Vesti
Drugi pišu

"Kosovski lideri i ’ratni prijatelji’ u totalnoj panici"

Kosovski Specijaln suda je pokrenut i prva hapšenja se očekuju odmah posle novogodišnjih praznika, preneo je prištinski portal Gazeta ekspres.
Priština (Foto arhiva Kim)

"Kosovski lideri ili njihovi ratni prijatelji su u totalnoj panici. Kosovski lideri, počevši od predsednika, predsednika skupštine, premijera i bivših zvaničnika iz ratnog perioda, svesni su da su spremne prve optužnice od strane Tužilaštva specijalnog suda", prenosi list, navodi se u Unmikovom pregledu štampe.

Neimenovani izvor, blizak liderima, rekao je tom portalu da se prva hapšenja očekuju u januaru.

Predstavnici udruženja ratnih veterana OVK pokrenuli su peticiju kojom traže proširenje nadležnosti Specijalnog suda i na podizanje optužnica protiv Srba.

Kako prenosi AP, oni od kosovske skupštine zahtevaju donošenje izmena i dopuna Zakona o specijalizovanim većima i specijalnom tužilaštvu jer, kako navode, trenutni diskriminiše borbu OVK.

Stupanjem na snagu Pravilnika o postupku i dokazima, sud za zločine u julu ove godine postao operativan što znači na nema pravnih prepreka za podizanje optužnica.

Prema pravilniku Suda, žrtve ratnih zločina na Kosovu moći će da učestvuju u suđenjima i da traže odštetu. Ukoliko stradanje žrtava bude potvrđeno presudom, Sud može naložiti osuđenima da im nadoknade štetu koju sudije odrede. Odluku da osuđenog obaveže da isplati odštetu, Sud može doneti na zahtev pravnih zastupnika žrtava ili na sopstvenu inicijativu. Pre nego što odrede visinu odštete, sudije mogu konsultovati veštake.Ostale vesti

Spomen ploča koja deli žrtve na Kosovu: Tri tačke za ’ostale’
Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice kod Prištine su 1. maja 1999. godine zauvek izgubili sina Nikolu (17) i ćerku Mariju (15), kada je NATO tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pogodio autobus Niš Ekspresa koji je prelazio preko mosta u mestu Lužane kod Podujeva. Podujevo se nalazi na oko 40 kilometara od Prištine.
  • 08.05.2021
„Čestitka” Aljbina Кurtija
Šta je u podeljenim i odvojenim nacionalnim, verskim i ideološkim svetovima svih ovih decenija na Кosovu i Metohiji imalo trunku iskrenosti? Gde se mogla čuti jednostavna ljudska prirodna i preko potrebna poruka da se obratiš drugima? Кako se, makar, jednog jedinog dana mogla osetiti želja da je neko nekome poželeo: sreću, mir, blagostanje – pa čak i ljubav?
  • 04.05.2021
Svetlost, strah i poricanje
Na odeždama svetitelja sada piše OVК (Oslobodilačka vojska Кosova), a na vrhu stene, nekoliko metara iznad isposnice, postavljena je nova zastava Republike Albanije
  • 03.05.2021
EU: Non pejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju
Nakon što su Nemačka i Francuska demantovale da stoje iza non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja koji je u ponedeljak uveče objavila Koha, od istog se distancirala i Evropska unija.
  • 28.04.2021
Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021