Vesti
Drugi pišu

Komandant Soko na listi lažnih veterana OVK

Skandalima sa lažnim veteranima OVK nema kraja, piše portal Ljajm i otkriva da se na njima nalazi i Sami Ukšini, poznatiji kao komandant Soko.
Komandant Soko na listi lažnih veterana OVK
Sami Ukšini, u sredini (Foto Alb.info)

Soko je bio deo Kumanovske grupe i trenutno služi zatvorsku kaznu u makedonskom zatvoru.

Prema pisanju portala, ovaj skandal je izazvalo revolt porodice i saboraca komandanta Ukšinija, a društvene mreže su preplavljene postovima o njemu dok je bio u OVK.

Oglasio se i Sokolov brat Džafer Ukšini, koji kaže da su se na "lažnoj listi" veterana našli i neki "pravi borci", što je, kako je ocenio, sramota za tužioca Eleza Bljakaja.

Inače, Specijalno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv 12 osoba za koje se kaže da su namerno prekoračili svoja ovlašćenja tako što su nezakomito omogućili drugima da dobiju status veterana i na taj način su oštetili kosovski budžet višemilionskom cifrom.

Optužnica je već podneta Osnovnom sudu u Prištini protiv: Agima Čekua, Noureddina Lustakua, Sadika Halitjaha, Škumbina Demaliaj, Kelea Gašija, Šukri Bujaja, Ahmeta Dakua, Rustema Beriše Faika Fazliua, Smajl Eleza, Fadilja Šurdhaja i Džavita Jašarija.

Ovaj slučaj "lažnih lista" kosovskih veterana je započeo tužlak Elez Bljakaj, koji je ranije podneo ostavku zbog, kako je tvrdio, stalnih pretnji koje je dobijao od raznih osoba.

Komentarišući optužnice, Bljakaj je za "Svet danas", rekao da se nada da će protiv njih biti sprovedeno pošteno suđenje. "Sve što treba reći je već rečeno! Stvari moraju da krenu napred, nadam se pravednom i fer radu tužilaštva ", rekao je Bljakaj.Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

  • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
  • 15.03.2023
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

  • 10.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
  • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
  • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

  • 25.02.2023