan i Lepsavić.

Gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić nezadovoljan je ovom odlukom.

Kako je za BIRN izjavio njegov savetnik Fatimir Šeholi, Kostić je nedavno uputio pismo Vladi Kosova, Eurostatu, Asocijaciji kosovskih opština i predstavnicima međunarodne zajednice u nastojanju da se i Opština Gračanica uključi u održavanje popisa.

Početkom aprila Kostić je za BIRN rekao da je zbog bojkota popisa iz 2011. godine nastao problem u ovoj opštini.
Naime, zbog malog broja popisanih, Vlada Kosova izdvaja manji budžet za ovu opštinu koji nije u skladu sa brojem stanovnika.

Popis stanovništa koji je održan na Kosovu pre pet godina bojkotovala je većina stanovništva iz srpske zajednice.

Prema popisu iz 2011. godine na Kosovu živi 1,8 miliona građana, od toga 91 odsto čine Albanci, 3,4 odsto Srbi, a ostatak čine ostale zajednice, među kojima su Turci, Bošnjaci, Romi, Aškalije i Egipćani.

Iz evropske agencija za statistiku Eurostat su kazali da očekuju da će oni u procesu popisa u opštinama na severu dati neku vrstu međunarodnog motinoringa i tehničku podršku.

 Ostale vesti

„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021
Čestitka
Setimo se da je samo koju nedelju pre Bajdenove čestitke, zbog izborne pobede demokratskog predsedničkog kandidata u SAD, ozarenost ukrasila i mnoga lica na beogradskoj društvenoj sceni, posebno onoj politički emancipovanoj od „suverenističkog balasta“, piše u uvodniku novog Pečata Saša Francisti.
  • 12.02.2021
Nomen est omen: Prof. dr Stevan Baljošević
Nedavno je nastao zapis o lekarima sa Kosova i Metohije koje je pokosila opaka bolest. Svi oni i još neizbrojano mnogo lekara bili su studenti profesora Stevana Baljoševića. Pre bi se moglo reći da su bili đaci učitelja Steve. Jer, on je svedočio etiku lekarske struke - radio je časno, predano prenosio znanje i vaspitavao buduće lekare, piše Radmila Todić-Vulićević.
  • 10.02.2021
Sonja je ispunila kosovski zavet
Kada sam sretala Sonju u domu kulture, gde se stalno nešto događalo, komentarisale smo slike umetnika, pozorišne predstave, promocije knjiga, filmove. Ona je bila uvek prisutna kao intelektualka i kao Sonja Živojinova. Ali nisu oni nikada bili, niti su ličili na one parove koji će se naći na naslovnoj strani skupog časopisa, u kome na desetak strana razgovaraju s njima i slikaju ih u različitom ambijentu. Oni su uvek bili – mi, napisala je za Politiku Radmila Todić-Vulićević.
  • 04.02.2021
Sedam vekova Gračanice, ponos srpskog pravoslavlja
Manastir Gračanicu, jednu od najlepših srpskih srednjovekovnih sakralnih građevina, podigao je pre sedam stoleća kralj Milutin. Manastirske zidine čuvaju sećanje na slavnu ali i tužnu prošlost pravoslavaca.
  • 23.01.2021
Pavlović: Firme Radoičića i Veselinovića u 2019. zaradile 63 miliona evra
Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović rekla je u "Utisku nedelje" da su prihodi samo dve firme kontraverznih biznismena Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića bliskih vlastima u Srbiji, a koje popločavaju ulice u Beogradu, u 2019. godini iznosili 63 miliona evra i da je važno da se spomenu veze koje oni imaju u politici.
  • 19.01.2021