Vesti
Drugi pišu

Kosovska vlada ne zna vrednost stranih investicija na severu

Kosovske vlasti nemaju informaciju o visini međunarodnih investicija u četiri severne opštine Kosova u kojima Srbi čine većinu, piše Koha ditore.
Kosovska vlada ne zna vrednost stranih investicija na severu
Trepča (Foto arhiva Kim)

Prema navodima ministarke trgovine i industrije Hikmete Bajrami, oni nemaju ni informacije o broju stranih kompanija i sektorima u koje se najviše ulaže u toj oblasti.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, tokom vikenda, ministarka Bajrami je rekla da je politička situacija uticala na investitore da ne pokazuju interesovanje za taj deo.

"Postoje investitori koji mogu da ulažu na sever, ali nemam informacije kako bih navela da je određena kompanija ’X’ investirala na sever. Neka ulaganja tamo postoje, ali možda zbog situacije, politička situacije, niko nikada nije pitao za investitore. Oni (investitori), kad dođu da se sastanu sa nama, obično se interesuju za fiskalnu politiku i kako da zaštite svoje interese", rekla je Bajrami.

Predstavnici poslovne zajednice kažu da su, na osnovu kontakata sa stranim investitorima, shvatili da postoji interesovanje nekih firmi iz Srbije, Rusije i Kine da investiraju u toj oblasti, ali nemaju informaciju o tome da li je ulaganja bilo ili ne.

Agim Šahini, direktor Kosovske poslovne alijanse za Radio Slobodna Evropa rekao je da su nesprovođenje zakona širom Kosova i dugi proces dijaloga između Prištine i Beograda u Briselu, razlog za nedostatak informacija o investicijama i ekonomskom razvoju, ali i privrednim subjekatima na delu.

"Sa ovim dijalogom koji traje poslednjih godina, u severnom delu Kosova imamo laganu secesiju. To potvrđuje činjenica da vladine institucije nemaju evidenciju o stranim investicijama. Prema tome, tu nema reda i zakona", rekao je Šahin.

Iako ne postoji podatak iz koje zemlje potiču strani investitori u severnim opštinama Kosova, Srbija dosledno sprovodi niz projekata.

Nedavno je Vlada Srbije najavila realizaciju "Sunčane doline", uz izgradnju više stotina kuća, namenjenih raseljenima koji trenutno žive u Srbiji. Tokom posete predsednika Kine Si Đinpinga Beogradu, obećana je kineska donacija od 2,4 miliona evra za ovaj projekat.

Prosečni godišnji iznos stranih investicija, prema podacima Centralne banke Kosova, u periodu 2009-2013. bio je 400 miliona evra, ali je u 2014. spao na samo 151 milion. U 2015. godini strane investicije su iznosile oko 320 miliona evra.

Na Kosovu od 2013. godine funcioniše Fond za razvoj za severa Kosova, u koji je do sada prikupljeno 10 miliona evra od dva carinska punkta u tom delu. Od te sume, oko šest miliona je upotrebljeno za projekte čija je realizacija u toku.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021