Vesti
Drugi pišu

Komisija: Sporazum o demarkaciji sa CG nije dobar

Kosovska komisija za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom ocenila da sporazum iz avgusta 2015. između Kosova i Crne Gore nije pravičan.
Komisija: Sporazum o demarkaciji sa CG nije dobar
Razgraničenje, ilustracija (Foto Koha)

Kako je za Koha ditore izjavio predsednik te komisije Špetim Bulići, sporazum nije uzeo u obzir materijale koji su bili u korist Kosova. Izveštaj će danas biti predočen Vladi koja će zatim u dogovoru sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljijem odlučiti o daljem postupku.

"Materijali koji su dostavljeni u izveštaju ali i sama analiza dokazuje da sporazum od 25. avgusta 2015. nije u korist Kosova", kazao je Bulići za Koha ditore.

Zadatak komisije je bio da sagleda rad prethodne vladine komisije koju je predvodio Murat Meha i koja je naišla na žestoki otpor tadašnje opozicije.

Sporazum o demarkaciji pokazuje javno neslaganje koalicionih partnera sadašnje vlasti na Kosovu, koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo i druge stranke.

Zvaničnici DPK najavljuju da će podržati aktuelni sporazum o demarkaciji.

Lider DPK Kadri Veselji, koji je i predsednik Skupštine Kosova je prošle nedelje rekao da svi poslanici ove stranke u kosovskom parlamentu, sem jednog, podržavaju sadašnji sporazum.

Pokret Samoopredeljenje kao najveća stranka u parlamentu je protiv sporazuma i prema rečima poslanice Aljbuljene Hadžiu, premijer Ramuš Haradinaj prvo treba da poništi sporazum.

"Mi smo ubeđeni da će i sadašnja komisija još jednom potvrditi gubljenje kosovske teritorije aktuelnim sporazumom", kazala je Hadžiu.

Bivši premijer Kosova i predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je prošle nedelje rekao da će njegova stranka podržati izveštaj komisije na čelu sa Bulićijem samo pod uslovom da predoči konkretne dokaze i da će u suprotnom oni glasati za aktuelni predlog sporazuma.

On je rekao da je kao premijer tokom razgovora sa predstavnicima Srpske liste oko sporazuma obavešten da oni neće podržati ratifikaciju sporazuma, jer se tome protivi zvanični Beograd pošto bi to bilo indirektno priznanje nezavisnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović je za prištinske medije izjavio da je demarkacija granice završena i da nema nikakvih izgleda da se to pitanje još jednom stavi na dnevni red.

 Ostale vesti

Zapadni posrednici dolaze ’’praznih ruku’’
Predstavnici Nemačke, Francuske i EU žele dil Beograda i Prištine, ali ne nude pravu evropsku perspektivu, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung. Zato je pitanje da li će Vučić i Kurti založiti svoj politički kapital.
  • 23.01.2023
Sećanje na Olivera Ivanovića, južno od Ibra

Na današnji dan pre pet godina, u 8 i 15 ujutro, ubijen je srpski političar sa Kosova i Metohije, Oliver Ivanović. Još se ne zna ko su ubice i nalogodavci. U Prištini je u toku suđenje za umešanost u ubistvo, koje se odvija sporo i uz svedoke koji menjaju iskaze ili se ne odazivaju pozivima da svedoče. U Beogradu je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražni postupak, o kojem ne znamo ništa jer, kako je Insajderu odgovoreno, sve je pod oznakom strogo poverljivo. 

  • 16.01.2023
Drži nas svetinja
Teško je danas naći u svetu jednu tako lepu crkvu u koju dolazi manje ljudi i u kojoj je život snažno povezan sa svetim i istorijskim ličnostima sa njenih zidina.
  • 08.01.2023
Roditelji ubijene dece: Vučić i Tužilaštvo da saopšte istinu o masakru u ’Pandi’
Roditelji šest dečaka ubijenih u pećkom kafiću "Panda" 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je 2013. godine saopštio da masakr u "Pandi" nisu počinili Albanci.
  • 26.12.2022
Vučić zateže odnose sa Berlinom: Sve je drukčije bez Merkel
Vlasti u Berlinu insistiraju na bržem rešenju kosovskog problema, a Beograd na to odgovara oštrom retorikom. Odnos sa Nemačkom je protivrečan - čas se predstavlja kao prijatelj, čas kao neprijatelj.
  • 24.12.2022
Sveti Nikola u Prištini: Lepo lice slobode
Crkva Svetog Nikole je malo ostrvo na kojem jednom godišnje oživi Priština, ožive priče, urbanost, mirisi grada, zaboravljeni prijatelji i potreba za povratkom.
  • 19.12.2022