Vesti
Drugi pišu

Kosovo i Albanija vratili deo svojih građana iz Sirije

Kosovo i Albanija su zajedničkom akcijom vratili nekoliko građana iz ratnih zona u Siriji, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja.
Kosovo i Albanija vratili deo svojih građana iz Sirije
Svečlja sa povratnicima iz Sirije (Foto Fejsbuk@XhelalSveçla)

Vraćena su dva kosovska državljanina, napisao Svečlja na svom Fejsbuk nalogu.Sa druge strane, vlasti iz Albanije su saopštile da je vraćeno njihovih 13 državljana, četiri žene i devetoro dece.

Svečlja je u obraćanju sa aerodroma u Prištini rekao da će kosovske vlasti i u budućnosti sarađivati sa vlastima iz Albanije u ovakvim akcijama.

„Naši timovi različitih profila imaju mnogo posla oko rehabilitacije pojedinaca i one koji su radikalni da ih deradikalizujemo, da budu deo našeg društva, posebno deca koja nisu kriva za situaciju u kojoj se nalaze“, rekao je Svečlja.

Ova akcija je sprovedena uz podršku Sjedinjenih Država (SAD).

Kosovske vlasti su jula prošle godine iz Sirije vratile 11 građana, uključujući žene i decu.

Prethodno je u aprilu 2019. vraćeno 110 državljana Kosova, žene, deca i četiri navodna borca iz militantne grupe takozvane Islamske države.

Od 2012. godine, oko 400 građana Kosova otišlo je da se bori u Siriju i Irak na strani takozvane Islamske države.Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

  • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
  • 15.03.2023
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

  • 10.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
  • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
  • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

  • 25.02.2023