Vesti
Drugi pišu

Kostić traži popis stanovništva u Opštini Gračanica

Vlada Kosova razmatra mogućnost da u srpskim opštinama na severu Kosova omogući popis stanovništva. Gradonačelnik Gračanice traži da se popis održi i u ovoj opštini.
Kostić traži popis stanovništva u Opštini Gračanica
Gračanica (Foto arhiva Kim)

Kosovski ministar rada i socijalnog staranja Arban Abraši kazao je za BIRN da će nacrt predloga uskoro biti dostavljen Skupštini Kosova koja bi ga razmatrala.

Prema Abašijevim rečima popis stanovništva obuhvatio bi četiri opštine na severu – Severnu Mitrovicu, Zubin Potok, Zvečan i Lepsavić.

Gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić nezadovoljan je ovom odlukom.

Kako je za BIRN izjavio njegov savetnik Fatimir Šeholi, Kostić je nedavno uputio pismo Vladi Kosova, Eurostatu, Asocijaciji kosovskih opština i predstavnicima međunarodne zajednice u nastojanju da se i Opština Gračanica uključi u održavanje popisa.

Početkom aprila Kostić je za BIRN rekao da je zbog bojkota popisa iz 2011. godine nastao problem u ovoj opštini.
Naime, zbog malog broja popisanih, Vlada Kosova izdvaja manji budžet za ovu opštinu koji nije u skladu sa brojem stanovnika.

Popis stanovništa koji je održan na Kosovu pre pet godina bojkotovala je većina stanovništva iz srpske zajednice.

Prema popisu iz 2011. godine na Kosovu živi 1,8 miliona građana, od toga 91 odsto čine Albanci, 3,4 odsto Srbi, a ostatak čine ostale zajednice, među kojima su Turci, Bošnjaci, Romi, Aškalije i Egipćani.

Iz evropske agencija za statistiku Eurostat su kazali da očekuju da će oni u procesu popisa u opštinama na severu dati neku vrstu međunarodnog motinoringa i tehničku podršku.

 Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021