Vesti
Drugi pišu

Kosovo postalo član Stalnog arbitražnog suda

Kosovo  je postalo 121. član Stalnog arbitražnog suda u Holandiji, "uprkos naporima Srbije" da blokira ovo učlanjenje, saopštio je juče kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj.
Kosovo postalo član Stalnog arbitražnog suda
Zgrada Suda u Hagu (Foto wikipedia.org)

Članstvo Kosova u ovom sudu kosovsko ministarstvo spoljnih poslova je prethodno najavljivalo za januar 2016. Međutim, do učlanjenja nije došlo, jer, kako su tada preneli prištinski mediji, Kosovo nije imalo podršku SAD, ili drugih zemalja Kvinte.

"Dobra vest za Kosovo. Naša država postala je 121. članica Stalnog arbitražnog suda sa sedištem u Holandiji. Uprkos naporima Srbije da blokira ovaj proces, od januara, danas je potvrđeno, glasovima država - zvanično prihvatanje Kosova u ovu organizaciju. Hvala državama za glasanje i kosovskim diplomata za lobiranje. Dobra koordinacija sa partnerima donela je diplomatske rezultate", napisao je Hodžaj na svom Fejsbuk profilu.

Iako je kosovska diplomatija dokumente o pristupanju Stalnom arbitražnom sudu holandskom MSP-u uputila, u novembru 2015, uz najavu da će Kosovo u januaru 2016. postati član ovog suda, to se nije dogodilo. Razlozi zbog čega nije došlo do članstva nisu saopšteni, ali su kosovski mediji preneli da je "Kosovo izgubilo prvu diplomatsku bitku u 2016.", te da nije uspelo da se učlani, jer "za ovo članstvo nije imalo nikakvu podršku SAD, ili drugih zemalja Kvinte.

Stalni arbitražni sud je međuvladina organizacija sa 117 zemalja članica i bavi se arbitriranjem sporova među državama, a pruža usluge rešavanje sporova koji uključuju zemlje, državne entitete, međuvladine organizacije i privatna lica. Srbija je postala članica ovog suda 2006. godine, dok je 2014. u ovom sudu dobila takozvanu nacionalnu stolicu.Ostale vesti

Štampa na nemačkom o severu Kosova: Popuštati je pogrešno
Neredi na severu Kosova idu na ruku predsedniku Vučiću, ocenjuje minhenski Zidojče cajtung. A švajcarski Noje Cirher cajtung piše da su se „protesti na Kosovu mogli predvideti“, ali i da „Kurtijeva igra nosi rizike“.
  • 31.05.2023
’’Nikog on ne sili na miting, ali kad te pogleda u oči...’’
Vladajuća stranka organizuje u petak u Beogradu „najveći skup ikada“. Opozicija tvrdi da se ljudi prisiljavaju da idu na taj miting, aktivisti SNS-a prave spiskove za odlazak autobusima, a neki su tamo krenuli i pešice.
  • 24.05.2023
Vorgučić: Ne verujem da su kapitalni projekti prioritet za aktuelna rukovodstva na severu
“Institucije Kosova, umesto da rade na poboljšanju standarda, više se trenutno bave pokazivanjem mišića na dominantno srpskom severu, čime pokušavaju da podignu nizak rejting”, rekao je izvršni direktor Radija Kim Isak Vorgučić za BUKA magazin.
  • 15.05.2023
Živ je Prizren, živo je srce naše

Kažu neki nema Srba u Prizrenu, nema pravoslavnih u Prizrenu – kako nema?! Tamo gde se služi Sveta liturgija, gde god se okupljamo, gde je evharistija, gde je episkop sa sveštenicima i narodom – tu je cela crkva, ne samo prizrenska crkva, nego crkva božija, rekao je u besedi iguman Sava.

  • 08.05.2023
Izbori na severu Kosova: Bojkot, kontejneri i duge cevi
U nedelju će verovatno tek šačica birača glasati na lokalnim izborima na severu Kosova, s obzirom da srpskih kandidata praktično i nema.
  • 22.04.2023
Ko će žrtvama platiti odštetu koju od Kosova traži Specijalni sud u Hagu?
Vlada Kosova, čini se, nema konkretan plan za eventualnu odštetu žrtvama u slučaju Saljiha Mustafe, bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kojeg je Specijalni sud u Hagu osudio za ratne zločine.
  • 19.04.2023