Vesti
Drugi pišu

Kosovo: Dug put do nove vlade

Nakon 91% prebrojanih glasova od strane Centralne izborne komisije (CIK) Kosova, koalicija koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo zajedno sa još deset drugih stranaka, osvojila je 34,6% odsto glasova.
Kosovo: Dug put do nove vlade
Priština (Foto Kim)

Ovu koaliciju sledi Samoopredeljenje sa 26,7%, dok je koalicija između Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za novo Kosovo i "Alternative" osvojila 25,8% glasova birača. Srpska lista je osvojila (oko) 5%, navodi portal balkaneu.com.

I pre nego što su objavljeni ovi rezultati, političari su počeli da prave svoje kalkulacije za novu vladu.

Po svemu sudeći, koalicija koja je pobedila na izborima neće moći da formira novu vladu, jer su Samoopredjeljenje i koalicija oko DSK otvoreno rekli da neće ući u vladu sa pobedničkom koalicijom.

Zamenik predsednika Samoopredeljenja Špend Ahmeti je rekao da nikada neće ući u koaliciju sa DPK. Ahmeti je naglasio da su odlučni da sprovedu svoj program, dodajući da je važno da PDK ode u opoziciju.

Istu stvar je potvrdio i zamenik predsednika DSK Ljutvi Haziri, rekavši da ta stranka neće ući u vladu sa PDK i drugim strankama iz njihove koalicije.

S druge strane, visoki funkcioner DSK Bardulj Metaj je naveo da postoje dve opcije pod ovim okolnostima: ili se ide na nove parlamentarne izbore, ili DSK ulazi u koaliciju sa Samoopredeljenjem.

Prema mišljenju bivšeg predsednika Ustavnog suda Kosova Envera Hasanija, ako se DSK i Samoopredjeljenje ne pridruže koaliciji oko PDK, ovi drugi neće biti u stanju da sami formiraju vladu.

On navodi da će pobednička koalicija ipak dobiti priliku da formira novu vladu, a ako ne bude imala parlamentarnu većinu, mandat će dobiti druga stranka sa najvećim brojem glasova.Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020