Komersant: "Beograd je dobio ultimatum iz Brisela"

Centralna tema pregovora predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, u Briselu biće razmena teritorija, piše ruski list Komersant. Moskovski dnevnik podseća da su protiv te ideje vodeće zemlje Evrope, dok se eksperti boje da će prekrajanje granica dovesti do novog rata na Balkanu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto Beta)

List navodi da se pregovori između Beograda i Prištine vode već mesecima, ali da realan napredak nije postignut i dodaje, pozivajući se na izvore bliske srpskim vlastima, da im je EU postavila svojevrsni ultimatum da se dogovore s Prištinom do početka 2019. godine, jer će u suprotnom integracija u EU biti blokirana.

Diplomatski izvori Komersanta u zemljama EU objašnjavaju da Brisel ne traži od Beograda da prizna Kosovo, već da normalizacija predviđa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući i u UN, a da Priština treba da se saglasi sa stvaranjem Zajednice srpskih opština.

"Beogradu nije jednostavno da prihvati tu formulu, što znači da zvanično prizna gubljenje Kosova", piše list.

Dnevnik podseća da u srpskom ustavu postoji odredba koja utvrđuje da je Kosovo neodvojivi deo Srbije, ukazujući da time Vučić rizikuje ne samo da izgubi rejting, već i da bude optužen za izdaju nacionalnih interesa.

"U ovoj pat situaciji srpski predsednik je krenuo na neočekivani korak. Založio se za prekrajanje kosovskih granica", piše list, dodajući da je reč o staroj ideji podele Kosova i pripajanju severnih delova koje naseljavaju pretežno Srbi.

Komersant navodi da je isto tako neočekivana bila ideja Tačija, koji se "oprezno" založio za "korekciju granica", čime su Vučić i Tači "faktički označili formulu normalizacije odnosa kroz razmenu teritorija".

"Aktivno lobiranje predsednika Srbije u zapadnim centrima o prekrajanju granica Kosova je objašnjivo. Bez podrške u ključnim državam, ideja je neostvarljiva, a perspektiva umnogome zavisi od pozicije svetske zajednice", ocenjuje list.

Komersant dodaje da se Moskva povodom razmene teritorija između Beograda i Prištine ne izjašnjava jednoznačno. List dodaje da većina stručnjaka za Balkan strahuje da će razmena teritorija po etničkom principu otvoriti Pandorinu kutiju u regionu, jer može da reši jedan problem, a da otvori hiljadu drugih.

"Posle kosovske razmene i Republika Srpska će krenuti u ujedinjavanje sa Srbijom, posle čega će raspad Bosne postati neizbežan", citira Komersant hrvatskog analitičara Vladu Vurušića.

Prema oceni Vurušića, ni Hrvatska neće ostati po strani, pripajajući hrvatske delove Bosne, a lokalni muslimani i njihovi pokrovitelji iz Turske će verovatno obratiti pažnju na Sandžak, te dodaje da će onda doći red i na Makedoniju, i moguće Crnu Goru.

"Domino efekat će postati nepovratan", zaključuje Vurušić u izjavi Kosmersantu.

Ostale vesti

 • Hodža: Osnovano sumnjamo da je Radoičić umešan u ubistvo Ivanovića

  Hodža: Osnovano sumnjamo da je Radoičić umešan u ubistvo Ivanovića

  Prikupljanjem dokaza tokom dosadašnje istrage došli smo do osnovanih sumnji da je Radoičić sarađivao sa ljudima koji su sada u pritvoru, a koji se sumnjiče da su učestvovali ili pomagali izvršiocima ubistva lidera SDP. Naravno, sve to tek treba da bude potvrđeno, kaže za novi broj NIN-a Sulj Hodža specijalni tužilac Kosova koji vodi slučaj ubistva Olivera Ivanovića.

 • "Nova igra" Srpske liste

  Prištinski list Koha ditore piše da Srpska lista ima plan kako će učestvovati na izborima za četiri opštine, koje je raspisao kosovski predsednik Hašim Tači.

 • Server: Odluka Srpske liste može inicirati nastavak dijaloga

  Server: Odluka Srpske liste može inicirati nastavak dijaloga

  "Odluka Srba sa severa Kosova, okupljenih oko Srpske liste, da izađu na lokalne izbore doneta je jer ne žele da snose krivicu za eventualni neuspeh dijaloga Beograda i Prištine”, izjavio je Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins, u razgovoru za Glas Amerike.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane