Vesti
Drugi pišu

Kosovski istoričari traže od oca Save izvinjenje za "genocid"

Predsedništvo Udruženja kosovskih istoričara „Ali Hadri“, ogranak u Dečanima, oštro reaguje na izjave igumana manastira Visoki Dečani, oca Save Janjića, koji, kako navode, služi u albanskom pravoslavnom manastiru Dečani, manastiru koji su, kako dalje navode, uzurpirali srpski okupatori – od srednjovekovnog perioda. Izjava je sinoć data u Dnevniku informativnog programa Glasa Amerike.
Kosovski istoričari traže od oca Save izvinjenje za
Manastir Visoki Dečani (Foto Helikim)

U intervjuu za Glas Amerike, Iguman Janjić, pozivajući se između ostalog na nedavni rat na Kosovu, izjavio je: „Tokom rata manastir je pomagao albanskim građanima.“

„To nije tačno i ne odražava stvarnost. Manastir Dečani je tokom oslobodilačkog rata na Kosovu igrao negativnu ulogu i izveo antialbanske akcije. Podsećamo igumana Janjića da su još uvek sveže u našem sećanju crkvene službe u kojima su najviši poglavari manastira Visoki Dečani u ovom hramu okadili i poprskali svetom vodicom stotine srpskih paravojnih snaga koji su nakon toga počinili najteža krivična dela nad Albancima iz Dečana i okoline, ali i šire“, piše u reakciji.

Takođe je izjavio: „Manastir Visoki Dečani pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi“. Neistina je da manastir Dečani pripada srpskoj crkvi, već je manastir Dečani verski hram pravoslavnih Albanaca, koji je obnovljen na temeljima ilirsko-dardanijskog hrama, a manastir je sagradio Fra Vita Kuči (Fra Vita Kuçi) na zemlji Hake Kućija (Haka Kuçi) iz Dečana.

„Ovaj hram Albanaca zauzimaju srpski okupatori na čelu sa Stefanom Urošem III, Milutinovim sinom i ocem Stefana Dušana. U odnosima iz XVII veka, fra Kurbin, rimski papa, ne samo da opisuje manastir Dečani, on ističe da je u manastiru Dečani sreo albanske sveštenike“, piše u reakciji.

Između ostalog iguman Janjić je naglasio da: „Imamo kosovske dokumente, poštujemo kosovske zakone“. Potpuna drskost se vidi u ovim javnim izjavama, jer iguman Janjić ne poznaje i ne poštuje zakone Kosova, jer da je prihvatio novu realnost na Kosovu, našu država bi nazivao Republikom Kosovo, a ne kao „Kosovo i Metohija“.

Rukovodstvo ogranka „Ali Hadri“ u Dečanima, poziva igumana Janjića da povuče svoje izjave i izvini se za genocid koji su srpska država i narod počinili nad kosovskim Albancima iz Dečana.

„Takođe, tražimo od Igumana da se povuče od toga da provocira bezbednosnu situaciju u Dečanima, jer imanja i preduzeća Apiko i Iliria ne pripadaju manastiru Dečani, već imanja pripadaju ovim preduzećima i opštini Dečani. Podsećamo Savu i njegove podređene da nema Albanaca koji će preneti imovinu i preduzeća „Apiko“ i „Ilirija“ u vlasništvo manastira Dečani, jer je za nas odluka Ustavnog suda Republike Kosovo iz 2016. godine, neprihvatljiva i nesprovodiva zato što ovaj dokument legitimiše odluke iz Miloševićevog vremena nasilnih mera“, kažu istoričari.Ostale vesti

Sapun i voda najdelotvorniji u borbi protiv koronavirusa
Bez obzira na to što ste verovatno umorni od pranja ruku, ne odustajte. Svet se oslanja na svakog od nas da će nastaviti to da radi u borbi protiv koronavirusa, štiteći sebe i druge.
  • 26.03.2020
Vanredni izbori ili novi mandat za Samoopredeljenje?
Predsednik Kosova Hašim Tači ima dve mogućnosti nakon pada Kurtije vlade - raspisivanje vanrednih izbora ili imenovanje novog mandatara koga po Ustavu treba da predloži Samoopredeljenje, piše Koha.
  • 26.03.2020
Zašto ste ubili grad
Masa vođena kosovskom policijskom službom precizno je pronalazila mete i ciljeve, od kuće do kuće, od stana do stana, izbacivani su, prebijani i ubijani ljudi.
  • 19.03.2020
Na sednici Skupštine Kosova, održanoj u ponedeljak 2. marta, na kojoj se raspravljalo o ukidanju taksi na uvoz robe iz Srbije i BIH, niko od poslanika “Srpske liste” nije zatražio reč kako bi izneo svoj stav po tom pitanju. Oni su nakon prvih izlaganja predsednika parlamentarnih grupa, čak napustili sednicu.
  • 05.03.2020
Kurti razmatra mogućnost smene Tačija
Kosovski premijer Aljbin Kurti obavestio je predsednicu kosovske Skupštine Vjosu Osmani o sadržaju pisama Hašima Tačija i bivšeg sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena, iz kojih se uočava pravo Kfora da odlučuje o svim aktivnostima kosovskih snaga bezbednosti na severu Kosova. Zbog toga, Kurti spominje zakonsku mogućnost razrešenja kosovskog predsednika Hašima Tačija.
  • 26.02.2020
’’Večiti buntovnik nije timski igrač’’
Pre par godina je "večiti buntovnik" Aljbin Kurti u parlamentu bacao suzavac, a sada borac protiv establišmenta treba da vodi vlast na Kosovu.
  • 04.02.2020