Vesti
Drugi pišu

Kosovo i Albanija vratili deo svojih građana iz Sirije

Kosovo i Albanija su zajedničkom akcijom vratili nekoliko građana iz ratnih zona u Siriji, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja.
Kosovo i Albanija vratili deo svojih građana iz Sirije
Svečlja sa povratnicima iz Sirije (Foto Fejsbuk@XhelalSveçla)

Vraćena su dva kosovska državljanina, napisao Svečlja na svom Fejsbuk nalogu.Sa druge strane, vlasti iz Albanije su saopštile da je vraćeno njihovih 13 državljana, četiri žene i devetoro dece.

Svečlja je u obraćanju sa aerodroma u Prištini rekao da će kosovske vlasti i u budućnosti sarađivati sa vlastima iz Albanije u ovakvim akcijama.

„Naši timovi različitih profila imaju mnogo posla oko rehabilitacije pojedinaca i one koji su radikalni da ih deradikalizujemo, da budu deo našeg društva, posebno deca koja nisu kriva za situaciju u kojoj se nalaze“, rekao je Svečlja.

Ova akcija je sprovedena uz podršku Sjedinjenih Država (SAD).

Kosovske vlasti su jula prošle godine iz Sirije vratile 11 građana, uključujući žene i decu.

Prethodno je u aprilu 2019. vraćeno 110 državljana Kosova, žene, deca i četiri navodna borca iz militantne grupe takozvane Islamske države.

Od 2012. godine, oko 400 građana Kosova otišlo je da se bori u Siriju i Irak na strani takozvane Islamske države.Ostale vesti

Dilema oko statusa kandidata za EU
Šta Zapadni Balkan može da očekuje na samitu EU koji se održava krajem ove sedmice? Da li će te zemlje na putu ka EU prestići Ukrajina i Moldavija? Evo nekih izvoda iz nemačke štampe.
  • 21.06.2022
Šolc izoštrio poruke, Vučić navodno iznenađen
Nešto optimizma oko "evropske perspektive" palo je u senku suprotstavljenih stavova kancelara Šolca i predsednika Vučića o Kosovu i sankcijama protiv Rusije, kažu sagovornici DW.
  • 11.06.2022
Most preko Bojane će spojiti Crnu Goru i Albaniju
Plan Albanije i Crne Gore je da zajednički do 2024. godine izgrade most preko reke Bojane (alb. Buna), koji će spajati Ulcinj - najjužniju crnogorsku opštinu i letovalište Velipolje u Albaniji.
  • 10.06.2022
Vučić i Rama – od varnica do prijateljstva
Nekada je bio "poštovani Edi Rama", a danas "Edi" – tako se tokom godina razvijao odnos Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i premijera Albanije Edija Rame.
  • 26.05.2022
Aleksinac: Ovacije za mlade glumce ansambla iz Prištine
Na ZIPO festivalu je sinoć odigrana poslednja ovogodišnja takmičarska predstava. Završetak smotre kako se samo može poželeti: za kraj puna pozornica mladih glumaca i dece u obostranoj želji da se ovaj događaj ovekoveči fotografijom i selfijem.
  • 26.05.2022
Ništa nije izgubljeno dok se čuje crkveno zvono
„Ovo je dan naše radosti i sabiranja i dan našeg neodustajanja”, kaže ispred Hrama Svetog Nikole u Prištini Radmila Vulićević. Ona je pisac i hroničar Prištine i njenih stanovnika. Naizgled jedva hoda, a uvek stiže svuda gde ima pomena o gradu koji voli i bez kog ne može. Zna svako lice Prištine, naročito one koji dolaze u ovu crkvu.
  • 24.05.2022