Vesti
Drugi pišu

Kosovo ipak član Svetske carinske organizacije

“Pridruživši joj se januara 2017. godine, Kosovo je 181. članica Svetske carinske organizacije", saopšteno je iz Carine Kosova.

Kosovo ipak član Svetske carinske organizacije
Ilustracija (Foto Kim)

Nakon saopštenja Vlade Srbije da će Savet Svetske carinske organizacije sredinom 2018. razmotriti pristupanje Kosova u ovu međunarodnu organizaciju, te da je do tada status Kosova „sporan“ i „zamrznut“, oglasila se i kosovska carina. Navode srpske vlade posredno demantuje.

Saopšten je i novi detalj. Kosovo je učestvovalo na zasedanju Saveta na kojem je, kako je navela Vlada Srbije, odlučeno da se formira radna grupa koja bi se bavila pristupanjem Kosova ovoj organizaciji.

Ipak, iz kosovske carine ne navode da je ovakva odluka i donesena, već ističu da je Kosovo učestvovalo na izborima za Generalnog sekretara organizacije "kao i druge članice".

"Carina Kosova, pod vođstvom generalnog direktora Bahrija Beriše, 14. i 15. decembra 2017., prisustvovala je sastanku Saveta Svetske carinske organizacije, koji je održan u Briselu. Na ovom sastanku, pored ostalih pitanja i razgovora o carinskim interesima svetskih carinskih zajednica, izabran je Generalni sekretar Svetske carinske organizacije, a Kosovo je učestvovalo u izboru, uz ostale članice Svetske carinske organizacije. Osim generalnog direktora, sastanku SCO-a, prisustvovao je i ambasador Kosova u Briselu, Bernard Nikaj. Kosovo je 181. članica SCO-a, pridruživši joj se januara 2017.," stoji u kratkom saopštenju iz Carine Kosova.

 Ostale vesti

Spomen ploča koja deli žrtve na Kosovu: Tri tačke za ’ostale’
Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice kod Prištine su 1. maja 1999. godine zauvek izgubili sina Nikolu (17) i ćerku Mariju (15), kada je NATO tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pogodio autobus Niš Ekspresa koji je prelazio preko mosta u mestu Lužane kod Podujeva. Podujevo se nalazi na oko 40 kilometara od Prištine.
  • 08.05.2021
„Čestitka” Aljbina Кurtija
Šta je u podeljenim i odvojenim nacionalnim, verskim i ideološkim svetovima svih ovih decenija na Кosovu i Metohiji imalo trunku iskrenosti? Gde se mogla čuti jednostavna ljudska prirodna i preko potrebna poruka da se obratiš drugima? Кako se, makar, jednog jedinog dana mogla osetiti želja da je neko nekome poželeo: sreću, mir, blagostanje – pa čak i ljubav?
  • 04.05.2021
Svetlost, strah i poricanje
Na odeždama svetitelja sada piše OVК (Oslobodilačka vojska Кosova), a na vrhu stene, nekoliko metara iznad isposnice, postavljena je nova zastava Republike Albanije
  • 03.05.2021
EU: Non pejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju
Nakon što su Nemačka i Francuska demantovale da stoje iza non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja koji je u ponedeljak uveče objavila Koha, od istog se distancirala i Evropska unija.
  • 28.04.2021
Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021