Vesti
Drugi pišu

Komandant Soko na listi lažnih veterana OVK

Skandalima sa lažnim veteranima OVK nema kraja, piše portal Ljajm i otkriva da se na njima nalazi i Sami Ukšini, poznatiji kao komandant Soko.
Komandant Soko na listi lažnih veterana OVK
Sami Ukšini, u sredini (Foto Alb.info)

Soko je bio deo Kumanovske grupe i trenutno služi zatvorsku kaznu u makedonskom zatvoru.

Prema pisanju portala, ovaj skandal je izazvalo revolt porodice i saboraca komandanta Ukšinija, a društvene mreže su preplavljene postovima o njemu dok je bio u OVK.

Oglasio se i Sokolov brat Džafer Ukšini, koji kaže da su se na "lažnoj listi" veterana našli i neki "pravi borci", što je, kako je ocenio, sramota za tužioca Eleza Bljakaja.

Inače, Specijalno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv 12 osoba za koje se kaže da su namerno prekoračili svoja ovlašćenja tako što su nezakomito omogućili drugima da dobiju status veterana i na taj način su oštetili kosovski budžet višemilionskom cifrom.

Optužnica je već podneta Osnovnom sudu u Prištini protiv: Agima Čekua, Noureddina Lustakua, Sadika Halitjaha, Škumbina Demaliaj, Kelea Gašija, Šukri Bujaja, Ahmeta Dakua, Rustema Beriše Faika Fazliua, Smajl Eleza, Fadilja Šurdhaja i Džavita Jašarija.

Ovaj slučaj "lažnih lista" kosovskih veterana je započeo tužlak Elez Bljakaj, koji je ranije podneo ostavku zbog, kako je tvrdio, stalnih pretnji koje je dobijao od raznih osoba.

Komentarišući optužnice, Bljakaj je za "Svet danas", rekao da se nada da će protiv njih biti sprovedeno pošteno suđenje. "Sve što treba reći je već rečeno! Stvari moraju da krenu napred, nadam se pravednom i fer radu tužilaštva ", rekao je Bljakaj.Ostale vesti

Srbija - Kosovo: Šta sledi posle dogovora u Briselu?
Kako dogovor o tablicama postignut u Briselu ocenjuju Srbi, a kako Albanci? Šta kažu u Beogradu, a šta u Prištini? I šta se može očekivati dalje?
  • 25.11.2022
Berlin traži da Srbija i Kosovo reše spor
Nemačka vlada je pozvala vlasti u Srbiji i na Kosovu da međusobne napetosti reše konstruktivnim dijalogom. "Razočarani smo što dve strane nisu mogle da se dogovore o rešavanju aktuelne krize", rekao je portparol vlade u Berlinu Štefen Hebeštrajt.
  • 23.11.2022
Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština Kosova rešenje za problema sa ZSO
Usvajanje novog zakona pod nazivom "Zakon o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji", bilo bi rešenje za prevazilaženje višegodišnjeg ćorsokaka oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), piše u nedavno procurelom "non-pejperu" u koji je imao uvid portal prištinskog lista Koha.net.
  • 15.11.2022
Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu
Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving u intervjuu za Dojče vele ocenjuje koje su to prednosti, a koje mane nemačko-francuskog predloga rešenja za Kosovo i Srbiju.
  • 15.11.2022
Peca Popović: Dobrota nije privilegija jednog naroda
„Sve najlepše dolazi sa Kosova - najlepše pesme, najlepše boje, najlepši ukusi i najčasniji ljudi“, ovim rečima se pre nekoliko dana mitrovičkoj publici obratio jedan od najvećih muzičkih novinara na jugoslovenskim prostorima, Petar Peca Popović citirajući svog prijatelja, istoričara, profesora i diplomatu, Dušana Batakovića, kojem je obećao da će zajedno sa njim doći na Kosovo.
  • 12.11.2022
Nemačko-francuski predlog: najbolja moguća ponuda?
Nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema nije naišao na odobravanje u Beogradu. Da li je to ipak prilika za "kompromis" ili pre svega ponuda da "Srbija prizna realnost"?
  • 10.11.2022