Komersant: "Beograd je dobio ultimatum iz Brisela"

Centralna tema pregovora predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, u Briselu biće razmena teritorija, piše ruski list Komersant. Moskovski dnevnik podseća da su protiv te ideje vodeće zemlje Evrope, dok se eksperti boje da će prekrajanje granica dovesti do novog rata na Balkanu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto Beta)

List navodi da se pregovori između Beograda i Prištine vode već mesecima, ali da realan napredak nije postignut i dodaje, pozivajući se na izvore bliske srpskim vlastima, da im je EU postavila svojevrsni ultimatum da se dogovore s Prištinom do početka 2019. godine, jer će u suprotnom integracija u EU biti blokirana.

Diplomatski izvori Komersanta u zemljama EU objašnjavaju da Brisel ne traži od Beograda da prizna Kosovo, već da normalizacija predviđa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući i u UN, a da Priština treba da se saglasi sa stvaranjem Zajednice srpskih opština.

"Beogradu nije jednostavno da prihvati tu formulu, što znači da zvanično prizna gubljenje Kosova", piše list.

Dnevnik podseća da u srpskom ustavu postoji odredba koja utvrđuje da je Kosovo neodvojivi deo Srbije, ukazujući da time Vučić rizikuje ne samo da izgubi rejting, već i da bude optužen za izdaju nacionalnih interesa.

"U ovoj pat situaciji srpski predsednik je krenuo na neočekivani korak. Založio se za prekrajanje kosovskih granica", piše list, dodajući da je reč o staroj ideji podele Kosova i pripajanju severnih delova koje naseljavaju pretežno Srbi.

Komersant navodi da je isto tako neočekivana bila ideja Tačija, koji se "oprezno" založio za "korekciju granica", čime su Vučić i Tači "faktički označili formulu normalizacije odnosa kroz razmenu teritorija".

"Aktivno lobiranje predsednika Srbije u zapadnim centrima o prekrajanju granica Kosova je objašnjivo. Bez podrške u ključnim državam, ideja je neostvarljiva, a perspektiva umnogome zavisi od pozicije svetske zajednice", ocenjuje list.

Komersant dodaje da se Moskva povodom razmene teritorija između Beograda i Prištine ne izjašnjava jednoznačno. List dodaje da većina stručnjaka za Balkan strahuje da će razmena teritorija po etničkom principu otvoriti Pandorinu kutiju u regionu, jer može da reši jedan problem, a da otvori hiljadu drugih.

"Posle kosovske razmene i Republika Srpska će krenuti u ujedinjavanje sa Srbijom, posle čega će raspad Bosne postati neizbežan", citira Komersant hrvatskog analitičara Vladu Vurušića.

Prema oceni Vurušića, ni Hrvatska neće ostati po strani, pripajajući hrvatske delove Bosne, a lokalni muslimani i njihovi pokrovitelji iz Turske će verovatno obratiti pažnju na Sandžak, te dodaje da će onda doći red i na Makedoniju, i moguće Crnu Goru.

"Domino efekat će postati nepovratan", zaključuje Vurušić u izjavi Kosmersantu.

Ostale vesti

 • Krvavi tragovi medijskog atentata

  Krvavi tragovi medijskog atentata

  Ubistvo Miloša Šćepanovića sada je u nadležnosti kosovskog Specijalnog tužilaštva. Majka ubijenog kaže da su joj u Prištini rekli da su slučaj preuzeli „zato što u Mitrovici ne rade ništa“. To ubistvo poslužilo je protivnicima Olivera Ivanovića za spot, čije je emitovanje prethodilo likvidaciji lidera SDP.

 • Kosovski istoričari traže od oca Save izvinjenje za

  Kosovski istoričari traže od oca Save izvinjenje za "genocid"

  Predsedništvo Udruženja kosovskih istoričara „Ali Hadri“, ogranak u Dečanima, oštro reaguje na izjave igumana manastira Visoki Dečani, oca Save Janjića, koji, kako navode, služi u albanskom pravoslavnom manastiru Dečani, manastiru koji su, kako dalje navode, uzurpirali srpski okupatori – od srednjovekovnog perioda. Izjava je sinoć data u Dnevniku informativnog programa Glasa Amerike.

 • Haradinaj iznenađen pozivom suda

  Haradinaj iznenađen pozivom suda

  Odlazeći premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je bio iznenađen kada je dobio poziv Specijalnog suda pošto ga je Tribunal dva puta optužio i oslobodio i ističe da je normalno da o tome ima mnogo spekulacija, a da nije tajna da je u rešavanju kosovskog pitanja odbacio ideju promene granica, koju je deo međunarodne zajednice podržao.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane