Vesti
Drugi pišu

Kosovo i bez preambule po Ustavu ostaje deo Srbije

U javnosti se uveliko spekuliše o zahtevima Evropske unije da Srbija briše iz svog Ustava preambulu, kojom se Kosovo i Metohija definišu kao sastavni deo Srbije, što pravni i politički stručnjaci unapred ocenjuju neprihvatljivim.
Kosovo i bez preambule po Ustavu ostaje deo Srbije
Priština (Foto arhiva Kim)

Srbija bi prema Akcionom planu za Poglavlje 23 do 2018. godine trebalo da izvrši određene izmene Ustava, koje se tiču najviših pravosudnih organa, a najviše pažnje zasad privlači pitanje preambule o Kosovu.

Profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Vladan Petrov ističe da spada u protivnike njenog uklanjanja, i da bi o njenom eventualnom brisanju morali da se izjasne građani Srbije na referendumu.

„U našem Ustavu, bez obzira na sve druge promene, treba da stoji preambula u kojoj će vrlo jasno biti istaknuto da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije“, kaže Petrov za Tanjug.

On, međutim, ističe da čak i kad bi došlo do brisanja preambule, „Kosovo i Metohija bi u ustavno-pravnom smislu ostali deo naše države, jer je tako zapisano u normativnom delu Ustava“.

Prema njegovim rečima, kada bi se menjala preambula, postupak za promenu Ustava bi zahtevao da neko od ovlašćenih predlagača, kao što su Vlada, predsednik Republike, najmanje jedna trećina narodnih poslanika ili namanje 150.000 birača pokrenu postupak za promenu Ustava.

Zatim bi se, kako je naveo, išlo na usvajanje predloga za promenu Ustava, zatim izradu Nacrta akta za promenu Ustava i na njegovo usvajanje u Narodnoj skupštini dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika.

"Posle toga moralo bi da bude raspisan ustavotvorni referendum, jer bi, o promeni preambule, po Ustavu, morali da se izjasne građani Srbije", rekao je Petrov.

Politički analitičar Branko Radun ukazuje da bi brisanje preambule iz Ustava bilo vrlo loše za Srbiju jer bi se, kako je ukazao, poslala poruka da se „na neki način dižu ruke od Kosova“.

„Preambula sama po sebi nam nije donela neku jaču poziciju u pregovorima oko statusa Kosova, niti bi njen nedostatak ili izbacivanje nešto dramatično promenilo u statusu Kosova i statusu Srba na Kosovu, ali, ipak, ona ima značaj političke poruke od dalekosežnog značaja“, naglasio je Radun.

Njeno izbacivanje bi dovelo do uticaja na "stanje svesti" srpskog društva u smislu da na neki način diže ruke od Kosova, naveo je analitičar.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da SRS smatra da uopšte nema potrebe da se sada menja Ustav i da je apsolutno protiv izbacivanja preambule u kojoj se govori o Kosovu.

Poslanica Demokratske stranke Nataša Vučković kaže da je za tu stranku presudno da zakoni koje usvajamo i Ustav budu slika stvarnog stanja.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021