Vesti
Drugi pišu

Kosovo i Albanija vratili deo svojih građana iz Sirije

Kosovo i Albanija su zajedničkom akcijom vratili nekoliko građana iz ratnih zona u Siriji, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja.
Kosovo i Albanija vratili deo svojih građana iz Sirije
Svečlja sa povratnicima iz Sirije (Foto Fejsbuk@XhelalSveçla)

Vraćena su dva kosovska državljanina, napisao Svečlja na svom Fejsbuk nalogu.Sa druge strane, vlasti iz Albanije su saopštile da je vraćeno njihovih 13 državljana, četiri žene i devetoro dece.

Svečlja je u obraćanju sa aerodroma u Prištini rekao da će kosovske vlasti i u budućnosti sarađivati sa vlastima iz Albanije u ovakvim akcijama.

„Naši timovi različitih profila imaju mnogo posla oko rehabilitacije pojedinaca i one koji su radikalni da ih deradikalizujemo, da budu deo našeg društva, posebno deca koja nisu kriva za situaciju u kojoj se nalaze“, rekao je Svečlja.

Ova akcija je sprovedena uz podršku Sjedinjenih Država (SAD).

Kosovske vlasti su jula prošle godine iz Sirije vratile 11 građana, uključujući žene i decu.

Prethodno je u aprilu 2019. vraćeno 110 državljana Kosova, žene, deca i četiri navodna borca iz militantne grupe takozvane Islamske države.

Od 2012. godine, oko 400 građana Kosova otišlo je da se bori u Siriju i Irak na strani takozvane Islamske države.Ostale vesti

Srbija - Kosovo: Šta sledi posle dogovora u Briselu?
Kako dogovor o tablicama postignut u Briselu ocenjuju Srbi, a kako Albanci? Šta kažu u Beogradu, a šta u Prištini? I šta se može očekivati dalje?
  • 25.11.2022
Berlin traži da Srbija i Kosovo reše spor
Nemačka vlada je pozvala vlasti u Srbiji i na Kosovu da međusobne napetosti reše konstruktivnim dijalogom. "Razočarani smo što dve strane nisu mogle da se dogovore o rešavanju aktuelne krize", rekao je portparol vlade u Berlinu Štefen Hebeštrajt.
  • 23.11.2022
Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština Kosova rešenje za problema sa ZSO
Usvajanje novog zakona pod nazivom "Zakon o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji", bilo bi rešenje za prevazilaženje višegodišnjeg ćorsokaka oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), piše u nedavno procurelom "non-pejperu" u koji je imao uvid portal prištinskog lista Koha.net.
  • 15.11.2022
Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu
Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving u intervjuu za Dojče vele ocenjuje koje su to prednosti, a koje mane nemačko-francuskog predloga rešenja za Kosovo i Srbiju.
  • 15.11.2022
Peca Popović: Dobrota nije privilegija jednog naroda
„Sve najlepše dolazi sa Kosova - najlepše pesme, najlepše boje, najlepši ukusi i najčasniji ljudi“, ovim rečima se pre nekoliko dana mitrovičkoj publici obratio jedan od najvećih muzičkih novinara na jugoslovenskim prostorima, Petar Peca Popović citirajući svog prijatelja, istoričara, profesora i diplomatu, Dušana Batakovića, kojem je obećao da će zajedno sa njim doći na Kosovo.
  • 12.11.2022
Nemačko-francuski predlog: najbolja moguća ponuda?
Nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema nije naišao na odobravanje u Beogradu. Da li je to ipak prilika za "kompromis" ili pre svega ponuda da "Srbija prizna realnost"?
  • 10.11.2022